Fidel64 Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 Witam. Zastanawiałem się jakie części AKMS mogę wymienić bez większego kombinowania, na części z "ostrego" odpowiednika. Wiem że łoże i rura gazowa z nakładką wchodzą po większej lub mniejszej pracy pilnikiem. Osłabiacz podrzutu wchodzi bez problemu. Ktoś się orientuje jak ma się sprawa jeśli chodzi o ramiona kolby i stopkę? ( rozumiem że zatrzask kolby nie jest kompatybilny z replikowym? ). To samo pytanie dotyczy: wyciora, szczerbinki ( samego ramienia ), przełącznika rodzaju ognia oraz "zatrzasku" rury gazowej ( mały obracany pin z wajchą "wypuszczający" rurę gazową ). Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 Zależy od repliki. W systemie TM od ręki nie pasuje nic, a i przerabianie się nie opłaca. W systemie VFC da się bez większego problemu zamontować łoże dolne i górne, rurę gazową, okucie dolne, wycior, szczerbinkę, muszkę, osłabiacz podrzutu, zatrzask rury gazowej, podstawę szczerbiny, a przy większym kombinowaniu - podstawę muszki i kolanko gazowe. Kolba chyba też bez problemu, ale nie miałem AKMSa z ostrą jakieś 2 lata, więc średnio pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
Fidel64 Posted December 4, 2014 Author Report Share Posted December 4, 2014 (edited) G&G to system TM czy VFC? Dorabiałem łoże i rure gazową do CYMY ( zapewne system TM ) i trzeba było trochę popilnikować ale wlazło ;) Zależy od repliki. W systemie TM od ręki nie pasuje nic, a i przerabianie się nie opłaca. W systemie VFC da się bez większego problemu zamontować łoże dolne i górne, rurę gazową, okucie dolne, wycior, szczerbinkę, muszkę, osłabiacz podrzutu, zatrzask rury gazowej, podstawę szczerbiny, a przy większym kombinowaniu - podstawę muszki i kolanko gazowe. Kolba chyba też bez problemu, ale nie miałem AKMSa z ostrą jakieś 2 lata, więc średnio pamiętam. Edited December 4, 2014 by Fidel64 Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 G&G to system TM czy VFC? Dorabiałem łoże i rure gazową do CYMY ( zapewne system TM ) i trzeba było trochę popilnikować ale wlazło :icon_wink: Cyma ma i system tm, i vfc, zależy od modelu. Zasada jest prosta - jeżeli łoże montowane jest na malutki klocek, nie spory, jak w ostrym, a dodatkowo wiele części jest na śrubki, nie na kołki/nity, to jest to system TM, który ma niewiele wspólnego z ostrym AK. Quote Link to post Share on other sites
Fidel64 Posted December 4, 2014 Author Report Share Posted December 4, 2014 Cyma ma i system tm, i vfc, zależy od modelu. Zasada jest prosta - jeżeli łoże montowane jest na malutki klocek, nie spory, jak w ostrym, a dodatkowo wiele części jest na śrubki, nie na kołki/nity, to jest to system TM, który ma niewiele wspólnego z ostrym AK. A G&G to jaki system? bo w sumie to jest dla mnie ważniejsze ;) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 A G&G to jaki system? bo w sumie to jest dla mnie ważniejsze :icon_wink: Napisałem tak łopatologicznie, jak tylko się da sposób sprawdzenia. spójrz na swoją replikę, a będziesz wiedział. Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 KOlego NIC nie zamontujesz bez "problemu". Każda czesc wymaga dopasowania i zabawy troszke. No jak mialem akmsa od boyia to fakt - kolba weszła bez dopasowywania :) a pozatym kazda czesc trzeba bylo dopasować tak czy siak bo zasada kup i założ nie da rady :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts