rafineria888 Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Witam. Co mam zrobić gdy kable silikonowe 16 awg firmy TURNIGY nie chcą mi się dobrze trzymać wtyczek deanów poprzez połączenie cyną ? Quote Link to post Share on other sites
BoberM93 Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Widać że kolega zaczyna bawić się dopiero w lutowanie ale ok: - zdejmujesz odpowiednią ilość izolacji z kabla (mniej więcej tyle ile długości ma blaszka do której będziesz lutował) - lutownicą nagrzewasz kabel aż cyna zacznie się topić na kablu (a nie na lutownicy) - na blaszkę wtyczki stawiasz lutownicę podgrzewasz ją lekko i roztapiasz trochę cyny - teraz kabel w cynie przykładasz do wtyczki i zaczynasz wszystko podgrzewać - potem termokurczliwka i koniec Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Rurka termokurczliwa idzie na kabel ZANIM zaczynamy lutować :P Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Blaszki konektora przetrzyj papierem ściernym lub małym pilnikiem dla poprawy kontaktu dla cyny. Do lutowania używaj pasty do lutowania która polepsza parametry lutu. Quote Link to post Share on other sites
rafineria888 Posted November 24, 2014 Author Report Share Posted November 24, 2014 Super. Może papier ścierny poprawi kontakt. Główny problem jest taki, że cyna nie przylega do deanów tylko odkleja się. BoberM93: Nie wyciągaj pochopnych wniosków, nie spamuj / pisz zgodnie z tematem. (tak jak verb007) Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 (edited) Bo jest to tzw zimny lut. Weź zobacz na YouTube tutoriale lutowania pod hasłami: "soldering tutorial" itd. Ja papieru nie używam. Pobielenie wtyczki, skręcenie kabla, pobielenie kabla, złączenie z wtyczką, przyłożenie lutownicy i to w zasadzie wszystko. Jeżeli lutować umiesz to może masz lipną cynę. Polecam stosowanie kalafonii, ułatwia sprawę. Edited November 24, 2014 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
patryk910 Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 (edited) Tak jak wyżej koledzy polecali. "Zarysowanie" powierzchni/blaszki, na której będą kable. A od Siebie polecam Kalafonie. Edited November 24, 2014 by patryk910 Quote Link to post Share on other sites
erykxdxd Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Kalafonia tu nie pomoże. Nie używałem u siebie żadnych papierów itp. Odtłuszczone wtyki polutowały się świetnie. Nie da się rozłączyć. Ja robiłem to tak: 1. Rureczki termokurczliwe na kable. 2. Ściąganie izolacji z kabla, spłaszczyłem by dobrze przylegało do blaszek. 3. Cynowanie kabli (rozgrzać je tak, by cyna się w wtopiła w miedź) 4. Cynowanie wtyków 5. Lutowanie właściwe, czyli kabel z wtyczką, to o co nam chodzi 6. Koszulki termokurczliwe I tyle, czyli podstawy lutowania. Bez zbędnych papierów itp. Wtyki zamawiane i kupowane w rc-team.pl (polecam sklep). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts