_Aleksander_ Posted August 30, 2014 Report Share Posted August 30, 2014 Witam, planuję zakup jednej z tych dwóch replik: http://www.taiwangun...&campaign-id=19 lub http://www.taiwangun...&campaign-id=19. Przeczytałem już o nich wiele opini, jednak nie wywnioskowałem z nich która replika jest lepsza, wydaje mi się, że są dosyć podobne, jedni chwalą pierwszą a inni drugą. Nie zamierzam nic zmieniać na początku w replice, wizualnie bardziej podoba mi się ta firmy boyi, jednak czytałem, że zatrzask od kolby nie jest ze stali i może się łatwiej złamać niż w przypadku cymy. Która będzie lepiej sprawowała się na początek bez żadnych zmian? Quote Link to post Share on other sites
arab1998 Posted August 30, 2014 Report Share Posted August 30, 2014 Ja bym wybrał cyme ;) Quote Link to post Share on other sites
DZIOBAK123 Posted August 30, 2014 Report Share Posted August 30, 2014 Bierz cyme. Dlaczego ? Ostatnio kupiłem cm045a jednocześnie ze mną kolega kupił RK01 więc mam porównanie. I teraz porównując cyma ma lepszą kulturę pracy GB , lepszy silnik , mniej luzów i drewno. Osiągi są prawie te same [Po wymianie gumy hop up na G&g ] Quote Link to post Share on other sites
_Aleksander_ Posted August 30, 2014 Author Report Share Posted August 30, 2014 Dziękuje, poczekam jeszcze na opinie innych użytkowników, nie spiesze się z kupnem. Jaka jest różnica między cm.045 a cm.045a poza wyglądem? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 30, 2014 Report Share Posted August 30, 2014 (edited) Moim zdaniem BOYI. "Bebeszki" i osiągi na tym samym poziomie co CM, wygląd i wykończenie zdecydowanie lepsze. Ps "Każda pliszka swój ogonek chwali." Edited August 30, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted August 30, 2014 Report Share Posted August 30, 2014 Tak jak powała , brał bym boyca. Miałem kontakt i z cymką i z boycem. Po lekkich modyfikacja Boyek śmiga aż miło. Quote Link to post Share on other sites
RalphPL Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Miałem Cymki, miałem Boyice, obecnie latam z RK-01SW i wg mnie Bojec SW>Cyma 040/45/48 itd>Zwykły Bojec. Osobiście bebechy Bojca mnie rozczarowały choć wygląd ma faktycznie dużo lepszy niż Cyma. Quote Link to post Share on other sites
_Aleksander_ Posted August 31, 2014 Author Report Share Posted August 31, 2014 Czyli znowu jedni chwalą cyme a drudzy boyia :icon_biggrin: W takim razie brać to co mi się bardziej podoba ? Quote Link to post Share on other sites
Dymiorek Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Brałbym BOYI sam posiadam RK-01W Real Wood Jeżeli się wybierzesz RK 01 to od razu wymień sobie gumkę hop up :) Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Taka ciekawostka. Jeden z lokalnych nowych kupił niedawno CM.045A. Pomijając to, że drewna w końcu mają naprawdę ładny wiśniowy kolor, to replika jest cięższa niż CM.045A ze starszej serii. Czyżby Cyma dała więcej stali? ;) Quote Link to post Share on other sites
_Aleksander_ Posted August 31, 2014 Author Report Share Posted August 31, 2014 Chyba zdecyduje się na replikę firmy boyi, choć ciągle nie jestem pewien czy to na pewno dobra decyzja. Różnica w cenie między zwykłym RK-01 a CM.045 jest widoczna, a RK-01 od RK-01w nie różni się chyba niczym oprócz drewnianego chwytu przedniego? Lepiej dopłacić i wziąć Cyme czy zaoszczędzić na Boyiu? Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Ze względu na stosunek cena/jakość brałbym Boyi. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 (edited) Mam RK-01, po minimalnym tuningu (gumka przezroczysta GUARDER, Preclufa 6,03 mm, bateria LiPo 7,4 1300 mAh 25C, mosfet z hamulcem) rewelacja. Edited August 31, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
_Aleksander_ Posted September 1, 2014 Author Report Share Posted September 1, 2014 A czy ta replika: http://www.taiwangun.com/rk-12-boyi?from=listing&campaign-id=19 nie będzie lepsza niż RK-01w? Z opisu wynika, że większość części wykonana jest ze stali a z aluminium tylko lufa zewnętrzna. Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 To to samo, tylko w innym opakowaniu. Quote Link to post Share on other sites
_Aleksander_ Posted September 1, 2014 Author Report Share Posted September 1, 2014 Czyli ilość stali ta sama? Quote Link to post Share on other sites
316_Danny Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Ta sama ilość stali :) Ja miałem cm.048 jakieś dwa lata temu i teraz mam Rk-01W. Jeżeli nie chcesz grzebać w replice i zależy Ci na wyglądzie zewnętrznym to bierz BOYI. Cyma wygląda gorzej z zewnątrz. W środku ma lepszy silnik, jednak zazwyczaj jest gorzej spodkładkowana niż BOYI i ma gorszą szczelność. Jeżeli nie obchodzi Cię wygląd zewnętrzny i masz smykałkę majsterkowicza (żeby rozebrać cymę i ją wypodkładkować i uszczelnić) to bierz CYMĘ. Dobrym pomysłem na dzień dobry jakie warto zrobić w replice to wymiana kabli na niskooporowe i gumka hop up. Jeżeli zamówisz to razem z repliką i poprosisz to powinni Ci zamotować jedno i drugie za Friko :) aa... Jeżeli zdecydujesz się na BOYI to weź najlepiej wersję "SW", a jak nie to "W", byle nie zwykłą z "bzydkim" plastikiem. Pozdro! Quote Link to post Share on other sites
_Aleksander_ Posted September 1, 2014 Author Report Share Posted September 1, 2014 (edited) Już jestem w 100% zdecydowany na replikę firmy Boyi :icon_smile: Napisałem do nich z zapytaniem, czy rzeczywiście jest tak jak podają w opisie, że niby tylko ta lufa z aluminium, zobaczymy co odpiszą, trochę nieładnie z ich strony było by takie oszukiwanie ludzi :icon_smile: Jeszcze zapytam o jedna rzecz, czy można bez problemu w replikach firmy Boyi zdemontować kolbe i zostawić replikę bez niej jeśli komuś nawet złożona nie odpowiada? Edited September 1, 2014 by _Aleksander_ Quote Link to post Share on other sites
316_Danny Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 (edited) Zdemontowanie kolby to wybicie jednego pina (2 minutki roboty) Problem jest tego typu, że wtedy nie będziesz miał za co repliki powiesić :/ Rozwiązaniem może być Hephaestus Rear QD Attachment Point który aktualnie jest niedostępny w Polsce ale jest niby szansa, że kiedyś pojawi się w gunfire :icon_smile: PS. Nie jestem pewien ale w RK-01SW chyba tylko lufa jest z stopu aluminium reszta to stal, ewentualnie żeliwo :P Edited September 1, 2014 by 316_Danny Quote Link to post Share on other sites
_Aleksander_ Posted September 1, 2014 Author Report Share Posted September 1, 2014 Dzięki wielkie, jeśli zdecyduje się odłączyć kolbę może coś samemu uda mi się wykombinować :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
316_Danny Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Jak wykombinujesz to napisz mi co wykombinowałeś :) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 (edited) (...) byle nie zwykłą z "bzydkim" plastikiem.(...) Wcale nie taki "brzydki", lepiej wygląda niż "drewno" (czyt. sklejka) w niektórych modelach. Ale z "gustów" się nie strzela... RK.12 to niezły wybór. Edited September 2, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
marchewa5443 Posted March 30, 2016 Report Share Posted March 30, 2016 (edited) Witam! Zaczynam przygodę z ASG i mój wybór padł na Aksu, jak wiadomo wojna trwa, Boyi vs Cyma pełną parą aż mam mętlik w głowie. Prosił bym o kilka " świeżych " opinii na ten temat i rozwianie kilku moich wątpliwości :icon_smile: Z jednej strony Cyma ma lepsze bebechy a Boyi ma lepsze wykonanie - tak mówią. Cena jest na korzyść Boyi Rk-01 o 70 zł ze względu na zniżkę na Taiwanie, w przeciwnym razie ta różnica była by spora bo CM.045A jest dużo droższa (dlaczego?). Prosiłbym o opnie kogoś kto miał styczność z obydwoma Replikami i testował ich zasięg. Będzie to replika do lasu więc zależy mi na zasięgu, w specyfikacji napisane jest, że cyma na sprężynie 120 ma 400 fps podczas gdy Boyi na sprężynie 125 ma jedynie 390 fps, jak to się przekłąda na zasięg? i czy ciężko będzie to wyrównać ewentualnym tuningiem w przyszłości ? Niestety seri RK-xx SW już nie ma a to by zamknęło temat. Z góry dziękuję za rady i odświeżone opinie :icon_smile: Edited March 30, 2016 by marchewa5443 Quote Link to post Share on other sites
krogulec75 Posted March 30, 2016 Report Share Posted March 30, 2016 Przyłączam się do pytania marchewy bo też właśnie stoję przed podobnym dylematem. A marchewa dokładnie wypisał wszystko o co chciałem zapytać. Ostano u mnie w ekipie padły dwa silniki w Boyi-ach więc opinia o ich awaryjności chyba nie jest przypadkowa. Quote Link to post Share on other sites
Sarecik Posted March 30, 2016 Report Share Posted March 30, 2016 (edited) Osobiście posiadam Cymę i jak już ktoś powiedział, każdy swoje chwali. Muszę zrobić więc to samo. Silnik od mojej 045A chodzi do dziś (około 15 tyś kulek przebiegu). Przy braku bezpiecznika, silnik do dziś się nie spalił mimo częstego robienia za "hicapowy CKM". Co do wykonania Cymy, to nic nie mam do zarzucenia: mimo intensywnego używania części ruchomych (np. składanej kolby, mój osobisty must have w każdej replice) jedyne luzy których doświadczyłem to te robocze. Stockowy GB ma całkiem niezłe bebechy, w tym łożyskowaną prowadnicę sprężyny i solidny w moim odczuciu szkielet. Narzekać można jedynie na przeciętnie wykonany hop-siup i straszną nieosiowość flaków. Na szczęście, dobrze dobrane cześći tuningowe rozwiązują problem. Podsumowując, stock będzie służył i służył na zadowalającym jak na II klasę poziomie. Jednak jeżeli już Ci coś padnie, nie warto pchać się w wymianę pojedynczych części, a w globalny tuning całej repliki. Twoją miłość zwróci Ci wtedy z nawiązką. :) O Boyi wiele się nie wypowiem - mam doświadczenia tylko z jakąś (chyba) starą wersją, jeszcze na standardzie TM (śrubkowaną tu i ówdzie). Edited March 30, 2016 by Sarecik Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts