MIchałz Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Mam problem. Mianowicie nie mam pojęcia jaką lunetę w przedziale cenowym do max. 220zł mam wybrać. Wybrałem sobie tą lunetę http://4i5mm.pl/pl_PL/p/Luneta-celownicza-Delta-Optical-Entry-4x32-S-IR/267?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2015-12&utm_content=267#nclid=bc7b1c952fc4472cb3be8ecf8fe81361 ponieważ jest ona w marę krótka. Jednak po pierwsze musiałbym kupić przejściówkę z szyny 11 do 22mm (ok. 45 zł). Po drugie boję się, że nawet po dołączeniu przejściówki będę musiał kupić podwyższenie do szyny (ok.40 zł) bo m4 ma w miare wysoki celownik, a nie chcę wydawać połowę ceny lunety na części do montażu. Nie zależy mi również na zmiennym powiększeniu (najlepiej 4x) ani na dużej ilości pokręteł. Chodzi mi o niewielkich rozmiarów, tanią, ładnie prezentującą się na replice na szynie ris lunetę Ogólnie też zastanawiałem się nad kupnem lunety typu acog, lecz kosztują one powyżej 300 zł. więc w skrócie: 1) czy luneta w powyższym linku wraz z przejściówką nie będzie przeszkadzał celownik mechaniczny? 2)czy znacie inne lunety spełniające powyższe kryteria? Proszę o link 3)czy macie na sprzedaż lunetę acog po niskiej cenie lub wiecie gdzie można je kupić? Z góry dziękuję Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 Według mnie wybrałeś naprawdę dobrze. Przejściówke powinno się odstać taniej, szczególnie jak poszukasz używki. nie mówąc już o tym, że możesz po prostu od razu kupić montaż asg zamiast 11mm i olać przejściówkę. Koszt obejm asg to 10-15 zł. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 Jeśli ma być ta luneta to napisz do sklepu czy nie sprzedadzą ci jej z montażem 20mm. Może się okaże, że nie będzie z tym problemu i zaoszczędzisz. Mam jeszcze pytanie czy jesteś pewien, że chcesz lunetę? Luneta wydłuża czas celowania. Jeśli składasz mocną i celną replikę o dużym zasięgu to luneta przydaje się. Jeśli to szturmówka to zastanów się nad kolimatorem. Lans taki sam a o niebo wygodniejszy w użyciu. Quote Link to post Share on other sites
MIchałz Posted December 10, 2015 Author Report Share Posted December 10, 2015 Porządnie się zastanowiłem i w końcu kupuję kolimator acog z krzyżem. Wracając do poprzedniego pytania. Czy nie trzeba dokupić podwyższenia zarówno do kolimatora i lunety żeby dało się normalnie celować z mojego m4? Quote Link to post Share on other sites
roos Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 http://wmasg.pl/pl/consignment/show/680420 W przypadku kolimatora będziesz widział muszkę, przy pracy z lunetą muszka nie będzie widoczna. Da tylko lekkie zaciemnienie obrazu w dolnej połowie. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted December 10, 2015 Report Share Posted December 10, 2015 Przy kolimatorze widoczna muszka nie będzie przeszkadzać. Wystarczy celować obuocznie. Jeśli jednak będzie ci to przeszkadzało to wtedy kupisz podwyższenie. Quote Link to post Share on other sites
MIchałz Posted December 10, 2015 Author Report Share Posted December 10, 2015 A jaki kolimator acog do 150 zł mi polecacie? (najlepiej z krzyżem) Quote Link to post Share on other sites
MIchałz Posted December 10, 2015 Author Report Share Posted December 10, 2015 Wspomnę jeszcze że moja replika ma ok. 400fps. (kupiłem na taiwangun za ok. 350 zł) W końcu nie wiem co wybrać Kolimator z podświetlanym krzyżem za 150 zł czy lunete w linku wyżej? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted December 11, 2015 Report Share Posted December 11, 2015 Weź pod uwagę, że naprawdę ACOG jest lunetą. Sprzedawane są kolimatory w obudowie ACOGa i to one są najtańszą opcją ale tam jest pewnie kropka jako punkt celowniczy. Jeśli mówimy o podświetlanym krzyżu to w kontekście lunety. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 11, 2015 Report Share Posted December 11, 2015 To może lepiej jakiś otwarty kolimator? ACOG bez powiększenia to replika celownika tak naprawdę ;) Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted December 11, 2015 Report Share Posted December 11, 2015 Acog jako kolimator jest bardzo niewygodny w użyciu. Sam mam dwa raczej budżetowe kolimatory które mogę polecić- hawke sport (mała, ostra kropka ale brak osłon pokręteł) oraz chiński "4w1 " - te z cienką ramką lustra i regulacją kropki na imbusy. Mój nie ma efektu ducha i ma jasną, dość dużą kropkę, ale podobno zdażają się gorzej działające egzemplarze. Quote Link to post Share on other sites
MIchałz Posted December 12, 2015 Author Report Share Posted December 12, 2015 Tak słyszałem ale chodzi mi o ten z krzyżem (siatka celownicza) z linku Powyżej Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted December 12, 2015 Report Share Posted December 12, 2015 Może głupio zapytam, ale po co Ci ten krzyż? U siebie w jednym koli mogę ustawić krzyżyk jako punkt celowania,i nie ma to w zasadzie żadnego sensu. Zwykła kropka jest najwygodniejsza- najbardziej intuicyjna, najmniej zasłania cel. A linku do koli a la acog tu nie widzę... Quote Link to post Share on other sites
MIchałz Posted December 13, 2015 Author Report Share Posted December 13, 2015 (edited) A mógłby ktoś podać link do jakiegoś w miarę dobrego kolimatora w okolicach do 150zł? Edited December 13, 2015 by MIchałz Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted December 13, 2015 Report Share Posted December 13, 2015 Dołóż trochę do tego http://allegro.pl/kolimator-leapers-utg-rg40sdq-3-9-30-mm-weaver-i5676499237.html Firma sprawdzona i lubiana :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts