rafineria888 Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Witam. Podczas ładowania w/w ładowarką akumulatora NiMH w trybie charge 0.4A wykres i dane pokazują, że akumulator ładuje się (można to nazwać) "falowo". Ładowanie odbywa się przez 10 sekund i rośnie przez 5 sekund od 0A do 4A (od 0 do ustawienia wcześniejszego) i natychmiast się przerywa też na 5 sekund i tak w kółko setki razy. Wykres przypomina prostokątną sinusoidę. Co może być przyczyną takiego pulsacyjnego ładowania ? Z góry dzięki za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Najpewniej wszystko jest ok, bo NiMH w przeciwieństwie do Ni-CD nie ładuje się prądem stałym. Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Baterię ładujesz prądem stałym. Po to jest zasilacz, ładowarka aby prąd zmienny zmienić na stały. Quote Link to post Share on other sites
rafineria888 Posted March 20, 2015 Author Report Share Posted March 20, 2015 (edited) Z mojego rozumowania wasze wypowiedzi sobie przeczą. Jak może być "wszystko .. ok" skoro Galithar twierdzi, że ja ładuje prądem stałym. Najważniejsze jest to, żeby ładowarka nie robiła tego co w temacie. Edited March 20, 2015 by rafineria888 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 Najważniejsze jest to, żeby ładowarka nie robiła tego co w temacie. Mi się wydaje, że ważniejsze jest to by ładowarka ładowała dobrze (i stosunkowo szybko). A to czy będzie robić to "falowo" czy ciągle to już kwestia wtórna. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 (edited) Chodzi o konieczność przeprowadzenia pomiaru napięcia pakietu. Ładowanie jest przerywane na kilka sekund, napięcie spada, następuje pomiar wartości i wznowienie ładowania. Imax też tak robi. Ładowanie NiMH i NiCd odbywa się stałoprądowo, w przeciwieństwie do LiXX gdzie znamy napięcie końcowe ładowania. Skoro prąd jest stały, to napięcie będzie rosło (często do 12V i więcej dla pakietu 9.6V), ładowarka musi wyłapać ujemną deltę napięcia i to właśnie odbywa się w czasie "przestoju". Akumulatory (wszystkie o których wiem) ładujemy prądem stałym (DC) a to jaki jest przebieg na wyjściu ładowarki, to już kwestia jej charakterystyki. Niezależnie, czy to NiMH, NiCd, Pb czy LiXX. Edited March 20, 2015 by hindus Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 Najpewniej wszystko jest ok, bo NiMH w przeciwieństwie do Ni-CD nie ładuje się prądem stałym. Baterię ładujesz prądem stałym. Po to jest zasilacz, ładowarka aby prąd zmienny zmienić na stały. Źle się wysłowiłem, oczywiście nie chodziło mi o ładowanie prądem przemiennym, tylko impulsami prądu stałego. Zresztą Hindus wszystko ładnie opisał. Jeśli kogoś interesują szczegóły, to polecam lekturę batteryuniversity.com Quote Link to post Share on other sites
rafineria888 Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 Wniosek jest taki, że wszystko jest w porządku i muszę się z tym pogodzić, że ładuje się w w/w sposób ? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 Jeśli baterie po ładowaniu są ok (trzymają pojemność i parametry) to ładowarka jest w porządku. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts