Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Brak reakcji na spust po zmianie z SEMI na AUTO- ak

Recommended Posts

Cześć

Mam problem z selektorem ognia w ak. Otóż gdy włączam SEMI broń normalnie strzela. Jednak po zmianie z SEMI na AUTO po naciśnieciu spustu nic sie nie dzieje. Czuć tylko jakby spust się trochę blokował. Gdy przełączam z SAFE i od razu na AUTO to wszystko działa normalnie... Zębatki zelektora są dobrze złożone więc nie wiem w czym problem.

Z góry dzięki za pomoc ;)

Sprawdź krzywki czy masz dobrze zgrane. Może to być wina luzów na krzywkach i tulejce zabierającej pod samą dźwignia selektora trybu ognia. Miałem tak samo w AK, wyeliminowałem luzy i od pół roku każdy z trybów działa wyśmienicie i nic się nie zacina.

Sprawdź krzywki czy masz dobrze zgrane. Może to być wina luzów na krzywkach i tulejce zabierającej pod samą dźwignia selektora trybu ognia. Miałem tak samo w AK, wyeliminowałem luzy i od pół roku każdy z trybów działa wyśmienicie i nic się nie zacina.

A w jaki sposób wyeliminować te luzy?

Ja dobierałem krzywki i tulejkę z kilku kompletów selektora do AK aż dobrałem te które nie miały w ogóle luzów. Do drugiego AK kupiłem nowy zestaw krzywek.

VF609B.jpg

Te okazały się super spasowane do siebie jednak potrzebne były minimalne przeróbki żeby wpasowały się do szkieletu GB. Pilnikiem malutkim 4 min roboty.

Swego czasu jak szukałem to nie znalazłem. Ściągałem z HK.

Zanim cokolwiek zrobisz sprawdź czy masz luzy. Wyjmij GB, załóż wszystie krzywki tak jak byś składał kompletną replikę, załóż dźwignię selektora, dokręć śrubą i popracuj nią. Szybko powinieneś zobaczyć czy masz tzw skok jałowy dźwigni kiedy ona pracuje a krzywki nadal stoją w miejscu. Można by to taśmą na jakiś czas załatwić ale ona się wyrobi :teeth: