MrGitekPL Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 Witam mam Emke PJ. Kupiłem ją używaną i nie działał w niej tryb single fire. Później przy rozbieraniu jej urwał mi się kabel od batki. Miałem akurat trochę kabli do głośników więc ich użyłem. I teraz problem - na początku wszystko działało, a teraz kabel strasznie się zaczął grzać a sam silnik jakby nie miał wystarczająco mocy by ruszyć. Słychać tylko lekkie brzękniecie silnika. Na strzelance działała chwilę z moją batką a z żadnym Lipo 11.1 ani 7.4 kolegi nie chciała (mam Nimha 9.6). Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 Zablokowane zębatki/tłok lub zbyt mocno dokręcony silnik. Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 Jak Kopcik pisze jest jakiś zbędny opór, na początek poluzuj silnik. Quote Link to post Share on other sites
MrGitekPL Posted January 14, 2015 Author Report Share Posted January 14, 2015 Poluzowałem, nadal to samo. Sam silnik normalnie otrzymuje prąd - czyli coś z gearboxem... Najbardziej intertesuje mnie dlaczego na początku działało tylko z tą jedną batką Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted January 14, 2015 Report Share Posted January 14, 2015 Rozbierz GB, albo lepiej, daj to komuś ogarniętemu. Quote Link to post Share on other sites
SaintPierre Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Sprawdź izolację na kostce. Quote Link to post Share on other sites
ZAPI Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 1.Jaka batka? 2.Miałem podobnie.Silnik nie chodził jak na sprężynie i był tak jakby wkręcony do gb.Wyjmij silnik i włóż jeszcze raz.Możliwa jest też blokada zębatek jak kolega pisze.Może te kable są złe.Daj to komus i niech sprawdzi.Czasem warto kupować używki a czasem nie.Mi się akurat dobrze trafiło :icon_razz: Nie martw się, wszystko się naprawi :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 może masz słabo połączone te "nowe" kable i gdzieś nie styka Quote Link to post Share on other sites
siema84 Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Witam.Wczoraj przerabiałem ten temat... Kolego problem tkwi w kostce stykowej w gb. Musiały ci zaśniedzieć styki lub się poprostu zabrudzić co powoduje iż za mały prąd płynie do silnika ,który ten nie ma siły uciągnąć sprężyny. Trzeba wyczyścić styki i aby uniknąć problemu w przyszłości założyć mosfet. Quote Link to post Share on other sites
MrGitekPL Posted January 17, 2015 Author Report Share Posted January 17, 2015 Dobra, rozkręciłem gearboxa stanie się cos jak włożę podkładkę pod inną zębatke niż była ? Quote Link to post Share on other sites
DEDKILLER Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Wtedy zmieniasz dystans między zębatkami , i pewnie nie wiesz jaką masz podkładke czy 10 albo 20 , jak nie wiesz czy to złożysz ponownie to daj jakiemuś magikowi z miasta. Quote Link to post Share on other sites
MrGitekPL Posted January 23, 2015 Author Report Share Posted January 23, 2015 przeczyściłem kostkę stykowa i przelutowałem kable na głośnikowe "niskooporowe" i nadal jest to samo... Silnik normalnie działa. Zębatki się nie zacinają - newiem o co chodzi... Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Normalnie działa jak go wyjąłeś? Czy kiedy? Rozbierałeś GB? Quote Link to post Share on other sites
MrGitekPL Posted January 23, 2015 Author Report Share Posted January 23, 2015 Tak rozbierałem GB. Silnik działa normalnie jak go wyjmę - czyli jak mniemam raczej to nie elektryka Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Czyli musi być tak jak mówiliśmy na początku... Zębatki lub tłok Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 A powiedz jeszcze jak grube kable głośnikowe zamontowałes? Quote Link to post Share on other sites
Telkontar Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 A nie podpiales przypadkiem odwrotnie kabli przez przypadek? Plus do minusa i na odwrót? Quote Link to post Share on other sites
apache12 Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Mialem podobny problem i szczerze powiedziawszy po jakims czasie rozwiazal sie sam. Może byc kilka przyczyn 1 sprawdz czy kable sa dobrze podloczone, napisał to kolega.podst wyzej 2 podkladkowanie, moze byc zle, na yt sa poradniki jak dobrze wypodkladkowac 3 bateria, w mojej emce na nimh 7,4 albo 8,4 czasami dzialal czasami nie. Na lipo 11,1 dziala zawsze 4 mimo ze sprawdzales moze gdzies sie zacina w gb. W jakim polozeniu blokuje sie sprężyna? U mnie w karabinku złożyłem za piątym razem jeszcze raz, obczyscilem przewody a potem dolozylem nowa batke i zaczelo dzialac w koncu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts