burbus Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 ale przy zastosowaniu odpowiednich środków ochrony (przede wszystkim pilnowanie pakietu, dbanie o niego i ładowanie w czymś niepalnym i nie będącym dobrym przewodnikiem ciepła czy prądu) jest ono minimalne. Trochę długa ta lista do upilnowania przez kogoś zielonego, dlatego nie polecam mu Li-Po, a zwykłego Ni-Mha. Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Wystarczy kupić dobrą ładowarkę i szympans będzie prawidłowo ładował baterię. Quote Link to post Share on other sites
burbus Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 szympans będzie prawidłowo ładował baterię. Mówisz o sobie? Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Oczywiście. Jak ty się boisz LiPo, to podchodzisz już poniżej szympansów. Na to wychodzi biorąc pod uwagę twoją dosłowność w czytaniu. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 (edited) Trochę długa ta lista do upilnowania przez kogoś zielonego, dlatego nie polecam mu Li-Po, a zwykłego Ni-Mha. Chyba tylko jeśli ktoś jest imbecylem (i to w sensie medycznym, a nie potocznym). Potrzeba: - przyzwoitej ładowarki - nie musi to być mega wypasiony kombajn, prosta mikroprocesorowa ładowarka z balanserem od Redoxa za 40zł też daje radę, - niepalnego pojemnika do którego wkładamy batkę w trakcie ładowania - za 20-30zł są torby ochronne przeznaczone do pakietów LiPo, można użyć ceramicznej doniczki, pewnie są też inne sposoby, - uwagi - w trakcie ładowania batki mamy ją na oku. Nie trzeba patrzeć się w nią jak w święty obrazek. Ja swoją batkę wkładam do torby i kładę na jednostce centralnej od kompa i siadam do forum, grania czy pisania pracy - jeśli nawet coś się zacznie dziać to jestem blisko i widziałbym dym czy ogień, czułbym go. Po użyciu warto obejrzeć batkę czy nie jest napuchnięta (a kret by to zauważył) i czy nie ma zdartej izolacji. Wot i cała tajemna wiedza, którą "ciężko" ogarnąć Zielonym. Edytuj: w przeciwieństwie do bateryjek NiMH, batki LiPo (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia) ładują się nie w ciągu 5-8 godzin, a w ciągu godziny czy dwóch. Edited November 17, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
burbus Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Chyba tylko jeśli ktoś jest imbecylem (i to w sensie medycznym, a nie potocznym). Potrzeba: - przyzwoitej ładowarki - nie musi to być mega wypasiony kombajn, prosta mikroprocesorowa ładowarka z balanserem od Redoxa za 40zł też daje radę, - niepalnego pojemnika do którego wkładamy batkę w trakcie ładowania - za 20-30zł są torby ochronne przeznaczone do pakietów LiPo, można użyć ceramicznej doniczki, pewnie są też inne sposoby, - uwagi - w trakcie ładowania batki mamy ją na oku. Nie trzeba patrzeć się w nią jak w święty obrazek. Ja swoją batkę wkładam do torby i kładę na jednostce centralnej od kompa i siadam do forum, grania czy pisania pracy - jeśli nawet coś się zacznie dziać to jestem blisko i widziałbym dym czy ogień, czułbym go. Po użyciu warto obejrzeć batkę czy nie jest napuchnięta (a kret by to zauważył) i czy nie ma zdartej izolacji. Wot i cała tajemna wiedza, którą "ciężko" ogarnąć Zielonym. Edytuj: w przeciwieństwie do bateryjek NiMH, batki LiPo (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia) ładują się nie w ciągu 5-8 godzin, a w ciągu godziny czy dwóch. A później wybuchają: http://forum.wmasg.pl/topic/151282-zaplon-nowej-baterii-lipo/ Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Faktycznie, cofnijmy się w rozwoju i zostańmy na NiMh, bo burbus, nie potrafi ładować baterii. :D Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 To jest pierwszy przypadek jaki pamiętam, a jestem na tym forum już ponad 3 lata. Pobawmy się w statystykę. Powiedzmy, że w Polsce jest 10 000 baterii LiPo (a uważam, że to liczba zaniżona) i, że są one używane raz na miesiąc (12 razy w roku - pewnie kolejne zaniżenie). To daje nam 120 000 użyć rocznie, a przez trzy lata (przyjmijmy, że tyle jestem na forum) 360 000. Słownie trzysta sześciesiąt tysięcy. Z czego zapaliła się czy też wybuchła jedna batka - o tylu wiem. Jeden wypadek na 360 000 użyć czyli ryzyko wypadku wynosi 1/360 000 czyli jakieś 0,00000277 czyli jakieś 0,000277%. Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Ja to się dziwię, że barbus w ogóle bawi się w airsoft. Przecież w jego przypadku za miesiąc będzie miał protezy zębów, a za 2 będzie widział ciemność. Po pół roku będzie martwy, bo go policjant przypadkiem zastrzeli. Dodajmy do tego połamane kończyny, wstrząśnienia muzgu, trwałe ogłuszenie grantem hukowym, to wybuch li-po będzie najmniejszym zmartwieniem. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 @relativy Ten wątek nie służy temu by wypisywać swoje uwagi na temat innych, niezależnie od tego jakie by idiotyzmy pisał. Krytykować złe rady: TAK Kpić z piszącego : NIE NIGDY A ty wyskakujesz w temacie , tylko po to by sobie pokpić z kogoś. Quote Link to post Share on other sites
generalle Posted November 18, 2014 Author Report Share Posted November 18, 2014 Przy prędkości 380fps (tak podobno można podkręcić fabryczne JG 608) wybrać 7,4V http://www.modelmoto...ire-sd-30c.html czy 11,1V http://www.modelmoto...ire-sd-30c.html Ile kulek można taką baterią wystrzelić? Jacy producenci robią wytrzymałe mundury? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Mundurów szukaj w demobilach - kontrakt (czyli dla wojska) jest najlepszy. Osobiście nie wsadziłbym 11,1 do Giety, obawiałbym się o zębatki. Quote Link to post Share on other sites
generalle Posted November 18, 2014 Author Report Share Posted November 18, 2014 ok dzięki wszystkim za pomoc i do zobaczenia na polu walki :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts