Zairo Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 (edited) Witam, sytuacja wygląda następująco. Po każdym strzelaniu wyciągam z repliki (m249 a&k) sprężynę, tak by uległa rozprężeniu. Ostatnim razem zapomniałem o tym, że sprężyna została wyciągnięta i przestrzeliłem krótką serię bez sprężyny. Efektem był pusty dźwięk pracy gearboxa. Od razu wsadziłem sprężynę i ponownie przeprowadziłem krótką serię, której również przez sekundę towarzyszył pusty dźwięk, po czym sprężyna zaskoczyła i replika normalnie strzelała. Czy w obecnej sytuacji powinienem zajrzeć do gearboxa? Jakie mogą być konsekwencje takiego niedopatrzenia :( ? Edited September 22, 2014 by Zairo Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Też kiedyś zapomniałem wsadzić sprężyny składając gearbox m249. U mnie nic się nie stało. O ile tłok nie został pociągnięty na tyle energicznie żeby się uszkodzić lub całkowicie wysunąć się z cylindra i zębatki nie zahaczyły o głowicę tłoka to wszystko powinno być ok. Na wszelki wypadek ja bym jednak otworzył GB i sprawdził. Masz tutaj filmiki z działania gearbox'a Tłok po prostu zostaje w tylnym położeniu, a zębatki się kręcą w kółko, nie zahaczając ani o zęby tłoka, ani o głowicę tłoka. No chyba że jednak zahaczą :P Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Zębatki cofnęły tłok i potem chodziły na luzie, więc raczej nie powinno się stać nic wielkiego. Quote Link to post Share on other sites
Zairo Posted September 22, 2014 Author Report Share Posted September 22, 2014 Okej. Dzięki bardzo za odpowiedzi :) Quote Link to post Share on other sites
rafik1213 Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Jeśli miałeś stockowy tłok mogło lekko przyorać któryś ząb tłoka Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts