Konior Posted January 14, 2015 Report Share Posted January 14, 2015 (edited) Witam. Mam problem z kolba w RK-10S firmy BOYI. Chodzi o to że, nie wiem czy spowodowane jest to brakiem zatrzasku z prawej strony lub czymś innym. Chodzi mianowicie że kolba ma spore luzy. O to kilka zdjęć : Jeżeli to zatrzask kolby prawy. To czy będzie pasował od ostrego ? Np taki : http://allegro.pl/za...i broni-9200 Pozdrawiam. Edited January 14, 2015 by Konior Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted January 14, 2015 Report Share Posted January 14, 2015 Akurat on nie ma wpływu na luzy na kolbie. Jest to swoista atrapa/zaślepka. Możesz spróbować wpasować od ostrego ale czeka Cię trochę piłowania. Ja luzy na kolbie załatwiłem w nieco inny sposób - zaspawałem ją :D Jeśli nie chcesz tak drastycznie to możesz rozkręcić lewy zatrzask i wyprostować skrzydełka trzymające ją w pozycji rozłożone ale nie szarżuj z tym bo są znalowe. Same skrzydełka mogły Ci się też po prostu wyrobić, wtedy możesz sobie dorobić takie ze stali albo uzupełnić braki jakąś poxiliną czy czymś w tym rodzaju. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Pytanie jak bardzo spore masz te luzy, bo MAC mówi że ogólnie underfoldery (palne) mają luzy na kolbie. 4:57 Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Bo mają ale jest to luz znikomy, na pewno nie taki jak w replikach. Jedyne rozwiązanie to rozmontować i zanieść części mechanizmu do tokarza i zrobienie tych elementów ze stali dobrej jakości i w dużej dokładności wykonania. Quote Link to post Share on other sites
Konior Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 No luzy są spore. Ale po dokręceniu lewego zatrzasku kolba się nie rusza ale nie można jej złożyć. Quote Link to post Share on other sites
Korba Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 (edited) Ja częściowo poradziłem sobie z luzem kolby w RK-10s, wkładając z prawej strony skrzydełko z bolcami i sprężynę od drugiej repliki, takie samo jak jest z lewej strony. Oryginalnie na prawej stronie jest takie samo skrzydełko, ale bez bolców. Można wsadzic z bolcami, od zewnątrz sprężynę, śruby trzymającej dekielek nie dokręcac do końca, ale zabezpieczyc gwint klejejem, bo sie odkręci sama i sprężyna wystrzeli zaslepkę w kosmos. Dekielek/zaslepka z prawej strony trochę odstaje (2 mm, trzeba sie przyjrzeć, żeby zauważyć) Teraz składa się kolbę ściskając z obu stron, nie wciskając guzik z jednej. Nie jest to specjalnie upierdliwe, a kolba blokowana i stabilizowana po obu stronach, trzyma się sztywniej i zdecydowanie mniej sie buja. Ale te skrzydełka sa z gównolitu, te bolce się prędzej, czy później (raczej prędzej) wygniotą i znowu będą kombinacje. Byłem zadziwiony "chińską myślą techniczną" gdy to rozebrałem. Replika w 95% ze stali, a tak ważna część, przenosząca obciążenia- czyli element blokujący kolbę- ze ZnAlu :icon_smile: Gdzie tu sens i logika... Edited March 3, 2015 by Korba Quote Link to post Share on other sites
GSoft Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Z ciekawości, czy w rk10s podstawa szczerbinki została wykonana ze stali? Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Ze stali a dokładniej odlana ze staliwa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts