Elektrycerz Posted November 20, 2014 Report Share Posted November 20, 2014 Z góry mówię, że nie jestem osobą planującą kupić springa za 300zł i nazywać się snajperem. Chciałbym mieć karabin snajperski zdolny znacznie przewyższyć zasięgiem i celnością AEGi za 400-500zł, takie jak AKcze Spartaka lub Cymy (do około 400 fps). Fps powinien być zatem odpowiednio wysoki, najlepiej w okolicach 500-700. Póki co replika będzie używana głównie w strzelankach do 10-12 osób i w terenie relatywnie otwartym (opuszczona żwirownia, lekko porośnięta drzewami i krzakami). Nie mam górnej granicy cenowej, ale najlepiej by było jak najtaniej i przy okazji jak najlepiej (powiedzmy że powyżej 2000zł to już przesada). W góry mówię, że mam praktycznie zerowe pojęcie o serwisowaniu i tuningu (póki co rozkręcałem tylko AGMa 003 kolegi), więc zaawansowane grzebanie może się dla mnie okazać problematyczne. Nie bierzcie jednak tego zbytnio pod uwagę, w końcu zawsze się można nauczyć lub dać to komuś innemu do zrobienia) W cenę wliczam: -replikę -tuning -dwójnóg Nie wliczam: -lunety (już mam) (chociaż może kupię nową bo luneta za 120zł to raczej szajs) -kosztów eksploatacji -kamuflażu dla mnie i repliki (sam zrobię) -broni bocznej (mam już MP5 i g18c) Oczywiście jestem osobą odpowiedzialną i nie będę strzelał z tej snajperki z 20m w twarz. Nawet z tuningowanej Cymy 049J nie strzelam z b. bliska. Nie wiem nawet, jaki napęd chcę, dlatego wypiszę tutaj co już znalazłem i nad czym się zastanawiam: SPRĘŻYNOWE: Chyba najmniej preferowany przeze mnie napęd, bo nie jestem dobrze zbudowany i naciąganie mocnej sprężyny mogłoby sprawić dla mnie problem. Poza tym snajperka powtarzalna ma znacznie mniejszą szybkostrzelność niż samopowtarzalna, zatem trafienie dwóch osób z zaskoczenia jest prawie niemożliwe (po pierwszym strzale druga się schowa). http://gunfire.pl/product-pol-1152189609-Replika-karabinu-snajperskiego-Warrior-I-czarny.html Pierwsze co przyszło mi na myśl to legendarny Warrior I, którego jakaś połowa airsoftowców kupuje tylko po to, żeby sprzedać po pierwszej strzelance. Oczywiście biorę pod uwagę tuning, ale chyba i tak nie uda mi się naciągnąć sprężyny dającej 600-650 fps (chyba że jak kuszę). ELEKTRYCZNE: Do elektryków też nie jestem zbytnio przekonany, bo głośne to i awaryjne, a full auto i tak bym nie używał, ale przemyśleć zawsze można. http://gunfire.pl/product-pol-1152196218-Replika-karabinu-wyborowego-CM057.html Sporo czytałem o tym dragunovie i przyznam, że jest całkiem fajną bazą pod tuning, jednak wciąż posiada pewne wady, o których pisałem wyżej. GAZOWE: Najbardziej to bym chyba chciał mieć gazówkę. Poniżej 5-10 stopni i tak się nie strzelamy bo za zimno (wiem, ale z nas mięczaki), więc napęd gazowy wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Poza tym jest [podobno] najcichszy (czy to prawda?) i najwygodniejszy. Najlepsza dla mnie byłaby replika na CO2, ponieważ mam już kilka wiatrówek na ten gaz, więc nie musiałbym kupować zarówno CO2 jak i HP (o którym swoją drogą niczego nie wiem, poza tym jest chyba drogi). Na oku mam kilka replik: http://gunfire.pl/product-pol-1152205954-Replika-karabinu-snajperskiego-SW-01A-konwersja-Mancraft.html Takie to brzydkie, że aż oczy bolą od patrzenia, ale może i dobre. Niewiele rozumiem z opisu: 1. "Krzyż celowniczy: Mil-dot + "dalmierz" - Mam rozumieć, że nie jest to prawdziwy, laserowy dalmierz, tylko po prostu krzyż ułatwiający określenie odległości, czyż nie? 2. Prędkość wylotowa do 760 FPS. Oznacza to, że replika wyjęta z pudełka będzie miała tyle fps (oczywiście po zamontowaniu wszystkiego co trzeba), czy że tyle będzie miała jak ją stuninguję za 5 stów? Poza tym, czy CO2 jest w stanie nadawać kulce taką prędkość wylotową jak HP? (chyba tak ale dla pewności pytam). Ogólnie to nie wiem co o tej replice myśleć - droga, brzydka, bardzo ciężka i wielka, ale w końcu za byle co się nie płaci więc pewnie jest bardzo dobra. http://gunfire.pl/product-pol-1152205952-Replika-karabinu-wyborowego-GFGWD-Modern-konwersja-Mancraft.html Tutaj bardzo ciekawa opcja, bo poniżej tysiąca złotych a fps nadal bardzo wysoki. Słyszałem jednak, że poniżej 1500zł dobrej snajperki się nie zrobi, więc zgaduję że do tego dragunowa trzeba jeszcze wstawić preclufę, komorę hop-up i pewnie coś jeszcze i będzie to pewnie kosztować właśnie około 500zł. Dragunowa średnio lubię, jeśli chodzi o wygląd (wolałbym raczej coś zachodniego, tym bardziej że mam niemiecki mundur), ale nie jest to zbyt dużą przeszkodą - najbardziej liczy się dla mnie to, jak replika strzela, a nie jak wygląda. Jak z montażem szyny RIS? Da się, czy trzeba używać oryginalnej lunety? http://gunfire.pl/product-pol-1152192891-Replika-karabinu-wyborowego-A-K.html Niedawno oglądałem na youtube film z jakimś kolesiem, który pokazywał, że zrobił dragunowa mającego około 650fps i 120m skutecznego zasięgu za około 900 zł (1300 razem z butlą i czymś do tej butli, ale ja i tak planuję używać co2). Przyznam że nieźle się lekko 'podjarałem' bo jak za taką cenę to osiągi ma niesamowite, ale nie wiem ile w tym prawdy, a ile naciągania. http://gunfire.pl/product-pol-1152198544-Replika-karabinu-wyborowego-AceVD-GBB-wersja-ekonomiczna.html W sumie to jedyne co mnie zainteresowało to blow-back. Myślę że w snajperce to całkiem fajna rzecz i warto ją mieć. Jednak nie jestem pewien, czy możliwe jest w miarę tanie stuningowanie tej repliki, głównie z racji na zasilanie Green-Gasem. Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Mógłbym jeszcze pisać godzinami, ale chyba i tak wystarczająco napisałem i wszystko wyjaśniłem. Mam nadzieję, że nikt mnie zaraz nie odeśle do innego tematu. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Link to post Share on other sites
Mendi Posted November 20, 2014 Report Share Posted November 20, 2014 Nastarłeś się z postem, ale mimo wszystko nadaje się raczej do działu zielonych... Pogadanke o rodzajach napędu masz TUTAJ Ponadto, w dziale replik wyborowych, masz tematy oficjalne o tychże replikach - poczytaj, pomyśl, wyciągnij wnioski (no chyba żeś po gimnazjum, to może być ciężko) i zdecyduj. p.s. skoro jesteś początkujący, to zapomnij, że na jakąkolwiek poważną imprezę wpuszczą Cię z działem 650fps. Zamykam i wnioskuje o przeniesienie. Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted November 20, 2014 Report Share Posted November 20, 2014 W "zielonych" też mamy zasady Link to post Share on other sites
Recommended Posts