Abaddon09 Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Witam. Jestem Patryk, lat 15 i razem z kolegą strasznie zainteresowaliśmy się airsoftem, jednak jesteśmy w tym temacie zupełnie zieloni. Od przyszłego roku zamierzamy zostać czynnymi graczami lecz nie wiemy jaką replikę kupić na początek. Mój budżet to 300zł,Jego natomiast 400. Myślę nad kupnem używanego elektryka, na przykład MP5 od JG lub Galaxy lub znanej i lubianej CM028, którą w komisie WMASG widziałem nawet za cenę 200zł, wtedy zostałoby mi na magazynki, kulki i może inne akcesoria. Kolega natomiast celuje w karabiny z serii AR-15, czy do 400zł znajdzie się jakiś używany karabin z tej właśnie serii? Oczywiście mam na myśli tylko dobre, polecane produkty dobryxh firm. Mam tutaj jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy mając lat 16, ale rocznikowo, a nie skończone można uczestniczyć w strzelankach za zgodą rodziców, czy trzeba mieć te lat 16 skończone? Pytam, gdyż ja jestem z lipca, kolega z czerwca, więc trochę strzelanek by nas ominęło. Z góry dzięki za odpowiedź :) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Jeśli chodzi o wiek - wszystko zależy od organizatora. Jedni dopuszczają tak młodych, a inni nie. Nowym nie polecam używek - często w ładnym pudle kryje się uszkodzenie, którego bez rozkręcenia gearboxa się nie dojrzy lub nawet nie będzie widać żadnych oznak uszkodzenia, a po wystrzeleniu 1000 kulek coś się spieprzy. By doprowadzić taką używkę do stanu nomen omen używalności trzeba wydać nawet połowę tego (albo i więcej), co wydaliśmy na replikę. Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 A więc znajdę jakiegoś elektryka do 300zł czy zostaje mi kupno agm003 i klamki? Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Dozbieraj i kup ak boyia, gwiazdka idzie, pewnie pod choinke coś wpadnie :) Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 AK Boyi tzn RK? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Tak. Najlepiej z dopiskiem S (stalowy), W (drewniany) lub SW. Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 RK01W albo RK02 full metal będą dobre? A co sądzicie o budżetowych M-kach około 400-500zł, np Spartac lub CYMA? Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Tak , o te Ak właśnie chodzi. Budżetowe Emki są do bani. Spartac-ki to plasticze totalne (chyba kopie dragonów , ale nie miałem więc nie mogę tego stwierdzić[emki]). O cymoEmkach też ludzie raczej średnio się wypowiadają. w przedziale 4 zł to albo RK albo gieta boyi Pamiętaj też , że będziesz potrzebował atestowanej ochrony oczu. Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 O ochronie pamiętam, niby jakieś okulary w domu mam, ale będę musiał kupić inne bo te wyglądają jakby się miały po jednej kulce rozlecieć, a oka stracić nie chcę. Gieta = G36? Czyli jeśli kolega uparł się że nie chce AK, to zostaje mu G36? Btw co sądzicie o AK od Spartaca? 08 i 012, recenzował je Stilgar, którego oglądam, jednak nie wiem czy polecał je bo na prawdę są dobre, czy dlatego że dostał te repliki od gunfire. Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Recenzowanie repliki po wyjęciu z pudłeka i strzeleniu do tarczy, to nie recenzja tylko reklama. Jak chcesz zobaczyć jak wyglądają prawidłowe recenzje zerknij na kanał SCDTV na YT. Tam chłopaki wyciągają replikę, omawiają od urządzenia wylotowego po stopkę kolby i zabierają zabawkę na typową niedzielną strzelanke, gdzie następnie użytkownik wypowiada się na temat sprzętu. Jedna ważna różnica, między nimi a stilgarem, to cena replik, które recenzują. Są to zabawki z górnej półki. Jakby spartaki były dobre, to koledzy wyżej by ci już dawno je polecili w twoim budżecie. Jak wam nie pasuje AK i G36, to zostaje zbierać pieniądze do kwoty 800-900zł, gdzie znajdziecie repliki rodziny M4, które jak zgaduje się wam na bank podobają. Oczywiście w międzyczasie są repliki typu G3, albo MP5, czy M14, ale nie są tak popularne jak podstawowe trzy rodzinki replik. Złota zasada, jak masz kupić tanio i byle było, to zbieraj i kup raz a dobrze. Po co masz marnować pieniądze i później myśleć nad tuningiem, bo takie myśli na bank przyjdą. Lepiej odłożyć pieniądze i kupić solidny sprzęt. Biorąc pod uwagę wiek, to macie jeszcze trochę czasu na dozbieranie pieniędzy. Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 Mi AK pasuje (ale raczej poczciwy ak47,nie aks74), koledze nie bardzo, ale G36 już by wziął chętnie. A jak sprawują się eMPepiątki od JG i Galaxy albo UMP (na taiwangunie M89A firmy EE)? Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Zadajesz dużo pytań, które świadczą o braku samodzielności. Na tym forum, w dziale Replik II klasy znajdziesz tematy replik, o której tutaj pytasz. Prędzej znajdziesz tam odpowiedź na wszystkie pytania, niż tutaj pofatygują się użytkownicy danych replik z dokładnymi opisami i radami. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Nie ma ak47. Ruskie wprowadziły numerację dopiero w ak74. UMP EE miałem, od biedy do cqb się nada, ale mi nie przypasowała ergonomia- choć w porównaniu do MP5 JG wychodzi na plus, ba ma GB V.3, który jest mniej awaryjny niż V.2. Miałem dwie MP5-ki JG- jedna wersja metalowa (coś grzebane przy lufie i gumce), druga plastik (wymieniona guma)- obie działały bardzo fajnie. Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 O, dobrze wiedzieć że nazywanie tego AK47 to błąd :) Człowiek uczy się całe życie jak to mówią. Taki mp5 nadałby się w jakimkolwiek stopniu pod las? Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Zależy jaki las- u mnie, na lesie typu krzaki (wchodzisz 20m w las i jesteś nie do wykrycia) to średnio- 75% kulek zostawało na krzakach. Lepszym pomysłem będzie kupno boyca (dowolnego, mają te same bebechy) i polatanie z nim roczek. Warto w nim "na dzień dobry" zmienić kable ( nie trzeba, ale to pierwsza rzecz przy tuningu) , gumkę HU (na systemę/madbulla/guardera, nie jest konieczne, ale daje przynajmniej 5m zasięgu więcej) i z racji, że zima idzie- kupno baterii typu LiPo (7,4 V, 11,1 w stocku jest niebezpieczne). Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 Zanim replikę kupię to już marzec będzie, więc LiPo mi raczej niepotrzebne. Z tym co tradycyjnie dostanę na święta będzie 300zł, może do marca dam radę uzbierać 200zł to będę miał 500 :) Jakbym kupił RK02 i ochronę oczu to co jeszcze wypadałoby kupić? Ze 3 magi i kulki? Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Więc tak: Ochrona oczu Repla Kulki Aku + ładowarka magi ew. tuning Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 A batkę i ładowarkę musiałbym od razu zmieniać czy mógłbym trochę postrzelać na stockowych? Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 Mam coś takiego: G-001 Boyi (lub cm028) ~ 367zł 2 magazynki midcap Boyi do G36 ~ 70zł Kulki P&J 0.23 3000szt. ~ 18zł Gogle FL8013 A.C.M transparent ~ 25zł Szybkoładowarka ~ 10zł Razem około 490zł. Ujdzie taki zestaw? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Nie. Gogle ACMu możesz nosić na hełmie, ale niech Cie Matka Amunicja broni przed używaniem ich jako ochrony oczu. Poszukaj czegoś co ma atesty - polecane firmy to np. Uvex, Bolle. Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 Peltor Maxim Ballistic? Reszta jest dobra? Kulki wezmę g&g 0.23 bo podobno dużo lepsze Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Uvex Ivo/Bolle Cobra Ja jednak radziłbym wziąć ak boyia, w gietke trzeba trochę ogarnąć na początku. Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 Tyle że nie będę miał aż tyle kasy, a już z gietą czy cymką zbliżam się niebezpiecznie do granicy budżetu. Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Powtórzę się. To nie kupuj, tylko odkładaj dalej. Airsoft nie ucieknie. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Te Peltory to też jest całkiem dobry wybór. Polecał je m.in. Trzmiel, o tu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts