szaszek Posted June 11, 2015 Report Share Posted June 11, 2015 Kupilem takie lipo http://www.ebay.co.uk/itm/231361704426?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT + alarm do tego .Dzisiaj podlaczylem alarm i pokazuje mi 7.55v.Ladowac jej nie ladowalem jeszcze.Czy napiecie powyzej 7.4 jest normalne ? Jesli ja bede chcial pozniej podladowac to jak mam na imaxie ustawic ? 0.1a na ladowaniu balansem bedzie dobrze ? I jeszcze jedno pytanie,jak to jest z rozladowywaniem baterii (nie przekraczac 3v na baterie )? TYIA. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted June 11, 2015 Report Share Posted June 11, 2015 (edited) Tak jest normalne. 3.7 V na celę to wartość umowna - takie uśrednienie. to co Ty masz - 7.55 - to mniej więcej poziom "storage" - czyli przechowywania. Nie zaleca się bowiem przechowywania dłuższego baterii naładowanej na full - ale spokojnie - te dwa trzy dni przed strzelanką - dadzą radę :icon_smile: Poziom maks. - 4.2 V na celę czyli u Ciebie 8.4 V Poziom min. ~3.0 V na celę czyli w sumie 6.0 V, ale Uwaga! w większości przypadków cele nie rozładowują się idealnie równomiernie więc może się okazać że przy 6.0 V będziesz miał na jednej 3.6 a na drugiej 2.4 co już grozi bezpowrotnym uszkodzeniem tej drugiej. Tak, że lepiej używać lipo-alarmów z indykatorami każdej celi. Ponadto jak masz lipo-alarm to generalnie nie masz się o co martwić bo one przeważnie "drą ryja" dużo powyżej minimum (u mnie z tego co zauważyłem jest to ~3.3 V na celę) A ładować możesz spokojnie prądem o wartości 1C, czyli równowartością pojemności nominalnej - u Ciebie 1.2 A. Ale oczywiście zalecane są mniejsze. Ja przeważnie stosuję 0.5 C - u Ciebie to będzie 0.6 A Edited June 11, 2015 by GuloGulo Quote Link to post Share on other sites
szaszek Posted June 11, 2015 Author Report Share Posted June 11, 2015 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź :-) Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
AK-74 Posted July 10, 2015 Report Share Posted July 10, 2015 Kupilem aku 7.4v dokladnie ten http://allegro.pl/lipo-li-po-7-4v-2200mah-35c-70c-turnigy-nano-tech-i5521084189.html i sprzedajacy zmienil mi na prosbe koncowke na t-plug i teraz pytanie jak sprawdzic jaki ro rodzaj? duze male srednie? bo chce zamowic do mojego kalacha taka koncowke a nie wiem jaki to rodzaj. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted July 11, 2015 Report Share Posted July 11, 2015 (edited) Jak na razie w użytku widziałem tylko dwa rodzaje T-deans : duże i małe. Małe są rzadziej stosowane. Średniego nie kojarzę. Zapytaj sprzedawcę co Ci wymienił, ale możesz też kupić jedną parę takich i takich . Na pewno spożytkujesz co Ci zostanie, a majątek to nie jest... Edited July 11, 2015 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts