Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Po pierwszym zachłysnięciu się ideą, sprawdziłem podane przez DA wagi ich laserowych wycinanek. I powiem wam, panowie, że podziałało na mnie jak zimny prysznic.

Wydawało mi się, że główną ideą i zaletą laserowych wycinanek jest ich niska waga - i materiał cienszy i lżejszy, i PALSy z taśmy odpadają, i... A tymczasem:

Ładownica do pistoletu, uniwersalna.

Direct Action: 50g.

Chiński wynalazek: 55g

Plastikowy fasmag (chiński) też gdzieś koło tego...

Oszczędność na masie - każdy widzi jaka.

Jeżeli porównamy to z BFG (25g ładownica z klapą) - jakby inny wynik, prawda?

Rozwiązania w rodzaju BFG TenSpeed pomińmy, bo to trochę inna bajka.

...czy ktoś byłby uprzejmy mnie oświecić, co w takim razie rewolucyjnego wnosi do nas Direct Action? :zastanawia:

Nie chcę być złosliwy, nie chcę wyśmiewać ludzi, którzy mieli pomysł i pasję - i zrobili z tego coś, co ma spore szanse być solidną marką na rynku oporządzenia, - ale moje wyobrażenie o zaletach laserwo ciętego szpeju przeżyło własnie bolesne zderzenie z rzeczywistością...

No, chyba, że źle widzę - ale dlatego też proszę o korektę :)

Bo w trendzie laserowych wycinanek istnieją dwa nurty (na co zwracałem uwagę przy okazji testów STG i TG) - jeden stawia na maksymalne odchudzanie i obniżanie masy (np. ULPC SO, STG TI CR czy BFG albo CRYE Airlite) poprzez zabawy z maksymalnym uproszczeniem konstrukcji i zastosowaniem lżejszych wariantów materiału, drugi natomiast to próba pójścia za światowym trendem (TG, FS czy DA) ze wszystkimi jego plusami (brak taśm, jednolity kolor) i minusami (dyskusyjna trwałość klejenia i materiału) przy użyciu np. Cordury 1100D :icon_wink: