Rejkoks16 Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 (edited) Cześć. Posiadam replikę M16 od A&K i zauważyłem, że podczas strzelania kulki lekko skręcają w prawo. Postanowiłem wymienić gumkę hop-up (na tę: http://gunfire.pl/pr...-up-czarna.html), oraz wymieniłem lufę na tę: http://gunfire.pl/product-pol-1152204577-Stalowa-lufa-precyzyjna-6-03-510mm.html Po wymianie tych części, kulki dalej skręcają. Co powinienem wymienić, lub co zrobić by przestały skręcać? Edited November 22, 2014 by Rejkoks16 Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Kulki mogą skręcać gdy gumka jest krzywo założona i dystanser mocniej naciska z jednej strony, ewentualnie jeśli masz optykę to wyreguluj krzyż. Quote Link to post Share on other sites
Rejkoks16 Posted November 22, 2014 Author Report Share Posted November 22, 2014 Optyki nie mam, ale one teraz trochę bardziej skręcają niż zanim to wymieniłem. A jeśli by to była gumka, to co może być źle? Dystanser jak wymieniałem tą gumkę to oglądałem to powinien być dobrze włożony. Mógłbym zrobić zdjęcia jak będę rozbierał, ale wątpię by te zdjęcia w czymś pomogły. Quote Link to post Share on other sites
cinollozowski Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Możesz mieć lufę krzywo wsadzoną. Obróć lekko w lewo lufę. Najszybszy zabieg a łatwo sprawdzić czy to to. Jak nie pomoże, to biorąc pod uwagę, że gumka i lufa jest nowa, jedyne co zostało i może mieć wpływ na tor lotu to krzywo odlany dystanser (ale mówisz, że wyglądał dobrze) albo mechanizm komory HU może krzywo dociskać dystanser. Bo jakość kulek nie ma wpływu na to, że zawsze będzie skręcać w prawo. Gdyby były gówniane skręcało by wszędzie :D No i taki powód może śmieszny, ale możliwy, że akurat tam gdzie strzelałeś wiatr zawsze wiał w prawo xD Quote Link to post Share on other sites
Rejkoks16 Posted November 23, 2014 Author Report Share Posted November 23, 2014 Wiatr na pewno nie, bo strzelałem w różne dni, w różnych miejscach i zawsze najpierw sprawdzałem czy jest. Lufa to też nie jest bo przy wyłączonym hop-up'ie kulki lecą prosto (ale bardzo szybko i gwałtownie opadają). Czy zakup nowej komory rozwiązałby kłopot? Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Skoro bez podkręcenia lecą prosto to znaczy że hopek ci krzywo podkręca. Przyjrzyj się jeszcze raz dystanserowi, komorze i gumce, czy niema nadlewek lub czy nie jest coś krzywo założone. Quote Link to post Share on other sites
cinollozowski Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Ale przy wyłączonym HU położenie lufy nie ma znaczenia, bo nie wystaje w niej nic, co podkręcało by kulkę. Chodzi o to, że: 1. Wystający kawałek gumki HU naciskając na kulkę podkręca ją, przez co leci ona w kierunku, z którego wystawała gumka. Jak wszystko jest dobrze złożone, to gumka naciska od góry, więc kulka wylatując z lufy poddana jest sile efektu magnusa (z podkręcenia) i grawitacji, obie siły się równoważą więc leci prosto i nie opada. 2. jeśli lufa jest obrócona o kilka stopni w prawo, ale tylko na tyle, że mechanizm komory HU wciąż może naciskać na dystanser, wtedy kulka opuszczając lufę podkręcona jest nie w osi poziomej, a lekko po skosie. To powoduje, że kulka będzie skręcać w stronę, w którą obrócona jest lufa (w tym wypadku w prawo). No ale jeśli to nie było by powodem, to dla pewności najlepiej wymienić dystanser (np zrobić z wkładu do długopisu) a potem komore HU, ale zanim się za to zabierzesz poczekaj, aż wypowiedzą się inni, bo ja w asg siędzie od niedawna i nie znam się tak dobrze na budowie replik, żeby stwierdzić na pewno co to może być ;) Quote Link to post Share on other sites
Rejkoks16 Posted November 26, 2014 Author Report Share Posted November 26, 2014 Rozebrałem replikę, zrobiłem dystanser z długopisu, sprawdziłem, czy lufa jest dobrze ustawiona, a kulki dalej skręcają. Macie może jeszcze jakieś pomysły co by to mogło być? Quote Link to post Share on other sites
Radnor Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 wiem, że to nowa lufa ale może jest w niej jakiś osad czy coś. Przeczyść ją dobrze. Ja tak miałem w m4 KWA kulki skręcały bo lufa była brudna po wyczyszczeniu leciały ładnie prosto Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 (edited) @Edit: Sprawdź jeszcze raz, bo skręcające kulki to wina albo lufy, albo źle ułożonej "górki podkręcającej". @Edit2: Przekręć lufę trochę w prawo i wtedy sprawdź. Na oko może być ok, ale skoro kulki skręcają to widocznie nie jest. Edited November 27, 2014 by destructor Quote Link to post Share on other sites
Rejkoks16 Posted November 27, 2014 Author Report Share Posted November 27, 2014 Jeśli lufa byłaby brudna, to czy kulki skręcałyby nawet jak mam wyłączony hop-up? Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 Nawet przy całkowicie wyłączonym hop-up'ie, gumka trochę wystaje w świetle lufy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts