Kakaroth Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Witam! Będę niezmiernie wdzięczny za poradę. Mam komorę HU ProWin do AK. Za chiny ludowe nie mogę uzyskać zadowalającej szczelności. Sprawuje się dużo gorzej niż np stockowa komora Cymy lub, tfu, czerwona Elementa. Próbowałem dysz SHS krótkiej i długiej, stockowej King Armsa z zestawu kompletnego GB KA v3 M190 oraz jakiś custom 21,7mm z podwójnym oringiem. Nieszczelność pojawia się przy styku komory z GB i niestety występuje na szkieletach KA, CM02C oraz Boyi z RK02. Czy ktoś miał podobne objawy? Dodam jeszcze, że przy innych komorach taki problem nie występuje i mam efekt strzykawki również z komorą (przy zatkaniu palcem podajnika kulek). Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Wrzuć lufę z gumką do komory Prowina i zobacz w którym miejscu są nacięcia na klips blokujący lufę. Dobrzy by było jak byś napisał jakie masz gumki HU i lufy. Ja mam Prowina na czarnej Systemie z promykiem + GB Ultimate V3. U mnie jest wszystko OK. Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted December 28, 2014 Author Report Share Posted December 28, 2014 Sama lufa z komorą i gumką jest szczelna jak ta lala, problem jest tylko na styku GB z komorą. Lufy: - stock Cyma cm040 405mm - Guarder 6,02 405mm - Prometheus 6,03 590mm (wytargałem ze swojego SWDSa) Gumki: - Czarna systema - stock Cyma - stock Boyi - G&G zielona z nowej serii Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 W momencie zapinania klipsem luf żadna nie ma tendencji do cofania się ? Komora mam rozumieć poprawnie założona i zaparta o GB + zabezpieczona śrubką ? Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted December 28, 2014 Author Report Share Posted December 28, 2014 Tak, zgadza się, żadna z luf ani drgnie (dodatkowo teflon fix, tak dla pewności). Oczywiście w każdym przypadku komora przykręcona do GB jak być powinno... Jakiej dyszy używasz z komorą? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 W tej chwili mam założoną konwersje HP do AK więc tam są inne dysze ale... Myślę że możesz mieć problem z osiowością komory Prowina. Na twoim miejscu najpierw bym wyjął komore z lufa i gumką która chcesz używać. Sprawdził jak kulka przez nią przechodzi. Potem z wyciągniętym gearboxem sprawdził czy jest komora w osi. Świecisz latarką w komin do podawania kulek i patrzysz czy dysza jest centralnie w świetle lufy. Mniej więcej powinno to tak wyglądać. Uzywałem dysz Systemy 19,6mm oraz przed wrzuceniem konwersji miałem dysze Core chyba 20mm. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 http://i211.photobucket.com/albums/bb262/closemej/ak-hop-prob.jpg Nie masz motywu numer 3? Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 Przez motyw nr masz na myśli który opis dokładnie? Problemów z podawaniem nie mam najmniejszych na żadnej z gumek i dysz (nawet na 20,7 i 21mm). Ale zawsze, ale to zawsze jest nieszczelność na linii GB|Komora. Właśnie wróciłem ze świąt i zaraz będę kombinował z patentem Verba. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Przez motyw nr masz na myśli który opis dokładnie? Problemów z podawaniem nie mam najmniejszych na żadnej z gumek i dysz (nawet na 20,7 i 21mm). Ale zawsze, ale to zawsze jest nieszczelność na linii GB|Komora. Właśnie wróciłem ze świąt i zaraz będę kombinował z patentem Verba. Chodzi mi o ten obrazek na którym gumka wchodzi za głęboko do komory hop up. Możesz wtedy nie mieć problemów z podawaniem, ale szczelność będzie lipna. W komorze SHS coś takiego miałem, od tąd wole tanie komory :D Nad pro winem myślałem, ale jeśli znowu będą na nim takie same jaja jak na SHSie to niestety niet. Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 Lufa nie rusza się o mm nawet, gumka też siedzi jak powinna. Spróbowałem innego patentu: wyszlifowałem nieco kołnierz szkieletu GB dookoła dyszy i komora wydaje się lepiej stykać teraz. dodatkowo do przykręcenia komory użyłem nieco dłuższej śrubki niż firmowa z zestawu i fest ścisnąłem gadzinę. Po przestrzelaniu wstępnym samego GB + lufa na m140 pokazała 550FPS, ale spory rozrzut FPS (+/- 15). Przetestuję w niedzielę na treningu i dam znać. Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted January 12, 2015 Author Report Share Posted January 12, 2015 No i lipa, 3 strzały w domu ładne a na strzelaniu plucie z lufy. Wszystko na dyszy 19,7 SHSa, ktoś próbował na dłuższych dyszach? Zastanawiam się czy może to jeszcze być kwestia mosfetu z AB (obecnie założony Gate Pico AAB). Może to przez niego jest zgryz? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 Mosfet sam w sobie nie wpłynie na moc repliki przecież. Chyba, że naciska na gumkę HU :P Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted January 12, 2015 Author Report Share Posted January 12, 2015 Ale może mieć wpływ na to gdzie się zatrzymuje dysza, Niby opóźniacz założony, ale kij wie, dlatego pytam. Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 Poddałem się. Zmieniłem na przezroczystą komorę Boyi + długa dysza SHSa i szczelność jest wzorcowa. Na sp155 Elementa wróciło 570 FPS +/- 2fps. Dalej nie wiem, jak to tałatajstwo pro-winowe zmusić do pracy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts