Witos Posted July 24, 2005 Report Share Posted July 24, 2005 http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...roducts_id=1069 .....Ktoś kupi i wybróbuje? :D Link to post Share on other sites
Holman Posted July 24, 2005 Report Share Posted July 24, 2005 Bez sensu taki granat. I co jak upadnie na ziemie pod katem to strumien kulek sika w ziemie ? Juz lepiej za ta sama kase nakupowac full petard, plast kubeczkow, petard i grochu/tanich kulek i zrobic granaty domowym sposobem. Efekt bedzie duzo lepszy. Bedzie tez wiecej zabawy i realizmu. Link to post Share on other sites
Raq Posted July 24, 2005 Report Share Posted July 24, 2005 Zgadzam sie z przedmowca. Efekt petard lepszy, a koszty znacznie mniejsze. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted July 26, 2005 Report Share Posted July 26, 2005 Granat jest sympatyczną sprawą w budynkach i w gronie ludzi którzy się zgodzą, że np.: po wybuchu takiego granatu w pomieszczeniu (małym) wszyscy tam znajdujący się - dostali. Poza tym jest kiepsko (zawsze sie znajdzie ktoś kto stwierdzi, że granat wybuchł mu pod nogami ale kulką nie dostał i żyje sobie nadal) - ale nie beznadziejnie (trzeba będzie do środka dosypać np. talku 8) ) . Kulki wylatują w jednym kierunku ale odbijając się od ścianek i siebie pokrywają teren w promieniu do 70-90 stopni i 5-7 m. B. ciężko jest wyregulować opóźnienie. Wiele zależy od tego ile się do środka wpuści gazu i jakiego + warunki atmosferyczne. Sama regulacja to dokręcanie głowicy - a w zasadzie gumki umieszczonej w srodku. Zawór wypycha sprężyna - im mocniej dociska go ta guma, tym później nastepuje detonacja. Najczęściej wybucha przy uderzeniu o coś - ale nie jest to regułą. Po uderzeniach w twarde przeszkody - ABS jak to ABS - po prostu się zdziera. Łyżka granatu jest z aluminium i odkształca się, po kilku "naprawach" zapewne się nadwyręży i złamie. Zawleczki lubią się gubić - na szczęście łatwo je dorobić z kółeczek do kluczy i drutu. Gumki-korki lubią się ześlizgiwać ze sznurka, ja zrobiłem dwa razy większe supły i podkleiłem klejem kamaszniczym. W ostateczności, granatów można używać jako min-potykaczy, lub granatnika - kierując wylot granatu ku wybranemu celowi. W instrukcji jest nawet rysunek pokazujący jak kulki z granatu odbijają się od uchylonych drzwi i pod kątem wpadają do pomieszczenia (nie wiem czy to jest sugestia użycia-nie znam japońskiego), nawyki z bilardu mogą się przydać. Generalnie to robią wiecej huku i paniki w szeregach nieprzyjaciół (bo kurcze, a nuż mnie trafi- nie wiadomo jak to wybuchnie) - niż trafiają bezpośrednio. No i trzeba ich pilnować- bo zgubic 200 zł w trawie nie jest miło. Można przywiązać kolorową wstęgę- będzie stabilizowała lot jak ogon w latawcu :D . Jeśli dla kogoś jest ważny "image" to są niezastapione przy kamizelce. Link to post Share on other sites
Jarcher Posted July 27, 2005 Report Share Posted July 27, 2005 Fajnie że ktoś takie coś zrobił, duży + za pomysł...ale jakoś mnie taki granat zupełnie nie przekonuje. Za przykładowo ~2PLN można zrobić prosty granat (groch + petarda + taśma), który jest efektywniejszy i sprawia większą frajdę podczas zabawy. :) A jeżeli chodzi o "wizualizację", to jeżeli ktoś ma trochę zdolności plastycznych/modelarskich to też może zrobić granacikowi ładną skorupkę, która będzie nieporównywalnie tańsza od tego granatu z MG. Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted July 27, 2005 Report Share Posted July 27, 2005 Jest (w zasadzie była - bo wyprzedawali za 9$) wersja deko tego granatu. Link to post Share on other sites
Poland Posted July 29, 2005 Report Share Posted July 29, 2005 Na redwolfie napisali że granat aktywuje się po uderzeniu w przeszkode, wyrzuca kulki we wszystkich kierunkach poniewaz "bounces and spins on impact". Czyli baunsuje 8) i robi spiny 8O po uderzeniu w przeszkode. W sumie nieglupie wytlumaczenie. Tylko: - Jak to sie zachowuje w lesie? Zderzenie z trawą powoduje aktywacje? Fakt faktem ze do budynku to dobre, ale sie szybko roz. Moznaby obkleić izolką, cieńką pianką i mamy heavy duty granat. Ale wtedy zmniejszamy czułość na uderzenia. Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted July 29, 2005 Report Share Posted July 29, 2005 Generalnie uderzenie o cokolwiek - w tym grunt i trawe - powinno powodować wybuch - w praktyce tak nie jest. Zbyt mocno zakręcony zawór - i nic nie spowoduje eksplozji. Za lekko - i wybucha w powietrzu - to jest nawet miłe dla oka. :P A co do odbijania sie i kręcenia - gaz się tak szybko rozpręża, że granat nie ma na to czasu. Tzn. może się i kręci - ale juz nie ma czego wypluwać bo juz dawno nic w nim nie ma. Jest to raczej zabawka o działaniu "umownym" i do gier w których nie ma zgody na uzycie pirotechniki. A w budynku można w łape dostać jak się go rzuca. Co do upadania pod kątem (zawsze pod jakimś upada :) - ale rozumiem ,że chodzi o "nie płasko")- to tak za bardzo nie ma jak (chyba, że w jakiejs trawie gęstej i mocnej) bo to jest z kształtu - nie czepiając się szczegółów - jajko. Link to post Share on other sites
Joker Posted August 28, 2005 Report Share Posted August 28, 2005 Ostatnio mi wpadlo troche kasy to moge obadac ten granat , okaze sie . Musze znac dokladna cene m14 tm :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts