Jendkerovsky Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 Cześć wszystkim, jestem Michał mam 22 lata, mieszkam w Łodzi, niedawno ze znajomymi wpadliśmy na pomysł by zacząć przygodę z airsoftem. Sam zainteresowałem się tym hobby jakieś 5/6 lat temu ale nie miałem jakoś dostatecznej motywacji by wejść w to na poważnie. Ale do rzeczy, garść pytań ode mnie. Replika. Mam do wydania na samą replikę ~600zł. Nabardziej do gustu przypadło mi G36, co sądzicie o tym modelu? http://gunfire.pl/product-pol-1152191812-Replika-karabinka-szturmowego-JG0838.html Tutaj z inną kolbą i bez szyny ris jak dobrze widzę? http://www.taiwangun.com/elektryczne/608-kve-jg?from=listing&campaign-id=21 Ktoś posiada/posiadał? Jak z awaryjnością/wykonaniem? Jakieś inne G36 w tej kwocie?(choć osobiście chciałbym właśnie z tym chwytem górnym) Jak w przyszłości z tuningiem tej repliki? Pytanie kolejne, jakie kulki? Z tego co czytałem, dobrze kupić kilka rodzai wagowych, tak? Jaka ładowarka? Ponoć te fabryczne zajeżdżają baterie z zestawu, czy to prawda? No i oczywiście ochrona oczu, jakie google/okulary? Dodam, że niestety dodatkową parę noszę na codzień. Na podaną resztę mogę wydać maksymalnie 300 złotych (mam nadzieję, że to nie za mało). O mundur i oporządzenie nie pytam, dozbiera się w czasie. Na sam początek zapewne i tak będe się oswajał z tarczami, ćwiczył poruszanie się i takie tam. Z góry dziękuje i pozdrawiam. P.S.: Wybaczcie literówki/formatowanie, pisane z telefonu. Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 Ładowarka imax b6, bateria li-po 7,4V,1300-1500mAh,gogle minimum bolle cobra.Replika może być.Kulki 0,2--0,23g.G&G lub madbull.Na początek wystarczy wymienić gumkę w hopie na np.przezroczystą guardera lub czarną systemę.Powodzenia Quote Link to post Share on other sites
Jendkerovsky Posted May 6, 2016 Author Report Share Posted May 6, 2016 Replika o oznaczeniu 608-2 także wygląda ciekawie, powiem szczerze - wcześniej nie zwróciłem na nią uwagi. Tuning na karabin wyborowy odpada, nie widzi mi się jak narazie leżakowanie. Czyli replikę mielibyśmy ustaloną. Do niej obowiązkowo hop-up. Jedziemy dalej, gogle. Powiem tak, moja wada nie jest dość uciążliwa, więc sądze że przez pierwszy okres mógłbym używać gogli nieprzystosowanych do okularów - z czasem dozbierać i kupić takie wybajerzone. Takie bolle zdadzą egzamin? https://www.militaria.pl/bolle/gogle_ochronne_bolle_balistic_clear_pc_as_af_x90psi_p26974.xml Ładowarka. Ten imax z skyrc.pl to ta sama ładowarka? http://sklep.skyrc.pl/mobile/pl/p/Oryginalna-ladowarka-SkyRC-iMAX-B6/1 Z tego co zrozumiałem, w przyszłości gdybym zmienił akumulatorki na li-pol nie będe miał problemu z eksploatacją? I takie pytanie na koniec, czy po rozpakowaniu i wyjęciu repliki są jakieś czynności które powinienem przeprowadzić przed pierwszym uruchomieniem? (nasmarowanie czegoś, dokręcenie jakiś śrubek) Dziękuje i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted May 7, 2016 Report Share Posted May 7, 2016 Gogle mogą być.Ładowarka to imax b6 oryginał,trzeba dokupić zasilacz lub kupić z zasilaczem. Quote Link to post Share on other sites
Jaqbek6 Posted May 7, 2016 Report Share Posted May 7, 2016 Z tego co zrozumiałem, w przyszłości gdybym zmienił akumulatorki na li-pol nie będe miał problemu z eksploatacją? Ładowarka jak najbardziej obsługuje pakiety Lipo :) Należy pamiętać, że jeśli chcemy tą ładowarką Imax'a ładować akumulator z zestawu trzeba dokupić przejściówkę z TConnect -> mała Tamiya ;) Quote Link to post Share on other sites
Jendkerovsky Posted May 8, 2016 Author Report Share Posted May 8, 2016 (edited) Dziękuje za odpowiedzi. Replikę będe zaawiał z taiwangun.com, ponieważ jest sporo tańsza od tej z gunfire.pl - pytanie który hop up? Z wymienionych przez Was gumek w asortymencie sklepu znalazłem tylko tą Guardera: http://www.taiwangun...&campaign-id=19 Godna polecenia spośród dostępnych w sklepie? I pytanie co do gogli, znalazłem takie oto Bolle: http://www.specshop....oducts_id=15198 Jak je oceniacie? Cena przystępna i według opisu możne je stosować z okularami korekcyjnymi, co byłoby dla mnie dużym plusem. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam. Edited May 8, 2016 by Jendkerovsky Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Gumka jest ok Quote Link to post Share on other sites
Jendkerovsky Posted May 10, 2016 Author Report Share Posted May 10, 2016 Dzięki za odpowiedzi. Jakoś na dniach zamawiam replikę i graty. Ładowarkę zamówię z allegro od PHU_Amadex bo z tego co wyczytałem na forum to pewne źródło. Mam pytanie co do baterii, czy jak już dostanę replikę w swoje ręce to mogę ją przestrzelać od razu, czy lepiej wstrzymać się i sformatować baterię tym Imaxem? Ponawiam także pytanie w sprawie działań na replice po jej odpakowaniu, coś dokręcić, nasmarować? Dziękuje i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Jaqbek6 Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 Nic nie smaruj, nic nie dokręcaj - dobre sklepy airsoftowe robią tzw. "przegląd zerowy". Bateryjkę możesz używać od razu - sformatujesz potem i efekt będzie taki sam :) Quote Link to post Share on other sites
Jendkerovsky Posted May 17, 2016 Author Report Share Posted May 17, 2016 (edited) Cześć Wam. Replike i resztę gratów mam już u siebie, niestety ja to mam chyba zawsze pod górkę, mianowicie: Po podłączeniu baterii, przełączeniu selektora na auto/single i wciśnięciu spustu - nic. :o Bateria podłączona poprawnie, bezpiecznik cały. Możliwe, że bateria została rozładowana w serwisie do zera? Sprawa kolejna, zamówiłem złą przejściówkę, fakt mój błąd, nie przyjrzałem się dokładnie. Pytanie czy mogę w takowy sposób podpiąć baterię? Czy zapewni to odpowiedni kontakt podczas ładowania? Ładowarka Imax B6 Bananki - T-Connector męski > T-Connector żeński - Krokodylki > Wtyczka Tamiya żeńska mała - Bateria Jak ustawić ładowarkę? Wiem, że było to wałkowane na forum, lecz jakoś nie potrafię sobie tego zobrazować. Mogę prosić o łopatologiczne wytłumaczenie co i jak ustawić? Bateria to fabryczna Ni-MH 7 celi, na każdej jest napisane 2/3A 1100mAh 1.2V. Z góry dziękuje i wybaczcie, że znów trzeba tłumaczyć. :/ Pozdrawiam. Edited May 17, 2016 by Jendkerovsky Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 (edited) Cześć, małą tamiy'ę możesz spokojnie ładować 'krokodylkami', które powinieneś mieć w zestawie z ładowarką. Wsuń jedną 'szczękę' krokodylka do otworu wtyczki tak, żeby jak największą powierzchnią stykała się z umieszczoną tam końcówką przewodu. Uważaj tylko, żeby ich (krokodylków) ze sobą nie stykać. No i oczywiście: plus do plusa, minus do minusa :icon_smile: EDIT: ładowanie: LINK Z INSTRUKCJĄ PO POLSKU Piszę z pamięci: 1. Podłącz ładowarkę do prądu. 2. Ustaw NiMh Sensitivity D.Peak na 1100mah (maksymalne ładowanie Twojego akumulatora, po osiągnięciu tej wartości ładowanie zostanie przerwane) 3. Wybierz tryb ładowania (NiMh CHARGE, a najlepiej CYCLE DCH/CHR - formowanie pakietu) 4. Podłącz pakiet 5. Przytrzymaj START, żeby rozpocząć ładowanie Edited May 17, 2016 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Jendkerovsky Posted May 17, 2016 Author Report Share Posted May 17, 2016 Dzięki za odpowiedź, wrócę do domu to uruchomię te cykle. Kwestia tego rodzaju, że jak podłączyłem na moment baterię do ładowania wskaźnik napięcia pokazywał wartość w okolicach 7V. Czy przy takim napięciu to normalne, że replika nie reaguje w ogóle na spust? Cisza, zero jakiegoś dźwięku pracy. Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Coś tam powinna zipnąć. Podładuj baterię i spróbuj znowu, ale wygląda na to, że trzeba skorzystać z gwarancji i oddać replikę do wymiany. Nie martw się - to się zdarza. Lepiej teraz niż w trakcie strzelanki :) Quote Link to post Share on other sites
matrixrybus Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Bateria stockowa mogła być rozładowana. W mojej cymie 0.11 bateria stockowa starczyła na jakieś 30 strzałów, więc wydaje mi się, że Twoja mogła być rozładowana. Podłącz na godzinkę/dwie batkę i sprawdź czy strzeli. Quote Link to post Share on other sites
Jendkerovsky Posted May 17, 2016 Author Report Share Posted May 17, 2016 (edited) Podpiąłem baterię, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak ustawić ten Sensivity D.Peak? Jedynie jak mogę go ustawić to od Default, czyli nie wiem ile do maks. wartości 20mV/cell. I tu pytanie jak to ustawić? EDIT: Podłączyłem baterię, natężenie prądu w trybie manualnym ustawione na 0.2A, cykl zakończony po niespełna 10 minutach z prądem końcowym o wartości około 9.30V, czyżby bateria była trupem? EDIT2: Bateria w replice, starczyło na oddanie 2 strzałów na single i 3 w serii. Odpadł mi prawy selektor ognia. :o No ale dokręcić można. Co radzicie zrobić z baterią? Edited May 17, 2016 by Jendkerovsky Quote Link to post Share on other sites
matrixrybus Posted May 22, 2016 Report Share Posted May 22, 2016 (edited) 10 minut na 0,2A mnie osobiście nie dziwi, że dało radę na tylko 5 strzałów. Jak 1100mAh, które ja mam potrzebuje ~4-5h na naładowanie z prądem 0,3A. Jeżeli batka była rozładowana to po tych 10 minutach naładowała się o ~30mAh. Czyli tyle co nic. Jeżeli ładowarka ci przerwała po tych 10 minutach to musisz w ustawieniach coś zmienić. Nie powiem Ci co dokładnie bo sam na razie się męczę ze zwykłą sieciówką. Edited May 22, 2016 by matrixrybus Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 (edited) Przynajmniej wiesz, że replika działa. Poczytaj dokładnie instrukcję. Jak wrócę do domu, to zajrzę do swojej. Generalnie chodzi o to, żeby ustawić w ładowarce maksymalną pojemność dla baterii w mili-ampero-godzinach happy lipo user :icon_biggrin: Edited May 23, 2016 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 (edited) Juz nie mogę edytować: namieszałem z tym Sesitivity D.Peak, przepraszam. Codziło mi o ustawienie maksymalnej pojemości ładowania (Capacity). O tu masz: http://forum.wmasg.p...nh-96v-1500mah/ Edited May 23, 2016 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Jendkerovsky Posted May 25, 2016 Author Report Share Posted May 25, 2016 Dziękuje za pomoc. Aktualnie puściłem już baterię na 3 cykle discharge/charge i postrzelałem. Jest ok, lecz martwi mnie kwestia strzelania w bok repliki. Mianowicie niesie na lewo od punktu wyznaczonego muszką, na pierwszy rzut oka wyglądało to jakby lufa była przekrzywiona względem chwytu przedniego patrząc z góry. Po późniejszych oględzinach chwytu, doszedłem do wniosku, że winę za to odnosi spasowanie chwytu - można go lekko odginać w lewo/prawo. Tak więc podejrzenie padło na hop-up(lecz czy dobrze?), przekręciłem go o 1-2 podziałki i niby leci kulka tam gdzie celuję, choć to może wcale i nie jest zależne od tego(takie moje łopatologiczne myślenie, sprostujcie mnie jeśli się mylę). Kulki 0.2g więc mogło nosić wiatrem na większym dystansie. Jutro postaram się postrzelać znów i dam w razie czego znać co wyszło. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Kulki lecą w lewo po linii prostej, czy skręcają w lewo? Quote Link to post Share on other sites
Jendkerovsky Posted May 27, 2016 Author Report Share Posted May 27, 2016 Ciężko mi to jednoznacznie stwierdzić z moim doświadczeniem, choć mam wrażenie, że skręcają. Co zauważyłem to nie każda kulka, kilka leci tam gdzie celuję a jedna/dwie nagle skręcają. Z tego co wnioskuję to pradwopodobnie hop-up? Spróbuję go ustawić, lecz mam pytanie - z tego co mi wiadomo hop-up można "przekręcić" tylko czy chodzi o to, że po przekręceniu go o np. 360° zniszczę go? (Choć jak sprawdzałem, pokrętło miałem tak ustawione, że patrząc wg. osi kolba-lufa nie mogłem go bardziej przekręcić w strone przeciwną do ruchu wskazówek zegara.) Czy jednak chodzi o to, że mogę go "poprzestawiać" określoną ilość razy i przez to, że materiał się wypracuje, stanie się bezużyteczny? Mam nadzieję, że określiłem to w miarę zrozumiale. ^^ Dziękuje i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Jaqbek6 Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 z tego co mi wiadomo hop-up można "przekręcić" tylko czy chodzi o to, że po przekręceniu go o np. 360° zniszczę go? Tego pokrętła nie powinno się dać "przekręcić" - jeżeli jednak kręcisz w jedną stronę i końca nie widać to prawdopodobnie wypadł Ci zatrzask lufy, kiedyś miałem ten sam problem. Nawet symptomy były te same - niektóre kulki leciały normalnie a inne w niebo ;) Quote Link to post Share on other sites
witaltas Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 (edited) Czasem też po prostu hop siup (zwłaszcza w tych tanich replikach) jest na tyle kiepski, że raz podkręci mocniej, raz słabiej. Generalnie nie kręć tam "na chama", tylko z czułością :icon_biggrin: Jeśli będziesz kręcił delikatnie to na pewno poczujesz, że dobiłeś do końca. Aha i podkręcaj raczej stopniowo, bo czasem, jak podkręcisz maksymalnie, to kulka lubi utknąć w lufie. Edited May 27, 2016 by witaltas Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 (edited) Spytałem, czy kulki skręcają, bo to może oznaczać problem z gumką (nierówny/zjechany 'cycek podkręcający, krzywo założona gumka, Lufa z gumką lekko obrócona w komorze hop-up - powinna być ułożona tak, żeby cześć podkręcająca wysuwała się idealnie pionowo z góry przez okienko w lufie) Czy skręcają: wyceluj w ciemne miejsce (jakaś grupa krzewów, ściana lasu) żebyś dobrze widział lot kulki i patrz jak lecą (czy lecą łukiem w lewo) Przy dobrze ustawionym hop-upie, kulka leci przez długi czas prosto, a potem o naturalnie opada. Przy zbyt mocnym ustawieniu, w pewnym momencie lotu podlatuje do góry. Przy zbyt słabym, leci łukiem w dół. Żeby przekręcić hop-up musiłbyś przyłożyć niedźwiedzią siłę :icon_wink: Jeśli natomiast kulki lecą prostym torem w lewo od razu po wyjściu z lufy, to masakra. Krzywa/przekrzywiona muszka. Krzywo ułożona lufa (pewnie nawet zewnętrzna) albo coś tego typu - w tym drugim wypadku replika do zwrotu. Ale to musiałbyś mieć dużego pecha. Edited May 28, 2016 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts