GuloGulo Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 @Marek, a fe! namawiać nieletniego na takie bezeceństwa?! :) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 (edited) Skoro już zobyczliśmy (a właściwie nie zboczyliśmy, jeśli wiesz co mam na myśli) z tematu. Moja Dziewczyna pracuje obecnie w przedszkolu. Ostatnio jedna dziewczynka w tym przedszkolu powiedziała do innych dzieci "wy to się do mnie nie umywacie. Na mnie wszyscy w wiosce lecą!" Edited June 12, 2015 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
ryba312 Posted June 12, 2015 Author Report Share Posted June 12, 2015 A że tak z ciekawości zapytam.. co to w ogóle jest za broń? Szukałem dość długo czegokolwiek na jej temat ale nic nie znalazłem. http://allegro.pl/karabin-shotgun-mocny-farba-paintball-asg-gratis-i5442511601.html Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 "KARABIN SHOTGUN MOCNY FARBA PAINTBALL ASG GRATIS" Wygląda na skrzywdzonego przez los Mossberga. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 SHOTGUN MAX POWER TERMINATOR MOCNY SILNY WYTRZYMAŁY BEZAWARYJNY NIEZAWODNY HIT!!! To nie hit To jest shit. Quote Link to post Share on other sites
ryba312 Posted June 12, 2015 Author Report Share Posted June 12, 2015 Możliwe jest to 300 fps? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 Możliwe, ale to nadal szajs. Spróbuje Ci to przedstawić na innym przykładzie. Wyobraź sobie, że kupujesz samochód. Na rynku jest model X. Nowy, z salonu kosztuje 10 000zł - 1/3 tego co nowe, przyzwoite samochody. Rozpędzi się do setki w 4 sekundy, a maksymalnie wyciągnie 300km/h. Tylko, że pojemność baku pozwala na przejechanie 30 kilometrów na jednym tankowaniu, nie ma poduszek powietrznych, po przejechaniu 200 kilometrow skrzynia się rozpadnie, po 500 silnik wybuchnie, hamulce nie działają, a wypełnienie foteli jest zrobione z gąbki z wysipska śmieci i śmierdzi zdechłym szczurem. Kupiłbyś? Prędkość to nie wszystko. Fpsy to nie wszystko. Quote Link to post Share on other sites
ryba312 Posted June 13, 2015 Author Report Share Posted June 13, 2015 Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Jakie okulary kupić, jak najtaniej ale bezpieczne żeby były. Najlepiej takie żeby miały opaskę. Na wszystkich na jakie patrzyłem w opisie było napisane że nie nadają się na strzelanki..czemu? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 13, 2015 Report Share Posted June 13, 2015 Bo sprawią, że będziesz ślepy. Szukaj SPECSów lub Uvexów I-vo (było poruszane pierdyliard razy). Quote Link to post Share on other sites
ryba312 Posted June 13, 2015 Author Report Share Posted June 13, 2015 AGM-M590 bardzo różni się od AGM-003? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 13, 2015 Report Share Posted June 13, 2015 Z tego co mi Google powiedział wynika, że to jest jedno i to samo. Quote Link to post Share on other sites
ryba312 Posted June 15, 2015 Author Report Share Posted June 15, 2015 Szukam jeszcze jakiegoś poradnika jak strzelać w miarę celnie na co zwracać uwagę czego nie robić. Oczywiście wiem że wszystko trzeba wyćwiczyć ale chodzi mi tylko o porady. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 15, 2015 Report Share Posted June 15, 2015 Celuj w kierunku przeciwnika, po oddaniu strzału spróbuj obserwować jak leci kulka i na podstawie tych obserwacji odkładaj poprawki do kolejnych strzałów. Poza tym nie celuj do ludzi jeśli nie chcesz oddać strzału lub wiesz, że ktoś nie ma ochrony oczu. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Szukam jeszcze jakiegoś poradnika jak strzelać w miarę celnie na co zwracać uwagę czego nie robić. Oczywiście wiem że wszystko trzeba wyćwiczyć ale chodzi mi tylko o porady. Poradnik jest taki: zgrywasz muszkę ze szczerbinką, naprowadzasz na cel i naciskasz spust. Teoretycznie powinieneś trafić. W praktyce jest takie powiedzenie: Übung macht den Meister. Za pierwszym razem nie trafisz, albo nawet jak trafisz (Beginner's luck) to nie trafisz następne 10 razy. Ale po 1000 kulce zaczniesz trafiać coraz częściej. Powie Ci to każdy strzelec, czy w ASG czy w strzelaniu z ostrej broni. Poza tym są jeszcze takie elementy (można powiedzieć, że decydujące) jak: postawa strzelecka, trzymanie broni, praca na spuście itp. Ale to sobie musisz kupić książkę albo lekcje (lekcje są fajniejsze bo na żywo, ale są znaaaaaaaaaaacznie droższe). Wszystkie te elementy odnoszą się też do ASG, ale czasami są znaczne różnice (co chyba oczywiste). Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Myślę, że zamiast na lekcję, lepiej wydać na preckę, dobrą komorę i gumkę HU ;) Efekty będą dużo lepsze ;) Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 W tym przypadku tak, ale ogólnie to wymiana sprzętu zwykle niewiele pomaga, a wręcz szkodzi :) Najpierw trzeba się nauczyć strzelać z tego co się ma, a później "cudować" :) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Tylko co z tego, że będę w stanie idealnie zgrać przyrządy celownicze, kontrolować oddech, ściągać spust jak zawodowiec, skoro przez stockową rurkę kulka poleci raz pół metra w prawo, a drugi raz pół metra w lewo? I cały trening bierze w łeb ;) Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 przyznaję Ci rację :) jak sprzęt jest ewidentnie do kitu, to nawet trening nie pomoże. Ale co do zasady to reguła: dużo ćwiczyć, jest chyba prawidłowa? :) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Trening zawsze się przydaje. Choćby w kwestii szybkości składania się do strzału, przeładowywania, kontrolowania ilości kulek w magazynku, wyrabianie nawyków: trzymania palca poza spustem, kierowania lufy z dala od kolegów z teamu w momencie, gdy nie strzelamy, wypinania magazynków na respie / zwalniania sprężyny i opróżniania komory. Możemy dorzucić do tego zestaw ćwiczeń dotyczący kamuflażu i poruszania się w terenie, taktyki http://forum.wmasg.pl/topic/51436-podrecznik-taktyki-asg-by-grey/ (przez co rozumiem też znajomość skutecznego zasięgu swojej repliki i dystansu z którego można prowadzić skuteczny ogień - moim zdaniem to jest ważniejsze, niż umiejętność super-profesjonalnego celowania). Te wszystkie rzeczy sprawią, że będziemy skuteczniejsi, ale korzystanie z przyrządów celowniczych dla mnie jest dopiero w połowie stawki. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Tak... Niech kupi precke do AGMa... Od razu niech dokupi pasującą komorę, bo oryginalna w AGMie jest nierozbieralna - Koledzy chyba zapomnieli. Czyli: - replika 60zł, - precka 100-300zł - komora 50-100zł (jeśli w ogóle znajdzie) - ew. gumka HU 30zł Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 No fakt, nasze porady tyczyły się replik, które w przeciwieństwie do AGM'a posiadają chociaż przyrządy celownicze ;) Quote Link to post Share on other sites
ryba312 Posted June 17, 2015 Author Report Share Posted June 17, 2015 A jeszcze co do okularów. Jakie gogle polecacie w miarę tanio ale bezpiecznie. Ważne żeby to były gogle tak żeby pod nimi zmiściły się niewielkie okulary korekcyjne. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 17, 2015 Report Share Posted June 17, 2015 Bolle Defender. Mega bezpiecznie, względnie tanio (nówki były dostępne za 60zł, teraz nie wiem jak jest), ale śmiesznie (bo są stasznie szerokie, moim zdaniem jednak ważniejsze są oczy) i dość mocno parują. Quote Link to post Share on other sites
ryba312 Posted June 17, 2015 Author Report Share Posted June 17, 2015 Na wyglądzie mi nie zależy, wole mieć sprawne oczy. Gogle parują latem? Wydaje mi się że nie powinny a przynajmniej normalne nie parują. Chodzi Ci o takie? http://armyworld.pl/product-pol-1484-Gogle-Defender-Balistyczne-Wojskowe-Bolle-Oryginal-Nowe-Zestaw-Szybek-.html Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 Na wyglądzie mi nie zależy, wole mieć sprawne oczy. Gogle parują latem? Wydaje mi się że nie powinny a przynajmniej normalne nie parują. To niestety zależy od indywidualnej fizjologii i od samej ochrony. Ja mam gogle bolle-a i parują umiarkowanie, ale głównie noszę okulary ESS i te w ogóle mi nie parują. No w ekstremalnych warunkach może przez 30 sekund raz na godzinę mam lekko gorszą widoczność (ale nie muszę przecierać - same się poprawiają). Natomiast mam kumpla, który też ma ESS-y i narzeka, że parują, ale jemu paruje wszystko :) Natomiast próbowałem zwykłe okulary szlifierskie z castoramy za 9,99 i te mi parują na samą myśl o ich założeniu :) (taki żarcik - ale niewiele odbiegający od prawdy) Tak, że nie ma reguły. Niestety, może się okazać, że tobie zaparują okulary za "trzy stówy" a parować nie będą robocze za 9,99 a komu innemu odwrotnie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts