Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

CM028U, CM031, czy coś innego?

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Przymierzam się do zakupu mojej pierwszej repliki ASG, dokładniej w budżecie około 300zł.

Mam dwie dobre oferty - CM 028U za 280zł (komplet, bodajże bez rączki taktycznej) oraz CM 031 za 320zł (tutaj już z gwarancją i większą ilością kulek).

I niestety mam duży dylemat - opinie obydwie repliki mają dosyć dobre, a część mówi o przewadze 028, a część o przewadze 031... No i niestety jestem w kropce. Może kupić jeszcze coś innego?

Czytałem wiele porównań i tematów, ale żaden nie dał jednoznacznej i spójnej odpowiedzi.

Dlatego jestem zmuszony założyć nowy wątek, świadomy ewentualnego pouczenia i wskazania wątku, w którym ktoś już udzielił odpowiedź na moje pytanie.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

W środku obie Cymki mają to samo.

Jednakże pakowanie się w używki może być bardzo ryzykowne. Sprzedający może wciskać kit nt. stanu repliki, sprzedający może też nie wiedzieć, że coś jest uszkodzone.

Czy interesują Cie tylko repliki Kałaszy?

Dziękuję za odpowiedź!

Czytałem, że 031 posiada więcej elementów metalowych, ale z wszelkich opisów i recenzji nic takiego wywnioskować nie mogę.

A co do wyglądu - 0.31 jest jakiś taki bardziej "dorosły", natomiast 0.28 "futurystyczny". Dla mnie obydwa są bardzo ciekawe...

Do kolegi wyżej - jestem otwarty na każde propozycje.

Edited by Envil

Otwarty na wszelkie propozycje? W takim razie obczaj ceny i przemyśl czy nie warto byłoby dozbierać do np. MP5 Galaxy albo jakiegoś G36 od JG/GFG (czy też GFC - nigdy nie pamiętam, ale szukaj tego na Gunfire). Zdaje się GFG 14 kosztowało około 350zł. Możliwe, że znajdziesz jakąś promocję (patrz Gunfire - tam prawie zawsze są promocje).

@MarekMac- są promocje, ale niec nie ma :D

Jeżeli możesz wydać więcej, rozejrzyj się za stalowo-znalowymi kałachami bojca. Jeśli do wyboru masz tylko te dwa- moim zdaniem bierz 0.31, jakoś zwykłe AK i AKM-y do mnie nie przemawiają...

Z tych dwóch również wziąłbym 031, ale nie z powodu wyglądu, a z powodu kolby. W Cm 028 kolby składane lubią się łamać. Na bank dotyczy to kolb składanych pod karabin, ale jeśli mnie pamięć nie myli dotyczy to też tej składanej na bok.

Ponownie dzięki za odpowiedzi.

Sprawa ma się tak - 031 kosztowałaby mnie 320zł, 028U albo 320zł, albo poniżej 300 (bez rączki i paska bodajże).

I jak mówię - dla mnie 031 przemawia przede wszystkim przez ponad 5-miesięczną gwarancję...

No nic - zobaczę, co wyjdzie mi najbardziej korzystnie. Na pewno posłucham się Waszych rad.

ps. Na gunfire niestety nie ma żadnej ciekawej promocji aktualnie :/

(...) Jednakże pakowanie się w używki może być bardzo ryzykowne. Sprzedający może wciskać kit nt. stanu repliki, sprzedający może też nie wiedzieć, że coś jest uszkodzone. (...)

Czytałeś :icon_question:

Ochronę oczu dołącza sprzedawca - do tego dochodzi moja maska :]

Dokonałem więc wyboru - CM031 z ponad 5-miesięczną gwarancją w stanie bardzo dobrym, w tym tygodniu dam znać jak się sprawuje.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Mam kupioną maskę z "siatką", pod nią pójdą te okulary - wtedy już raczej nie ma różnicy, czy są to jakieś profesjonalne gogle, czy tanie zabawki. Byleby ewentualne odpryski mi do środka nie powpadały. Chyba się nie mylę, prawda?

Problem w tym, że okulary z bazarku za 3zł i prawdziwe balistyczne za 200x więcej nie mają ogromnej różnicy w wyglądzie, a w ochronie oczu ? Jedne mogą pęknąć bo chińczyk miał zły dzień i dał za mało materiału do formy..chyba nie chcesz stracić oczu ?Posłuchaj osób bardziej doświadczonych i nie powielaj błędów, serio :)

W temacie nic się nie zmienia, Bolle, Uvex, ESS.

Hmm...

No ale czyż nie jest tak, iż po zderzeniu kulki z maską i jej ewentualnym rozpryskiem energia tejże kulki nie spada? No tak jest na pewno, więc nawet te tanie okulary zdolne wytrzymać do ~0.5J powinny wytrzymać... W samą fizykę się nie będę jednak zagłębiał, bo na pewno racji nie mam - zostawmy to. Ale oczywiście macie rację - oczy to podstawa i na pewno te okulary obczaję tą cymą.

Zresztą zanim wyruszę na pierwszy ważniejszy event, to na pewno zaopatrzę się w coś porządnego.

Mundur, buty, akumulator, jakaś optyka ;]

Do kolegi dwa posty wyżej - na szczęście nie jestem totalnym debilem i jestem w stanie odróżnić produkt dobry od tego złego. Wyżej już wytłumaczyłem - gdy tylko zacznę organizować umundurowanie na pewno sprawie sobie jakieś

balistyki.

Kolegi wyżej nie komentuje, debilem nie jestem, żeby na jakąkolwiek strzelankę iść w no-name`ach.

Dzięki za rady, ponownie. Bezpieczeństwo to podstawa, tego nie musicie mi przypominać :]

Edited by Envil

Hmm...

No ale czyż nie jest tak, iż po zderzeniu kulki z maską i jej ewentualnym rozpryskiem energia tejże kulki nie spada? No tak jest na pewno, więc nawet te tanie okulary zdolne wytrzymać do ~0.5J powinny wytrzymać...

Jest tak, że energia spada, ale jak bardzo? I jaką masz gwarancje, że okulary wytrzymają do 0,5J? Jeśli nie ma atestów to nie ma gwarancji (a nawet atest nie da 100% pewności).

Zrobisz jak będziesz chciał. Jeśli jesteś pełnoletni to spoko - ufamy, że nikogo z nas nie oskarżysz jeśli stracisz oko. Gorzej jeśli nie masz osiemnastki - wtedy Ty możesz nam nie mieć za złe, ale pewnie Twoi rodzice zrobią taki Meksyk, że ho ho.

Ludzie, spokojnie.

Widzę, że za dużo macie doświadczeń ze stereotypowymi początkującymi "tanio, chcę szczelać i szczelać i nic więcej" ;) Wierzcie lub mnie, ale ja takową osobą nie jestem.

Temat można zamknąć.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...