stiff Posted July 26, 2005 Report Share Posted July 26, 2005 Witam, sprawa wygląda tak, że dostałem w kolimator, nie wiem z czego ale było mocne bo rozbiło plastikową/plexi osłone i stuknęło w szybę, która poszła w pajęczyne z odpryskami. Wewnętrzna szybka, na którą rzucana jest plamka jest cała a sam kolimator działa jednak widoczność jest do d... Z zakładzie foto dowiedziałem się że ta rozwalona szyba ma filtr UV - po co??? No ale żeby ja zrobić to nie ze zwykłego skiełka tylko z aparatu i taka naprawa to 100 - dużo. Co robić - wywalić szybkę i zrobić nową osłone, zamienić na zwykłą bez UV, jest jakis sposób żeby to jeszcze naprawić czy tylko śmietnik pozostaje??? Miał ktoś z Was podobny przypadek??? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
PAT_Zamrok Posted July 26, 2005 Report Share Posted July 26, 2005 idź do optyka niech ci zrobi ze zwykłej szybki i looz 8) Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted July 26, 2005 Report Share Posted July 26, 2005 8O Kiwi błyskotliwe komentarze zachowaj dla siebie :? stiff: W zasadzie to nie mam pojęcia dlaczego ta szybka ma filtr UV. Może to taki ukłon producenta w stronę bezpieczeństwa naszego wzroku? W każdym razie skoro szybka na której wyświetlana jest plamka jest cała to ta dodatkowa spełniała tylko funkcje ochronną(przynajmniej tak ja to widzę). Dlatego myślę że bez problemu możesz zastąpić ją inną ze zwykłego szkła lub plexi. Mieszkasz w z zaskoczeniu :wink: więc nie wiem jak u Ciebie wygląda sytuacja ale w niektórych miastach są różne zakłady wykonujące szybki z tworzywa(szukaj tematów o osłonach na lunety/kolimatory). Pozdrawiam! P.S. Podaj model swojego kolimatora Quote Link to post Share on other sites
PrzeMas Posted July 26, 2005 Report Share Posted July 26, 2005 Dorób zwykłą szybkę z plexi, byleby wytrzymywała strzał np. ze stockowego elektryka. Mój kolimator w tym momencie jest bez osłonki, na szczęście nikt nie trafił w szybkę, choć uważam, że by wytrzymała. (Oczywiście zależy z jakiej odległości) p.s. Więc jaki to kolimator? Quote Link to post Share on other sites
stiff Posted July 26, 2005 Author Report Share Posted July 26, 2005 z plexi była osłona i poszła w drzazgi i jeszcze szybie sie dostało - wyjsciem jest zrobienie grubej szybki - jeśli znajde odpowiednio gube szkło 9dobrze żeby miało z 5mm) - plexi nie polecam bo po całym zdarzeniu przetestowałem plexipłyte i z 2 metrów miałem odpryski po wewnętrznej stronie a strzelałem ze 150PDI - ide szukać szkła :D Quote Link to post Share on other sites
Xychu Posted July 26, 2005 Report Share Posted July 26, 2005 jakiej grubej pleksi użyłeś?? Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted July 26, 2005 Report Share Posted July 26, 2005 Stiff zakup sobie osłonę na kolitubę i strzelaj z zamkniętego kolimatora z przodu - nie będziesz musiał wtedy się martwić. http://www.artemix.com.pl/x_C_I__P_3210456...56;3210003.html Tylko bierz nieprzezroczystą. Quote Link to post Share on other sites
Mac1os Posted July 26, 2005 Report Share Posted July 26, 2005 Kurde trzeba się profilaktycznie zabezpieczyć... BTW. Jaki masz kolimator? Ja właśnie zawsze śmigam na strzelankach bez osłonek, ale z tego wynika że będe musiał zmienić w osłonkach na grubsze szkiełka (plexi) bo nie widzi mi sie potem dorabiać :/ Quote Link to post Share on other sites
stiff Posted July 27, 2005 Author Report Share Posted July 27, 2005 pexi miała 3mm, a kolimator Tasco 1x30, znalazłem wczzoraj szybke od powiększalnika gr 5mm i optyka, który mi to dotnie - powinno działać Quote Link to post Share on other sites
Szakal Posted July 27, 2005 Report Share Posted July 27, 2005 Dobrym materiałem na sołone jest zastosowanie szybki zapasowej od gogli. Jest to dobry i sprawdzony sposób. :) A oto jak to zrobił SGOD_Tiger (cytat z forum): "Otóż poświęciłem zapasową żółtą szybkę z moich gogli i wyciąłem z nich szybkę pasującą do osłony. Tym sposobem mam szybkę osłony, która zapewnia świetną ochronę szkła lunety i dodatkowo jeszcze rozjaśnia obraz. Ponieważ próbowałem też innych tańszych rozwiązań od razu chcę Wam powiedzieć, że nie polecam stosowania różnych rodzajów pleksy itp. materiałów ze względu na znaczne pogorszenie widoczności i nikłą ochronę." Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts