Ludwig Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Witam wszystkich Szukam jakiś fajnych gadżetów do wyposażenia. Co sądzicie o bransoletach z paracordu? http://paracordpolska.pl/product-pol-116-Bransoleta-survivalowa-z-Paracordu-typ-Extreme-Black-na-klamrze-z-wbudowanym-gwizdkiem-krzesiwem-i-blacha.html http://paracordpolska.pl/product-pol-251-Bransoleta-z-Paracordu-typ-King-Cobra-na-klamrze-z-wbudowanym-gwizdkiem-krzesiwem-i-blacha-Kolor-Army-Green-Camo.html http://paracordpolska.pl/product-pol-235-Bransoleta-z-Paracordu-typ-King-Cobra-na-klamrze-z-wbudowanym-gwizdkiem-krzesiwem-i-blacha-Kolor-Army-Green-Camo-Army-Green.html posiadają one fajne patenty jak krzesiwo, nożyk i gwizdek. A poza tym piszą ze po rozwinięciu mamy 5 metrów linki. Co o nich sądzicie? Czy ktoś z was już taką posiada? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Nie lepiej zrobić samemu? Klamerkę z gwizdkiem i krzesiwem można kupić za grosze albo zamówić u majfrendów z ali, paracord to nie jest wielki koszt, a frajda ze zrobienia zawsze spoko :). Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Ogólnie to najpierw pomyśl czy te 5 metrów linki się rzeczywiście przyda. Jak nie to nie ma sensu wydawać kasy, a krzesiwo i gwizdek można kupić za grosze (czy to w formie klamerki czy zwykłej). Ja osobiście jeszcze nie potrzebowałem takiej linki przy zwykłym asg. Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Sam zapleć, świetna zabawa, dużo taniej no i możesz dziewczynie itp. też zrobić. Ja osobiście bardzo się wyciszam i relaksuje podczas zaplatania :F Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Wsadź do plecaka linkę (z 15m), do pasa przypnij morkę, gwizdek wrzuć do apteczki a krzesiwo zastąp zapalniczką i nie rób z siebie tacticool-pedała na mieście... To taka moja rada ale oczywiście rzecz gustu. Pytałes o opinię. Do kompletu polecam takie do sutków: Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Akurat bransoletki z paracordu są bardzo przydatne:) co prawda dowiesz się tego dopiero jak będzie Ci naprawdę potrzebna linka. Miałem już kilka codziennych sytuacji gdzie się przydała + jakieś wypady i imprezy kiedy na szybko potrzebny był sznurek a plecaka przy sobie brak. Jak z prezerwatywą: lepiej mieć i nie potrzebować niż nie mieć a potrzebować :P Tak jak z noszeniem w kieszeni noża: ludzie mówią i patrzą jak na głupa, że "po co nosić nóż", a później jak trzeba coś przeciąć to pierwszy przyleci żeby pożyczyć :) Nigdy nie wiesz kiedy może Ci się przydać linka, nóż czy krzesiwo, a plecaka raczej nie masz ze sobą 24/7 :) A taki zestaw mieści się do kieszeni + linka na ręce i masz to cały czas przy sobie a kompletnie tego nie odczuwasz :) Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Nie patrz na żadne walory praktyczno/użytkowe - to ściema, tylko chłopcy nigdy nie chcą się do tego przyznawać. Bransoleta survivalowa to tylko i wyłącznie fajna biżuteria dla taktycznych gości. :icon_mrgreen: Jeśli Ci się podoba to bierz i tyle. Fajna zabawa jest z samodzielnym zaplataniem, ale obczaj też http://paracordprojekt.blogspot.com/. @Krzywica - nie wiem co jest pedalskiego w noszeniu survival bracelet, ale na pewno jest lepsze niż noszenie po mieście Mory przy pasie niczym Rambo-Harcerz. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Chaos, w punkt :D. Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 obczaj też http://paracordprojekt.blogspot.com/. Matko, ale festiwal tandety... Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Ale za to dużo anglojęzycznych słówek, w tym to najważniejsze" "survival". Gdyby trochę poczytać to na pewno przewinie się też "tactical" i "proffesional" jak znam zycie i obecne mody :D. Quote Link to post Share on other sites
Ludwig Posted May 15, 2015 Author Report Share Posted May 15, 2015 Po tym co wyczytałem mam mieszane uczucia :D Ale Jako człowiek zwykle zabiegany zastanawiam się bardziej nad kupnem. Własnie dlatego powstało moje pytanie czy ktoś już taka posiada i czy te które wybrałem sprawdzą się i będą funkcjonalne. ;) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Czy będą funkcjonalne to już Twoja sprawa. Mi do tej pory w ASG czy w ogóle 5 metrów paracordu, by się nie przydało. Przydatniejsze były sznurówki, bo potrzeba było krótkiego sznurka - ciąć paracord na 20 czy 30 centymetrowe odcinki przy takiej cenie jak powyżej byłoby mi szkoda. Na działce przydała się pare razy dłuższa linka, ale tam mam dość sporo różnych sznurków i tasiemek. Samochodu na paracordzie nie pociągnę. Czy Ty tego użyjesz? Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Tak jak Marek odpowiedział, wszystko zależy od indywidualnego podejścia. Kup sobie paracord na metry i sam zapleć, wtedy jest to najbardziej opłacalne. Ja osobiście sporo czasu spędzam na wypadach itd. przy czym często mam tylko to co w kieszeni i w ciągu chyba prawie 2 lat użyłem jej dosłownie kilka razy, ale w sytuacji kiedy rzeczywiscie nie miałem innego sznurka pod ręką. Dla mnie to taka ostatnia deska jeśli chodzi o zapas sznurka :) Przydać może się zawsze, ale nie musi i dlatego jest to głównie gadżet. Ja od siebie naprawdę polecam (ale zaplatając samemu) mieć przy sobie taki zapas, bo ani to w niczym nie przeszkadza, ani portfela nie zabije :) Chyba, że ktoś ma wstręt do noszenia tego typu "bajerów", ale to już indywidualna sprawa każdego :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts