ziomekx42 Posted May 16, 2016 Report Share Posted May 16, 2016 Witam mam problem z mosfetem, po oddaniu kilku strzałów grzeję się a potem nie chce przepuścić prądu, przez co replika nie strzela. Do mosfetu podłączyłem kable niskooporowe, nie używałem tych, co dostałem w zestawie, czy kable sygnałowe muszą być te cieńsze z zestawu, czy spokojnie mogę używać niskooporowych? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted May 16, 2016 Report Share Posted May 16, 2016 (edited) Powinieneś, chińskie druty to patologia, nic dziwnego, że nie są w stanie dać na silnik odpowiedniego prądu. Przerabiałem podobny problem u siebie. Jeśli to jakiś bardziej rozbudowany mosiek, to pewnie ma wbudowaną protekcję przed przegrzaniem, dla tego staje gdy robi się gorąco. Edited May 16, 2016 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted May 16, 2016 Report Share Posted May 16, 2016 Jako sygnałowych możesz użyć w zasadzie dowolnych przewodów. Tam płynie bardzo mały prąd. Nie powinno to mieć wpływu na grzanie mosfeta. Między silnikiem a mosfetem, i między mosfetem a baterią, powinny iść jak najlepszej jakości, grube przewody. Jeśli grzeje się mosfet (silnik też?) to warto sprawdzić jak się ma gearbox w środku. Quote Link to post Share on other sites
ziomekx42 Posted June 2, 2016 Author Report Share Posted June 2, 2016 silnik również grzeje się, a gearbox miał wymieniane zębatki, tłok i cylinder pół roku temu, jest dobrze nasmarowany, na ni-mh 9,6V dobrze sobie radził, teraz siedzi 7,4V li-po i są problemy, szczotki trochę się zużyły na silniku i iskrzy mi tam trochę Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted June 3, 2016 Report Share Posted June 3, 2016 To może po prostu masz za mocną sprężynę do tego zestawu? Ew zębatki o za małym przełożeniu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts