Kapelan_ Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Witam :icon_biggrin: Od jakiegoś czasu zbieram się na zakup własnego, pierwszego oporządzenia. Od przeglądania forum i czytania opinii mam już mętlik w głowie, więc prosiłbym Was o pomoc w wyborze :icon_biggrin: Co do repliki długiej, mój wybór padł na serię AK. Wybór jest dosyć ciężki, bo co temat to wygrywa inny producent :icon_biggrin: Pierwsze repliki, które wpadły mi w oko, to: AK74M w wykonaniu CYMY - CM.040C ; AK74M w wykonaniu BOYI - RK-05 FULL METAL Wiele się naczytałem na forum o tych replikach, i w sumie nie wiem, którą wybrać :teeth: W jednym wygrywa CYMA, bo bardziej metalowa, bo lepsiejsze bebechy, bo wytrzymalsza, a BOYI to rozwalający się sprzęcik, słaby itp. natomiast w innych jest na odwrót i BOYI wygrywa :icon_razz: Wizualnie obydwie mi się podobają (niemal identyczne), więc trudny wybór. Jak wygląda ich wytrzymałość, tj. elementów ZnAl'owych? Czy może lepiej dozbierać pieniążków, i celować ciut wyżej, np: AK74M w wykonaniu E&L - EL74 MN (http://gunfire.pl/pr...N.html]E&L-EL74) (chociaż o niej też się naczytałem o paru mankamentach :icon_razz: ) LCT'ki już ciut za drogo :icon_razz: Więc, lepiej kupić tańszą replike (CYMA/BOYI) i więcej wydać na jej upgrade, czy kupić droższą (E&L) i na początku ograniczyć się do drobnych zmian? Różnica między CM/BOYI a E&L to aż ~500/600 zł, w tej kwocie chyba zmieściłby się dosyć dobry upgrade nie zamykający się na wymianie aku i hop up'a :icon_razz: Na replike boczną zdecydowałem się wybrać: 1911'stkę w wykonaniu KWC - 1911 BlowBack CO2. Kulki 0,25g firmy G&G Magazynki sztuk jeden do 1911'stki, oraz dwa/trzy mid-capy do AK. Oczywiście też potrzebne mi będą dobre okulary. Rozważam nad UVEX'ami I-VO bądź ESS CROSSBOW - tu wybór zależy od kwoty która mi zostanie (oby dwa modele są polecane na forum jako spełniające wymagania). Prosiłbym o pomoc w zdecydowaniu się na replikę. Najbardziej byłbym chętny na produkt CM bądź BOYI, ale jestem otwarty na Wasze uwagi i propozycję. Z góry dziękuję za pomoc :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Moje subiektywne uwag: Ustal Budżet. Najpierw ochrona oczu potem replika. Kup ESS'y za 100 zł i nie będziesz musiał się już martwić czy kupić inne okulary. Dobra rada której Ci każdy udzieli i warto posłuchać - zrezygnuj na początek z boczniaka. Mam i polecam KWC 1911, jedyny minus to trudno dostępne części zamienne. Ale Colt + magazynek to jest prawie 600 zł. Skoro masz 600 zł na CYMĘ i 600 zł na boczniaka, to za 1200 można już naprawdę przebierać w replikach i można sobie sprawić coś z LCT, firmę która prawdopodobnie robi najlepsze AK'cze. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Kapelan_ Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 (edited) Budżet powiedzmy ok 2,5tyś, W tym się muszę jeszcze zmieścić z dokompletowaniem ubioru (mam b.dobre buty i spodnie). Na ochronę oczu nie mam zamiaru oszczędzać, zastanawiam też się nad osłoną na ząbki, troche już mnie kosztowały :teeth: Odłożenie zakupu boczniaka i przeznaczenie funduszy na lepszą replike jest dosyć trafne. Licząc na szybko, to ok 1350zł replika, + ~300zł aku i ładwoarka, ~200zł magazynki, ~140 zł okulary to mamy ok. 2tyś zł. Do tego gumka zielona G&G, 3 dyszki. Coś jeszcze polecacie? Szkoda, że się skończyła promocja na LCT'ka.. :icon_cry: W LCT najbardziej mi sie nie podobają te okładziny w tym brązo-jakimś tam kolorze, ale da sie przeżyć :icon_lol: Huba_lbn, mam pytanie co do KWC 1911 - mierzyłeś, ile ma fps'ów? Na jednej stronie podają 370, inna 350 a jeszcze inna 400 :o Edited September 23, 2014 by Kapelan_ Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Promocje jakieś są cały czas, jedna się skończyła zaraz będzie następna. Dalej jest -15% na Gunfire, tylko że już nie na wszystko. 2,5k zł to bardzo duży budżet. Pytanie czy chcesz go wydać tylko na start czy na coś więcej. Zacznijmy od początku. Buty masz. Spodnie masz. Okulary - nowe ESS Ice można kupić już za 120 zł Dobra ładowarka do 150 zł - Ja mam Redox Beta za 120 zł od prawie dwóch lat i jestem zadowolony. Bateria LiPo - dobrą baterie można kupić spokojnie do 60 zł, tylko trzeba patrzeć w sklepach modelarskich, nie asg. Magazynki - 4 mid capy powinny na początek wystarczyć - do 160 zł Na wszelki wypadek jakiś hi-cap do 40 zł Nakolanniki też się przydadzą, ALTA za 120 zł, i nie trzeba przez lata zmieniać. Nie zapomnijmy o paczce kulek G&G na pierwszy miesiąc i szybko-ładowarce - 50 zł Zostaje nam 1800 zł. Tutaj jest pierwszy dylemat, Czy to ma być tylko na start czy na trochę dłużej. Musimy mieć coś w czym będziemy nosić magi. Na start wystarczy chest rigg z demobilu do 100 zł i zostaje 1700 zł na replikę, czyli kupujesz jaka Ci się podoba i jeszcze na tuning zostaje. Na dłużej możemy się bawić w lepszy szpej do noszenia magów, jakaś kamizelka lub paso-szelki z miwo + ładownice + cargo ,do 400 zł i zostaje 1400 zł na replikę więc dalej bardzo duży wybór. Musisz pomyśleć co chcesz na początek im więcej szpeju tym mniej na replikę, ale jak widać można sporo kupić i jeszcze starczy na bardzo dobrą replikę. Konkretniej do repliki to jak podobają Ci się AK, to ja nie pomogę, nie moja działka, ale celował bym w LCT lub E&L. Są o nich obszerne tematy na forum więc sobie poradzisz. A tak, zapomniałem o ochronie twarzy. Maska stalker ok. 30 zł Mój Colt KWC 1911 ma ok 300 na kulkach 0,25g, czyli 330-340 na 0,2g Jak coś to pytaj. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Jw., na większość modeli LCT jest nowe promo -15%, ewentualnie masz też E&L (jeśli chcesz pozostać przy rodzinie AK). Jak chcesz jeszcze coś urwać z ceny, to ewentualnie możesz poszukać kodów rabatowych -50zł, które ludzie sprzedawali/dawali w komisie. Quote Link to post Share on other sites
ikademia Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Witam, gdzieś jeszcze można dostać takie kody rabatowe? Quote Link to post Share on other sites
Kapelan_ Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 (edited) O, widzę właśnie, że na gunfire znowu promocja -15% weszła :icon_biggrin: Do tego jeszcze gumka HU, G&G zielona czy polecacie jakąś inną? Bateria REDOX, nie wiem, czy 7,4V czy 11,1V (1400 mAh) - ceny na gunfire a w okolicznych modelarskich są zbliżone. Zostaje ok 400zł z budżetu. Co do tego dołożyć? Prec lufke SYSTEMY http://gunfire.pl/pr...-mm-do-AK.htmlv ? Jest o 13mm dłuższa od stockowej, pomieści się w lufie ? Coś jeszcze do tego polecacie, czy póki co na tym zaprzestać i cieszyć się tym co się ma :icon_biggrin: ? A co do cammo, aktualnie mam BDU woodland, co uważacie na temat CPU wz.93 (obczytany temat :D) bądź PCS MPCammo? Dobrze sprawdzają się w lesie? Edited September 24, 2014 by Kapelan_ Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Jaka replika ostatecznie wygrała? Quote Link to post Share on other sites
Kapelan_ Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 (edited) AK74M od LCT - http://gunfire.pl/pr...-LCK74M-NV.html akurat znowu, do 02,10 jest promocja :icon_smile: (szkoda że ma ten brązowo-jakiś tam odcień kolby i chwytów :icon_razz: ) Edited September 24, 2014 by Kapelan_ Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Bo to jest Ak74 a nie M. Nie ma kolby łamanej. Classic Version (to dobrze). NV (nowa wersja) Jako posiadacz już kilku replik w swoim życiu, jestem zafascynowany LCT. Wykonanie na rewelacyjnym poziomie. Nowe modele mają takiego gb, że stosunkowo niewielkim nakładem finansowym uzyskałem 450 fps i 490 na odpowiednio M120 i M130. Quote Link to post Share on other sites
Kapelan_ Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 Bo to jest Ak74 a nie M. Nie ma kolby łamanej. Ups, wybacz. Pommieszało mi się z inną :) Masz jakieś przydatne rady co zrobić na samym początku z tą repliką? Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 (edited) Gumka, lufa i wsio, Na okres rocznej gwarancji nic nie kręcić. Później można rozbudować, generalnie dobra podstawa jest. Nawet producent podaje że to M, mimo że ma w ofercie z czarnymi plastikami, gładką pokrywą i łamaną pełną kolbą :icon_smile: Moim zdaniem a też wybredny jestem, będziesz zadowolony. Teraz planuję tylko repliki tego producenta brać, mimo że porównywałem z VFC, RS, E&L, CA, G&G i innymi. Edited September 24, 2014 by Mati86 Quote Link to post Share on other sites
Viaf80b Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Witam, podłącze się do tematu. Przygodę z ASG zacząłem dwa miesiące temu, jednak wciągneło mnie to na dobre.:) Mogę przeznaczyć 2000pln na sprzęt, replika + el. dodatkowe (np. luneta), elementy ochronne no i strój. Dotychczas korzystałem głównie z replik wschodnich kontrukcji, jednak chciałbym wyposażyć się na styl armii amerykańskiej. Pomóżcie dobrać mi odpowiedni sprzęt. Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Ups, wybacz. Pommieszało mi się z inną :icon_smile: Masz jakieś przydatne rady co zrobić na samym początku z tą repliką? Ja na początek bym nic nie zmieniał. No może sprężynę na SP120 Guardera, tyle że gwarancja przepadnie. Co do lufy to LCT to już wyższa połka i lufa w stocku też powinnia być lepsza niż chińska i wymiana na lufę za ok. 150 zł może nic nie dać. Jak już zmieniać lufę to na promyka (prometheus). Tak samo z gumką, nie wiem jak w LTC, ale na moim przykładzie z Gietą Aresa próbowałem już ze 4 polecane gumki, a i tak wracałem do stockowej. Można oczywiście wymienić i sprawdzić. Wymiana gumki to akurat tani tuning i można zawsze wrócić do starej. Bateria LiPo 7,4 całkowicie wystarczy, patrz tylko na rodzaj złączek. Od siebie polecam przylutować od razu na Deans'y. Można jeszcze dołożyć kolimator, chyba że nie podchodzą Ci taktyczne AK. O rodzajach kamuflażu jest dużo tematów. W skrócie - aby był mniej więcej zielony, nie ma to dużego znaczenia. Witam, podłącze się do tematu. Przygodę z ASG zacząłem dwa miesiące temu, jednak wciągneło mnie to na dobre. :icon_smile: Mogę przeznaczyć 2000pln na sprzęt, replika + el. dodatkowe (np. luneta), elementy ochronne no i strój. Dotychczas korzystałem głównie z replik wschodnich kontrukcji, jednak chciałbym wyposażyć się na styl armii amerykańskiej. Pomóżcie dobrać mi odpowiedni sprzęt. Z góry dzięki. Kilka postów wyżej napisałem mniej więcej listę startową dla osób o dużym budżecie. Jak już zacząłeś dwa miesiące temu to pewnie już jakiś sprzęt masz, co? Określ jaki rodzaj repliki Ci się podoba i napisz co już masz. Quote Link to post Share on other sites
Kapelan_ Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 Można jeszcze dołożyć kolimator, chyba że nie podchodzą Ci taktyczne AK. Szyne RIS na jaskółczy ogon i kolimator też kupuje. Dziękuje Wam za pomoc i rady :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts