luki527 Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 Jak zmyć farbę z kolby by nie zmatowić plastkiu? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 Rozpuszczalnikiem ktory zmywa farbę i nie jest agresywny w stosunku do tworzywa kolb :F Nie podałeś co to za farba. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 Woda, ludwik, gąbka i dużo czasu. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 Pytałem o ogólny zakres farb, gdyż mam zamiar malować kolbę i chwyt, a w razie "złych efektów wizualnych" móc wrócić do poprzedniego stanu. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 W zależności od farby dobiera sie rozpuszczalnik. Dość łatwo usuwa sie farby akrylowe. Quote Link to post Share on other sites
McKwacz Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 Ja moją gietkę myłem za pomocą rozpuszczalnika nitro i nic się nie stało :D możesz sprobowac na malutkim niewidocznym elemencie czy cos sie dzieje i ew używać tego rozpuszczalnika Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 rozpuszczalnik nitro jest bardzo agresywny i z tworzywa abs zrobi nam gąbkę. Nie słuchaj głupot McKwacza. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Mc kwacz - nitro to mieszanina rozpuszczalników, rozpuszcza bardzo wiele różnych związków. Wg mnie zeżre ABS jak reksio szynkę. Lepiej dobrać farby i rozpuszczalnik tak by miały jak najwęższy zakres działania. Farby NFM oraz Swiss Arms schodzą przy użycia łagodnego zmywacza do paznokci na bazie acetonu o niedużym stężeniu. Tak - wiem że aceton rozpuszcza ABS, dobieram zmywacze o niewielkim stężeniu i przemywam na zmianę wodą :icon_wink: ABS rozpuszcza się związkach takich jak aceton,estry, ketony i chlorek acetylenu Nitro w zależności producenta posiada zazwyczaj 2-3 z powyższych związków, w tym aceton 30%. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts