CrossArmy Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 Witam. Jestem nowy na forum i zaczynam dopiero przygodę z ASG. kupiłem juz replike(półrocza używka z gunfire) SA B07 po tuningu. Poprzedni właściciel trochę ja stuningowal tj. -metalowy szkielet GB -wzmocnione stalowe zębatki osadzone na toczonych łożyskach +wypodkladkowanie -tłok poliwęglan owy ze stalowa szczęka -do szczelina głowica tłoka i cylindra -stalowa prowadnica sprężyny -metalowa komora HU z gumka silikonowa guardera -silnik torque max -nisko oporowe okablowanie Szukałem tematów związanych z tą replika i artykuły dla początkujących ale nic o serwisowaniu nie znalazłem tylko uwagi żeby spytać na forum bo każda replika jest inna i nikt nie będzie uogolnial. Jakbym coś przeoczyłem to proszę o odnośnik do odpowiedniego tematu. Tak więc chciałem zapytać jak dbać o taką replike (kupić jakiś smar silikonowy? Jak tak to co nim i kiedy smarować? Kupić jakiś wycior czy inne przyrządy? ) Chodzi mi żeby replika chodziła tak długo i niezawodnie jak się da. Chce jeszcze dokupić 2x metal mid cap (polecacie jakieś konkretne?) I szybkoładowarka, no i oczywiście kulki g&g 0,25 będą chyba ok. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 (edited) Cześć :icon_smile: "Codzienne" dbanie o replikę ogranicza się do usuwania brudu z lufy po strzelankach (wycior+kawałek chusteczki higienicznej wystarczy). No chyba, że replika wpadła Ci do mulistej wody, czy coś równie ekstremalnego. Raz na rok lub dwa możesz się przejść do serwisu, żeby Ci fachowcy porobili co trzeba w gearbox'ie. Możesz też to robić sam. Wtedy poprzeglądaj sobie tematy tu na forum. Jest o smarowaniu też. Blackmaze na YT wrzucał kiedyś filmik o rozkładaniu i czyszczeniu Specny (każdy model chyba tak samo, ja w każdym razie na tym bardzo dobrze wyszedłem). To co Ci się najpewniej pierwsze zużyje, to gumka Hop UP - jej wymiana również jest do obejrzenia na YT. To każdy umieć powinien :icon_smile: Powodzenia Edit: gratuluję odwagi zakupu długiej repliki! :) Większość zwykle kupuje krótkie, a potem przedłuża tłumikami (jak ja :P) Edited December 4, 2015 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 Hmm opis tego tuningu to jakby opis części montowanych w stocku, poza gumką i silnikiem. Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 Prawda? :) Jeszcze tłok- stock specny ma ino 1 ząbek metalowy. Quote Link to post Share on other sites
CrossArmy Posted December 9, 2015 Author Report Share Posted December 9, 2015 Dzięki za pomoc. Znalazłem tez odpowiedni art. dot. Dbania o repliki także kto tu trafi to odsyłam pod http://wmasg.pl/pl/articles/show/1671?highlight=Kulki Jeszcze chciałem zapytać o kilka rzeczy tj. 1.jaki akumulator byście mi polecili i jaka ładowarkę mikroprocesor owa do niego. 2.jakie magazynki metalowe mid cap (żeby pasowały i w miarę niedrogie byly) 3.jaka szybkoładowarka polecacie? 4.jaki olej silikonowy? (Jak go używać w tym modelu), tylko przeczytałem ze od czasu do czasu kilka kropel tam gdzie podaje kulki z magazynka i do lufy ale czy tak ma być? 5. Co w przyszłości mogę zrobić dla niezawodności repliki? Proszę podać od najpilniejszego do mniej istotnych podzespołów. Może to podstawy ale nie mam ogóle się poradzić a nie chce się narazić na niepotrzebne koszta dlatego wolę tu zapytać. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 (edited) 1. Pisane masę razy. Zależy co się chce uzyskać. Norma to 7,4V, a jak chce się szaleć to więcej. 2. Wszystkie. To połyka wszystko, jeszcze nie było magazynka, który by mi specny nie karmił. 3. Najtańszą, wszystkie to tylko kawałek plastkiu. 4. Żaden, olejek w aegu nie ma zastosowania. 5. Jest kilka rzeczy które można poprawić, ale szkoda wypisywać od nowa, bo niektóre były już robione z tego co pisaleś. Reszta jest w temacie o specnach. Edited December 9, 2015 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
CrossArmy Posted December 9, 2015 Author Report Share Posted December 9, 2015 Chciałbym aby dala rade wytrzymać całodniowa strzelanke. Jeśli stockowa bateria da rade tyle wytrzymać to nie będę zmieniał. Czym można wyłożyć kolbe żeby ta bateria w środku tak nie latala? DDzięki za odpowiedzi na resztę pytań. Możesz podrzucić jeszcze link do jakiegoś tematu tuningu owej specny ? Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 Włóż baterię w skarpetę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts