MarcinekNu2 Posted August 30, 2005 Report Share Posted August 30, 2005 Ponieważ jak gdzieś już pisałem mam kilka tych chińskich zabawek i po zmianie luf na alu chciałbym dorobić im Hop-Up. Czy można to zrobić tanim kosztem (bo do tanich zabawek) i jak to zrobić i z czegooraz czy lepiej kupic juz gotowe a jeśli tak to gdzie. Quote Link to post Share on other sites
Eyescream Posted August 30, 2005 Report Share Posted August 30, 2005 My w M41(g36c) zrobiliśmy hop-up z gumy modelarskiej. Przepiłowaliśmy się do wnętrza lufy(dremlem) zrobiliśmy dziurę na 2,5-3mm długości obwiązaliśmy gumką modelarską potem taśmą aby przylegała do lufy zewnętrznej,wywierciliśmy dziurkę na śrubkę i dokręciliśmy.Potem była zabawa z kalibracją,jednak po niej do się trafić wg. przyrządów celowniczych w człowieka z 30m(narazie testu odbywały się w piwnicy gdzie nie dysponujemy większym dystansem, kolejne próby wkrótce). :D Quote Link to post Share on other sites
MarcinekNu2 Posted August 30, 2005 Author Report Share Posted August 30, 2005 A mógłbyś mi tak po chłopsku opisać jak wygląda i co to jest ta gumka modelarska? Quote Link to post Share on other sites
Eyescream Posted August 30, 2005 Report Share Posted August 30, 2005 OKi :lol: A więc gumka modelarska jest to guma o kolorze brązowo-pomarańczowym służąca do napędzania modeli na gumę tzn. takich , w których śmigło jest napędzane przez skręconą gumę. Do robienia hop-up najlepiej jest dysponować rurką aluminiową z castoramy lub obi. Rurkę zeszlifowujemy(nacinamy) tak aby dostać się do wnętrza lufy i spiłowyjemy na płasko aby otwór miał długość 2-3 mm. Owijamy kawałkiem gumy modelarskiej lufę w miejscu nacięcia tak aby była naciągnięta co zapewni szczelność hop-up'u(guma ma 4-5mm szerokości), następnie owijamy kilkakrotnie w tym miejscu lufę taśmą,wiercimy dziurę od góry aby było można się dostać do hop siupa z zewnątrz.Jeśli replika nie ma w wnątrz fragmentu lufy"zewnętrznej" to musimy zrobić obejmę z blach ,w której wiercimy dziurę(jeśli ma to dziurę robimy w plastiku).Wybieramy śrubkę a możliwie płaskim gwincie(lepsza regulacja) i wkręcamy, im dalej wkręcimy tym głębiej w lufę będzie wchodzić gumka i mocniej będzie poodkręcało kulkę. Teraz pozostaje wyregulować i jazda .:D Quote Link to post Share on other sites
MarcinekNu2 Posted September 2, 2005 Author Report Share Posted September 2, 2005 Dorobiłem do chińszczyzny SOCOMa lufę alu (dodatkowo kupiłem w lublinie 4 metry rurki alu za 4 pln) i hop-up z gumki silikonowej ze smoczka dziecięcego - zasieg wzrósł z 15 do 30 metrów na kulkach "made in china". Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted September 2, 2005 Report Share Posted September 2, 2005 Strzelaj na kulkach HFC (jezeli 0,12g- jak 0,2g to marui, excel,...) to na pewno bedzie jeszcze lepiej (wiem z doswiadczenia) Quote Link to post Share on other sites
jackas Posted October 3, 2005 Report Share Posted October 3, 2005 Kilka innych sposobów jak zrobić HU znjadzisz http://www.classicairsoft.net/Articles/hopup/index.htm Quote Link to post Share on other sites
nitrous Posted October 14, 2005 Report Share Posted October 14, 2005 Witam! Kupiłem miesiąc temu xm177 firmy well. Wiadomo osiągi nie są najlepsze więc postanowiłem zrobic hop-up. Ponieważ nie miałem żadnych gumek i specjalnych części wywierciłem 2.5mm dziurkę 6 cm od wylotu lufy. Wkręciłem tam 3cm śrubkę. Regulacja - poprzez wkręcanie lub wykręcanie owej śrubki. Zasięg zwiększył się o 10 metrów ,ale wystarczy że wkręce minimalnie za głęboko kulka po wyleceniu z lufy leci od razu do góry. Jeżeli ktoś chce poprawić osiągi swojej repliki to polecam zrobienie hop-up`u nawet takeigo prostego . Pozrdo! Quote Link to post Share on other sites
samu Posted November 11, 2005 Report Share Posted November 11, 2005 Ja bym jeszcze to uszczelnił gumką z balonu albo czymś w tym rodzaju żeby powietrze z lufy nie ulatywało i byłby zajefajny hop up:) Quote Link to post Share on other sites
Ilmar Posted November 13, 2005 Report Share Posted November 13, 2005 Ja z nudów zrobiłem hop up z gumki recepturki :mrgreen: A mianowicie na lufie juz było takie nacięcie , wziąłem piłkę do metalu i wypiłowałem otworek szerokości 1 milimetra i długości 2. Obwiązałem to ściśle gumką recepturką która wcześniej była wykorzystywana do zamykania paczki płatków śniadaniowych i gotowe. Osiągi wzrosły conajmniej 2 krotnie (z 5 metów na 10 :D ) Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted November 13, 2005 Report Share Posted November 13, 2005 Robaczki!!! Czytajcie uważniej forum!!! Podałem linka do dokładnych rysunków i opisywałem sposób wykonania. Quote Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted December 17, 2005 Report Share Posted December 17, 2005 wstawilem do mojego karabinu lufe aluminiowa. niestety, zniszczyla mi sie uszczelka ( przy mocowaniu lufy stockowej ) i kulka wypada z niej - dlatego chce zamontowac hopup. czy zamocowanie go okolo 1-2 cm od wylotu bedzie znaczaco wplywac na osiagi ? i jeszcze jedno : jezeli osiagi by spadly ( z powodu umiejscowienia kulki przy wylocie lufy ) , czy moge zamocowac hop-up gdzies na poczatku lufy? .................................._ _ ..................................|_| - śruba --------------------------____----------| ............................X......................| - wylot ------------------------------------------ ----- - lufa x - kulka ___ - gumka kropki sa po to zeby sie nie rozypal rysunek kulka przebywalaby wtedy caly czas na gumce hop up ( powstrzymywana przez nia by nie wypadla z lufy mam nadzieje ze zrozumiecie o co chodzi :) pozdrawiam [ Dodano: Sob 17 Gru, 2005 ] ok, dalem inna uszczelke i wszystko smiga, kulki nie wypadaja z lufy :ściana: : - teraz chce zrobic hopup Jezeli wszystko w porzadku z karabinem to gdzie umiejscowic hop up? 1 cm od wylotu lufy? Quote Link to post Share on other sites
maciekhirsz Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 Mi się wydaje że hopek powinien być jak najbliżej początku lufy (ogulnie stosowane), przy koncu lufy kulka ma za dużą prędkość i prawdopodobnie często musiałbyś wymieniać gumki hopka. Swojego hopka umieściłem ok 2 cm. od początku lufy, a dorobiłem go z silikonowej gumy(smoczka) i po ok 1k kulek dalej śmiga jak trzeba :D Quote Link to post Share on other sites
artisw Posted January 11, 2006 Report Share Posted January 11, 2006 Ja rówież robiłem kombinacje z hop-upem, ale przewierciłem lufe i wkręciłem lekko śróbke, ale się jakoś stało że kulki latały we wszystkie strony:) trudno było uregulować:) Quote Link to post Share on other sites
sebas Posted January 11, 2006 Report Share Posted January 11, 2006 A zamontowales gumke samorobke ? 8O 8O Quote Link to post Share on other sites
Juby Posted January 17, 2006 Report Share Posted January 17, 2006 Hop up to jest dobra rzecz w tych tanich gunach przy lepszej lufie to naprawde można coś wycisnąc. Quote Link to post Share on other sites
artisw Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 Jak się umie tuningować to coś z tego wyjdzie, ale jak się robi na farta to nic nie wyjdzie! można tylko lufe popsuć! Quote Link to post Share on other sites
gigayacek Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 Mam pytanie chcem dorobić do mojego M4 RIS hop-upi niewiem jakiej gumy (z kąd ja wyjąć, gdzie kupić) najlepiej użyc do zrobienia HU?? Kolega mówił że z balona ale niewiem czy guma balona nie będzie za szybko pękać. Quote Link to post Share on other sites
Medium Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 Coś co będzie mięciutkie w dotyku, najlepiej z silikonu, ale może też być guma. Poszukaj szerokich uszczelek które naciągnięte będą na lufę. Jeśli uszczelka będzie dłuższa lub wykorzystasz fragment większej uszczelki cięcie powinno być gładkie i bez "piłowania" - wtedy dłużej nie pęknie. Pozdrawiam Medium Quote Link to post Share on other sites
artisw Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 Mam pytanie chcem dorobić do mojego M4 RIS hop-upi niewiem jakiej gumy (z kąd ja wyjąć, gdzie kupić) najlepiej użyc do zrobienia HU?? Kolega mówił że z balona ale niewiem czy guma balona nie będzie za szybko pękać. Jak już coś zrobisz to napisz czy działa i czy wiadać jakąś poprawe zasięgu Quote Link to post Share on other sites
mark Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 Ja mam M16 A1 z airsoft guns.........na początku miał 25 metrów max :( ....lecz wczoraj zrobiłem se hopa i jest świetnie. Aktualnie mam 35 metrów(narazie na większe odległości niestrzelałem) przy kulkach 0.20 :) . Jak wykonałem hopa........to proste, naciąłem brzeszczotem lufe ok 3 cm od jej początku, w ten sposób powstała szczelina o szerokości 1mm. Następnym krokiem było znalezienie "materiału podkręcającego". Ja zastosowałem gumke receptórkektórkę, przyciąłem ją do długości ok 3 cm. Wcisłem ją w szczelinę i spojżałem pod światło w lufę ile wystaje ta gumka. Po odpowiednim ustawieniu gumke zaklejiłem taśmą izolacyjną wokół żeby powietrze nieuciekało. Próby trwały dłógo bo ustawienie hopa tak aby gumka wystawała odpowiednio było trudne. Lecz efekt jest naprawde za*******, sam byłem w szoku po tym czego dokonałem :lol: . Acha na kulkach 0.12 niemam co strzelać bo 0.12 leca ostrooooooooo to góry odrazu po opuszczeniu lufy........ Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 Dorobiłem hopka i mam problemik... na średnim hopku jak ustawię guna nieruchomo, to po 7-9 metrach kulki podrywa lekko do góri i raz w prawo, raz w lewo? Przepilowałem się pilnikiem do środka, wstawiłem gumę i śróbkę i lipa... Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 Kulki za lekkie. Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 no fakt... to były 0.12g. Ale kupiłem 250 sztuk na próbę 0.25 STTI i są za ciężkie... Jakie byłyby dobre? Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 .2g, jak nadal za lekkie to masz jeszcze .23 do wyboru. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts