michalnwl Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Witam, mam problem ze spustem w mp5-ce. Ów przypadek pojawił się po rozłożeniu i złożeniu gearboxa. Spust na singlu nie odbija. Na auto działa normalnie, bez baterii także, ale na semi-fire pojawiają się problemy. Gdzieś wyczytałem, że może sprężyna jest założona "do góry nogami", ale przy próbie założenia jej drugą nóżką w szkielet, to wystaje ona ze szkieletu na zewnątrz na tyle, że blokuje płytkę selektora. Mam nadzieję, że pomożecie mi! :) Tutaj zostawię parę tagów/słów kluczowych dla potomnych jeśli też mieliby takie problemy (łatwiej znaleźć). Spust, nie, działa, single, fire, single-fire, semi, semi-fire, nie, odbija, gb, v3, gearbox, cyma, mp5, cm.041k, cm, 041, 041k, pdw, sprężyna, spustu Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 A sprawdzałeś jak pracuje spust nie wrzucając GB do korpusu ? Quote Link to post Share on other sites
michalnwl Posted May 21, 2014 Author Report Share Posted May 21, 2014 (edited) Tak, spust pracuje prawidłowo. Odbija najnormalniej w świecie. Edit: Zapominałem napisać, w korpusie (bez batki) też dobrze działa. Edited May 21, 2014 by michalnwl Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Spust pewnie się przechyla i blokuje się na wycięciu pod spust. Możliwe że będzie trzeba powiększyć z jednej strony okienko pod spust, w zależności w którą stronę się odchyla :icon_smile: To co napisałem to chyba też nie to, skoro bez baterii normalnie odbija. Quote Link to post Share on other sites
michalnwl Posted May 21, 2014 Author Report Share Posted May 21, 2014 Nie to raczej nie to. Spust siedzi raczej poprawnie w gnieździe. Wrzucam filmik obrazujący tą przypadłosć, może wtedy uda się cos więcej powiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
michalnwl Posted May 21, 2014 Author Report Share Posted May 21, 2014 Tutaj filmik co i jak. . Mam nadzieję, że udało mi się to dość dobrze zobrazować. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Podczas rozkręcania i skręcania GB nie pomyliłeś podkładek miejscami od zębatki tłokowej? Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Masz źle założoną sprężynkę spustu. Standardowy objaw. Na auto spust odbija sprężynka kostki stykowej a na singlu jak przerywacz ciągnie kostkę stykową do tyłu spust zostaje w położeniu wciśniętym i nie ma co go odbić. Załóż poprawnie spreżynkę i wszystko wróci do normy. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Adrian, w pierwszym poście autor tematu pisze że sprężynkę spustu już sprawdzał. Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Takie rzeczy warto sprawdzić jeszcze raz. Często najtrudniejsze do rozwiązania problemy leża w najprostszych rzeczach. Wyeliminuj ten czynnik do 0 , np złóż GB bez styków i sprawdź czy spust prawidłowo odbija. Dopiero wtedy będziemy kombinować co dalej :) Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 (edited) poszukaj w temacie, dawałem komuś fotke jak to ma być założone, miał chyba ten sam problem co ty :icon_smile: EDIT Nawet poszukałem za ciebie prawie taka sama nazwa tematu na 2 stronie... http://forum.wmasg.pl/topic/140883-cm-048-problem-ze-spustem-przy-ogniu-pojedynczym/ Edited May 22, 2014 by blackblut Quote Link to post Share on other sites
michalnwl Posted May 24, 2014 Author Report Share Posted May 24, 2014 Udało mi się rozwiązać problem (zdjęcia nie pomogły za dużo, bo cm.041k ma nieco inny spust, przynajmniej moja, ale dziękuję). Zwracam honor kolegom wyżej, trzeba było założyć odwrotnie sprężynkę spustu. Czytałem też poprzednie tematy i też widziałem tą radę, ale gdy przełożyłem - wystawała z body bardzo i nie dało się jej wepchnąć. Solucją w moim przypadku było ukrócenie dłuższej nogi o jakiś 1mm, tak aby selektor działał prawidłowo. Dziękuję serdecznie za cały odzew w temacie i chęci pomocy! Pozdrawiam i miłego strzelania forumowiczom życzę :) Michał Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts