seger Posted August 25, 2014 Report Share Posted August 25, 2014 Mam problem z baofengiem. Kupiony na poczatku sierpnia, działał pare dni, wszystko cacy. Któregoś pieknego dnia- przestał nadawać. Inne radia odbierają sygnał nadawania ale nie słychać głosu. Resetowanie radia nic nie pomogło. Nie pamietam czy sprawdzałem na ptt czy nie :P Nie mam kabla do programowania.. Co robić ? (tak, wiem, sprawdź czy działa na ptt). Czy zdechł mikrofon ? Czy radio samo się jakoś pomajtało i nie chce nadawać ? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 25, 2014 Report Share Posted August 25, 2014 (edited) Sprawdź czy działa na ptt, serio. Jeśli na ptt działa, a bez ptt nie działa, to rozbierz i poodginaj blaszki w gniazdku ptt. Trafiłem na ten "feler" już w dwóch egzemplarzach które sam sprowadzałem. Uważaj tylko żeby przy rozbieraniu nie wyrwać kabli od głośniczka, bo one nie dość że są cienkie jak odbyt węża to jeszcze są dosć wujowo przylutowane do płytki. Edited August 25, 2014 by Nath Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 27, 2014 Report Share Posted August 27, 2014 Mówisz ze blaszki w gnieździe od ptt moga zwierac sie i wtedy mikrofon nie trybi ? Radio jest na gwarancji, kupiłem w sklepie w polsce... Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 27, 2014 Report Share Posted August 27, 2014 (edited) Popatrzyłem za swojego poprzedniego posta i aż się za głowę złapałem (kocham te moje strumienie świadomości ;)). Rozebrać trzeba radio i sprawdzić gniazdo, w które wkładasz ptt. Jest to dość prostacka konstrukcja, najpewniej blaszki wewnątrz gniazda są zetknięte, ergo radio jest w trybie "nasłuchiwania" ptt, a mikrofon wbudowany w radio jest odłączony. Po rozgięciu blaszek wszystko powinno działać, ale skoro radio kupiłeś w kraju i masz gwarancję to szkoda otwierać i gwarancję tracić. Ślij do sprzedawcy i niech się martwi :icon_wink:. Edited August 27, 2014 by Nath Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted August 27, 2014 Report Share Posted August 27, 2014 Odwrotnie - blaszki zetknięte - działa mikrofon wewnętrzny. Niestety się nie stykają i mikrofonu wewnętrznego nie włączają. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts