widły Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 Witam! Ostatnio zaopatrzyłem się w 2 magazynki typu mid-cap do RPK (cm.052). Po uprzednim nasmarowaniu i lekki przypiłowaniu zęba nabiłem oba magi w celu sprawdzenia ich funkcjonalności. I właśnie w tym momencie pojawia się problem, otóż w jednym z magazynków kulki układają się nie równo a następnie się klinują. Nie pomaga uprzejme poszturchiwanie magazynka w celu dalszego podawania kulek. Po takim szturchnięciu maksymalnie 2 kulki wrócą na swoje miejsca przeznaczenia natomiast reszta pozostaje nie wzruszona na moje działania. Czasem pomaga ściśnięcie magazynka mniej więcej w połowie co pozwala na wprowadzenie 6-7 kulek prawidłowo natomiast reszta wprowadzanych kulek odmawia współpracy. Tak więc kieruje do was pytanie co ja z tym mogę zrobić? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 Rozkręć magi, sprawdź czy kanał prowadzący kulki nie ma wad w postaci nadlewek itp. Druga opcja to zmiana kulek na markowe. Quote Link to post Share on other sites
widły Posted May 18, 2014 Author Report Share Posted May 18, 2014 Zarówno sprawdziłem kanał w poszukiwaniu nadlewek jak również ładowałem markowe kulki. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 A markowe to dla Ciebie jakie ? Quote Link to post Share on other sites
widły Posted May 18, 2014 Author Report Share Posted May 18, 2014 Madbull 0,25g Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 A czym smarowałeś magazynki ? Magazynków nie powinno się niczym smarować. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 (edited) Po pierwsze, po co smarować magi? Jak znam życie to do tego smaru już przykleił się syf, dlatego nie banglają. Mam na stanie 10 midów, nigdy żadnego nie smarowałem i jak do tej pory podały każdą z kilku tysięcy kulek. Kiedyś jakiś debil wpadł na pomysł smarowania magazynków, przyjęło się to jako święta prawda, a tu proszę same problemy... Edit. Verb jak zwykle na posterunku. Edited May 18, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
widły Posted May 18, 2014 Author Report Share Posted May 18, 2014 Olejek silikonowy od Abbey. Co do smarowania wydawało się to w miarę logiczne ponieważ w magazynku przesuwa się sprężyna olejek miał by za zadanie zmniejszyć tarcie i poprawić podawanie kulek (?) , w sumie jak się nad tym zastanowić to rzeczywiście za dużego sensu to niema. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 Rozkręcaj magi i czyść je do czysta i sucha. Zero smarów ! Ten Abbey jest dość lepki. Quote Link to post Share on other sites
widły Posted May 18, 2014 Author Report Share Posted May 18, 2014 Rozkręciłem wysuszyłem i nic nadal to samo. http://www.sendspace.com/file/maegjz Quote Link to post Share on other sites
RybakWkz Posted May 19, 2014 Report Share Posted May 19, 2014 Sprawdź czy kulka wprowadzona do kanału magazynka swobodnie się w nim porusza (oczywiście bez sprężyny i złączonymi połówkami). Jeśli tak, to pilnik i jazda. Kulki klinują ci się przez za dużą średnice kanału, jeśli masz złote ręce do majsterkowania to powinieneś dać rade spiłować ścianki do odpowiedniej średnicy. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 19, 2014 Report Share Posted May 19, 2014 ....Kulki klinują ci się przez za dużą średnice kanału.... Say what ? Quote Link to post Share on other sites
RybakWkz Posted May 19, 2014 Report Share Posted May 19, 2014 Kiedyś napotkałem się z takim magiem gdzie kuli tak na siebie nachodził że same się blokowały (cóż mimo wszystko chińczyk)... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts