flasht Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 Jaki prąd ładowania ustawić dla Arma Tech - LiPo - 7,4V 2200 mAh 25C? W zasadzie cokolwiek wybiorę to występuje błąd: Connection Break... na Alpha Redox 2. Może ja nie rozumiem jak mam w ogóle to podłączyć... samo podłączenie do balancera nie wystarczy? Bo te kabelki output dodane to żaden nie pasuje do niczego... o co w tym chodzi? Quote Link to post Share on other sites
flasht Posted June 14, 2014 Author Report Share Posted June 14, 2014 Dobra już chyba rozumiem... podłączyłem krokodylkami... no i wygląda na to, że działa. Jako, że to pierwsze ładowanie, to dałem 0.1A prąd ładowania. W zasadzie nie wiem na ile ona jest naładowana a na ile nie jest. Używana była dość krótko. Mam nadzieje, że się ładowarka sama skapnie, że już. Quote Link to post Share on other sites
Badshock123 Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 Musisz podłączyć wtyczkę od balancera , a potem jeszcze wtyczkę od baterii.Proponuje przerobić wtyk w bateryjce i replice na T-Deans to nie będziesz się musiał bawić krokodylkami.Tak ładowarka sama powinna wykryć ze bateria jest już full.A prąd ładowania.Zależy jak szybko chcesz naładować i jakie są parametry baterii. Ja swoją 7,4 1800mAh ładuje prądem 0,7 A. Aha i nie pomyl "+" z "-" .Ładowarka powinna wykryć ,ale nigdy nie wiadomo. Quote Link to post Share on other sites
flasht Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 Troszkę mnie dziwi, że ładowarka nie pozwala ładować dłużej niż 120 minut... jak już te 2 godziny miną, to pojawia się napis "TIME" i dalej nic się nie dzieje. Druga niepokojąca rzecz, to to, że po doładowaniu około 1200mAh napięcie na baterii znacznie przekracza nominalne. A mianowicie wynosi 8.21V (nominalnie jest 7.4)... czy to normalne? Zdaję sobie sprawę, że dla repliki to w sumie wszystko jedno, ale czy to nie wybuchnie wszystko za chwilę? :D Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 1. Ustaw większy prąd ładowania na np. 0,5- szybciej naładuje Ci się aku. 2. Ta wartość 7,4, to wartość V jaka najdłużej utrzymuje się po naładowaniu. Z tego co wiem- jeden pakiet lipo ma min. napięcie 3.0 (poniżej zachodzą nieodwracalne zmiany w aku i się nadaje do wyrzucenia), a maksymalne to nie pamiętam, ale dobrze naładowane powinno Ci pokazywać ok. 9V. Quote Link to post Share on other sites
flasht Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 Tak myślałem. Ale lepiej się upewnić :-) Dzięki wielkie! Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Przeczytaj dokładnie instrukcję obsługi. Rozweje to wszystkie twoje wątpliwości. Te 120 minut to zabezpieczenie czasowe po którym ładowarka przestaje ładować. Możesz zmienić tę wartość, lub całkowicie wyłączyć tą funkcję Quote Link to post Share on other sites
flasht Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 No właśnie nie dostałem instrukcji żadnej. Niby i na baterii i na ładowarce jest napisane, aby przeczytać pierw instrukcję... ale nic takiego ani do jednego ani do drugiego nie dali. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 (edited) W pełni naładowany pakiet Lipo ma 4,20V na ogniwo. Dla 2S to 8,40V dla 3S 12,60V. Po osiągnięciu tego progu pakiet jest naładowany a ładowarka przechodzi w stan podtrzymania. Ładujemy zawsze z obiema podłączonymi wtyczkami, najlepiej na programie balance. Wybierasz rodzaj pakietu czyli lipo 2s, prąd ładowania, później jak potwierdzisz on Ci pokaże jaką baterię rozpoznał i wtedy naciskasz start. Nie trzeba lipoli rozładowywać ale jeśli koniecznie chcesz tracić na to czas to proszę bardzo. Maksymalny prąd ładowania dla większości pakietów to 1C do 2C. Czyli w twoim przypadku 2200mAh do 4400mAh. Polecam jednak ograniczać się do 1/4 (ok. 400-500) pojemności pakietu. Edited June 15, 2014 by Fedajkin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts