Pawel6464 Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Szukam noża lub bagnetu, brat polecił mi bagnet do Ak-47 tylko nie wiem który rodzaj wybrać.Które ostrze jest wytrzymalsze? Będę wdzięczny za odpowiedź i najlepiej link na allegro Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Do czego ma służyć ten bagnet ? Jeśli do używania go jako zwykłego noża to nie polecam żadnego z wymienionych przez Ciebie. Quote Link to post Share on other sites
Pawel6464 Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 Dużo chodzę po lesie więc do ucięcia jakiegoś twardego drewna, wypatroszenia ryby lub jakiejś zwierzyny. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Jak to mówią: kup pan more. Quote Link to post Share on other sites
Pawel6464 Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 (edited) MORA nie wygląda za dobrze, ma słabą rączkę i te lepsze są drogę w porównaniu do bagnetu ;-) Edited September 13, 2015 by Pawel6464 Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Z racji tego, że chcesz mieć bagnet jako narzędzie pracy w lesie to wiem już, że na nożach i korzystaniu z nich nie znasz się wcale. Na forach nożowych czy survivalowych pełno jest tego typu tematów jak np. nóż na początek itp. Mora jest dobrym i wytrzymałym nożem. Bagnet służy do dźgania i ewentualnie przecinania zasieków/ogrodzeń z drutu bo do tego jest zaprojektowany. Do tego jest cholernie ciężki w porównaniu z innymi nożami. Quote Link to post Share on other sites
Pawel6464 Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 (edited) Bagnet do ak nie jest aż taki ciężki, jego długość mi odpowiada do pracy w lesie i moje pytanie w temacie brzmiało jaki rodzaj bagnetu do ak-47 wybrać. Edited September 13, 2015 by Pawel6464 Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Poważnie widać, że nie miałeś poza kuchennymi żadnych noży w ręce. 6H3 i 6H4 to typowe bagnety nadające się na pole walki i przeznaczone są do AK/AKM. 6H5 to już nowsze wcielenie bangetu i swego rodzaju nóż-bagnet, który nadaje się na pole walki, ale jeszcze do kilku innych prac. Niestety nic nie zmieni faktu, że to nadal bagnety i są od nich znacznie lepsze noże w tym przedziale cenowym. Ewentualnie trochę trzeba dołożyć. Quote Link to post Share on other sites
Pawel6464 Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 (edited) Bagnety są tworzone do walki wręcz, Ale i w potrzebie do użycia ich w lesie. Zrobienia szałasu z gałęzi, zabicia i wypatroszenia jakiegoś zwierzęcia lub ryby. Edited September 13, 2015 by Pawel6464 Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Skoro kolega wie co chce kupić to po co go na siłę przekonywać że Mora, ColdSteel, Sog, Kabar czy nawet Victorinox będą lepsze. Pawel bierz 6h4 koniecznie sowiecki z piłką. Dobrze jakby pochwa była z bakelitem a nie gumą. Quote Link to post Share on other sites
Pawel6464 Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 Serdecznie dziękuję Ci za radę :-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts