asdfasdf Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Cześć wszystkim, zakupiłem niedawno używane rk-01 z niewielkim przebiegiem. Problem pojawił się po podpięciu batki, pierwszy strzał był normalny, a kolejne tak jakby się zacinały, słychać poprostu, że coś się tam próbuje ruszyć. Naładowałem baterię, z początku problem cały czas występował, potem normalnie można było postrzelać. Teraz po ładowaniu stockowej baterii 3,5 godziny cały czas jest to samo. Podpinam batkę, pociągam za spust i słychać tylko dźwięk jakby zacięcia czy czegoś. Jestem prawie pewien, że to bateria, co Wy sądzicie ? Może to coś innego ? Aha, czy da się jakoś sprawdzić bez rozbierania GB w jakiej pozycji jest tłok ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 3,5 godziny od podpięcia, czy naładowania baterii? Quote Link to post Share on other sites
asdfasdf Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 Naładowania, ładowała się 3.5 godziny, teraz też ją ładuję i nic, dalej jest ten problem. Obawiam się, że tłok został w tylnym położeniu, niebawem go spróbuję odciągnać na innej batce o tych samych parametrach Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Spróbuj odkręcić koszyk silnika, podpiąć baterię i nim obrócić. Potem przykręć z powrotem do reszty i sprawdź jeszcze raz. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Chwila moment. Naładowałeś batkę raz, a teraz ładujesz ją ponownie? Wiesz, że możesz ją w ten sposób przeładować ergo zabić? Quote Link to post Share on other sites
asdfasdf Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 Sęk w tym, że ona się zachowuje jakby była rozładowana cały czas :/ Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Nie, niekoniecznie. Jak mówiłem, odkręć silnik, zakręć nim, przykręć do repliki i spróbuj ponownie. Zdarza mi się często coś takiego na stockowym silniku. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 (edited) Ale chwila, uporządkujmy fakty. Najpierw replika raz strzeliła, a potem już nie. Naładowałeś batkę i problem przez pewien czas nadal występował, a potem replika zaczęła strzelać. Wnioskuje tak po tym fragmencie Twego posta: Problem pojawił się po podpięciu batki, pierwszy strzał był normalny, a kolejne tak jakby się zacinały, słychać poprostu, że coś się tam próbuje ruszyć. Naładowałem baterię, z początku problem cały czas występował, potem normalnie można było postrzelać. Takie zachowanie (brak strzałów, a potem strzał) mi raczej nie sugeruje problemów z batką. Dlatego ja bym radził odpiąć batkę od ładowania (bo problem może leży w replice i batka może być JESZCZE sprawna) i sprawdzić replikę na innej (pewnej) batce. Jeśli na innej ruszy to znaczy, że problem jest z batką, jeśli nie ruszy to coś z repliką Edited September 26, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
asdfasdf Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 Tak zamierzam zrobić, Pan_Filnt, gdzie konkretnie znajduje się ten silnik ? Jestem troszkę zielony w budowie gearboxa. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Silnik jest w chwycie pistoletowym. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Najłatwiej, będzie jeśli spróbujesz innej baterii. Moja ładowarka stockowa nie ładowała, tzn nie łączyła dobrze i też myśłałem, że to wina batki. Stockowa bateria ładowana np Imaxem B6 sprawuje się dość dobrze. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Jeśli chodzi o regulacje silnika to obczaj ten temat. Quote Link to post Share on other sites
asdfasdf Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 Sprawdzę na innej batce i ewentualnie silnik, dzięki za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
asdfasdf Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 Próbowałem innej batki, silnik też jest okej. Wina leży po stronie zębatek albo zatartego tłoka, tak stwierdził mój znajomy, który jest nieco bardziej w temacie. Jeszcze jeden problem mi się pojawił: Po odkręceniu selektora, żeby się dostać do GB przykręciłem potem selektor tak jak był i zaczął dziwnie chodzić. Na górę, czyli na zabezpieczony idzie z oporem, czuć że coś przeskakuje i dopiero jest na górze, a na semi z kolei idzie z oporem jakby coś odbijało. Quote Link to post Share on other sites
asdfasdf Posted September 27, 2014 Author Report Share Posted September 27, 2014 Proszę o zamknięcie tematu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts