Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

GFC Smart Charger Touch - ładowanie falowe

Recommended Posts

Witam.

Podczas ładowania w/w ładowarką akumulatora NiMH w trybie charge 0.4A wykres i dane pokazują, że akumulator ładuje się (można to nazwać) "falowo". Ładowanie odbywa się przez 10 sekund i rośnie przez 5 sekund od 0A do 4A (od 0 do ustawienia wcześniejszego) i natychmiast się przerywa też na 5 sekund i tak w kółko setki razy.

Wykres przypomina prostokątną sinusoidę.

Co może być przyczyną takiego pulsacyjnego ładowania ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Chodzi o konieczność przeprowadzenia pomiaru napięcia pakietu. Ładowanie jest przerywane na kilka sekund, napięcie spada, następuje pomiar wartości i wznowienie ładowania. Imax też tak robi. Ładowanie NiMH i NiCd odbywa się stałoprądowo, w przeciwieństwie do LiXX gdzie znamy napięcie końcowe ładowania. Skoro prąd jest stały, to napięcie będzie rosło (często do 12V i więcej dla pakietu 9.6V), ładowarka musi wyłapać ujemną deltę napięcia i to właśnie odbywa się w czasie "przestoju".

Akumulatory (wszystkie o których wiem) ładujemy prądem stałym (DC) a to jaki jest przebieg na wyjściu ładowarki, to już kwestia jej charakterystyki. Niezależnie, czy to NiMH, NiCd, Pb czy LiXX.

Edited by hindus
Najpewniej wszystko jest ok, bo NiMH w przeciwieństwie do Ni-CD nie ładuje się prądem stałym.

Baterię ładujesz prądem stałym. Po to jest zasilacz, ładowarka aby prąd zmienny zmienić na stały.

Źle się wysłowiłem, oczywiście nie chodziło mi o ładowanie prądem przemiennym, tylko impulsami prądu stałego.

Zresztą Hindus wszystko ładnie opisał. Jeśli kogoś interesują szczegóły, to polecam lekturę batteryuniversity.com