Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Prawda, prawda :) Jak jest nieszczelność, to bierze się taśmę teflonową do uszczelniania odpływu z kibla i owija pod gumeczką hu. Albo daje ponad 100zł za ZnAlowy odlew w pudełku KA :v

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

Specny to gówno i żeby to co chwile się nie psuło trzeba wymienić 3/4 GB. EA jest 100x lepsza od srecny, choćby dla tego, że ma KA w standardzoe więc nie ma strachu, że się coś rozsypie. Choćby szkielet EA w porównaniu do specny to niebo a ziemia. Ogólnie śmieszne, że ktoś jest w stanie dać 1200 zł za chińską replike ze śmieszną zmianą sprężyny (używa ktoś tego w ogóle?) bo "pisali, że dobra", dobra jak się połowe w środku wymieni. Kupujcie dalej chińskie specny w cenach markowych replik, przynajmniej serwisy zarabiają i interes się kręci. :)

Akurat jak się w Specnie wymieni 3/4 bebechów to to nie działa wcale xD Znam to dość dobrze, boję się już chodzić na serwis do Segera. Za to w drugiej, gdzie nie ruszane jest prawie nic, śmiga na 32bb/s i ma się świetnie. Szkielety Specny bez problemu noszą SP130, czyli norma, jak dla każdego ZnAlucha, poza KWA. Mocniejszych sprężyn nie używałem.

Nie rozumiem fenomenu KA. Sam mam jedną, uszczelnia się gorzej niż Specnowa komora sic! No ale tu sprawę załatwia teflon, tylko szkoda mamony za komorę.

Chodzi o te randomowe uszczelki zakładane na zewnątrz komory? One mają uszczelniać magazynek, czy co? :D No i ten fatalny klips na lufę, którego nie idzie nigdzie dokupić jak stock się wyrobi lub zgubi

W pieniądzach jakie KA życzy sobie za kilka gram ZnAlu, można by się połasić na Prowina, ten ma przynajmniej bardzo wygodną regulację.

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

Edited by Emcet

Chodzi mi o wnętrze. Ja specne połamałem na 120, bez katowania, w EA masz zęby KA (gdzie specny zniszczyły się 2 komplety na 120). Silnik specny jest ujowy, pękają głupie sprężynki, body jest miękkie i ma okropny kolor. Dodatkowo moja specna miała krzywo (!) Odlane front risy. Jeśli chodzi o specny to za taką cene to śmiech na sali, można już G&P dorwać w jakiejś podstawowej wersji.

Edited by zielen
Silnik specny jest ujowy, pękają głupie sprężynki, body jest miękkie i ma okropny kolor.

Same shit here, bro :)

Jednak ja już na zębatki i szkielety nie narzekam. W obu mam fabryczne, jedna ~385fps 32rps, druga 480fps 25rps i śladów zużycia brak. Lepiej, stockowy plasticzany tłok śmiga na tych 32rps od blisko 10K kulek i wciąż jest zdatny do użytku o.O

No ale silniki to kopa, w obu mam zmienione. Body pomalowane, i nieco przorane po montażu gratów na nim. Gwinty wyrobione, ale w nowych seriach to poprawiono.

Ogólnie 600 - 700zł max 800 to uczciwa cena za sprcne. 1200 to już ßmiech na sali moim zdaniem, za 1150 kupi się Defendera od ASG w wersji z RIS. Nie muszę mówić o wyższości Ultimate nad Specna Arms mimo, że ich jakość podobno troche spadła ostatnio.

Jak ktoś ma dużo miejscówek do wyboru to może się bawić wyminą sprężyny i SAEC jest jakimś tam rozwiązaniem. Jak ma się kilka replik, albo tereny na strzelanie raczej podobne, to faktycznie kasa w błoto. My działamy na E&C kupowanych na promocjach, więc koszta są niewysokie.

Kup Gearbox SA i złóż body na Madbullu :D

To jak wsadzanie 1.6 z golfa do nowego Mustanga XD

Zielen, wyczuwam kompleksy i mocno zanizona samoocene. Wiesz, od tego są lekarze specjalisci, nie musisz wylewac frustracji w internetach ;)

Mam dosyć mieszany stosunek do skladakow, zazwyczaj nie działają jak powinny :/

Edited by witaltas

Coś masz z czuciem nie tak, od tego też są lekarze. :P Jeśli subuektywną ocene repliki którą miałem nazywasz wylewaniem frustracji to okej, ale tak, jestem sfrustrowany, że nasz rynek zalewa chińskie gówno w cenie markowego sprzętu i mimo opini użytkowników, że nie warto za tą kase, że nie warto w ogóle, ludzie dalej pchają się w ten syf a potem płaczą jak przychodzi rachunek z serwisu. Replik M4 akurat miałem tone, włacznie z okdskulowymi TM'ami, mam porównanie. Miałek kilka składaków, wewnętrznie i zewnętrznie i były to najlepsze repliki jakie miałem, strzelały najlepiej ale nawet najbiedniejsze G&G (które, de facto, uważam za najgorsze, markowe repliki M4) jest lepsze od najbardziej wypasionej specny, czemu? Bo risy, srisy wymienisz bez sprzedawania nerki ale już zrobienie bebchów na tip top zaboli w portfel. Przy markowej replice można spokojnie i długo strzelać na stocku.

Dokładnie. Jak iść na całość, to iść na całość. Wszytko w CNC :D

Ale oczywiście SHS CNC, jedyna słuszna firma! :D

Edited by zielen

Ze wszystkim będą problemy, nawet z palnym AR. Witam w prawdziwym życiu :) Kwestia wybrania sobie tych dolegliwości, które uznaje się da siebie za najmniej obciążające.

Ja się musiałem przeprosić z SHSem, kiedy tytanowy tłok Modifaja zakatowała SP160 po kilku strzałach na chrono :teeth:

Skoro wszystko się sypie to biere najtańsze, albo HPA :P

Jak nie umiesz poskładać to tak jest. :P

Ja zamordowałem tyle części SHS na śmiesznie małych przebiegach, że podziękuje, brać 4 raz tłok SHS za 5 dych, promyk w cenie tych SHS latał jeszcze 4x dłużej niż łączny przebieg 5 i chodzi pewnie do tej pory. :P

To mowisz zielen ze wolisz przepłacać za 'markowe' chinczyki? Nie ma sprawy ;) Mialem problemy z dwoma z trzech replik. Dziwnym trafem obydwie byly markowe :)

Jasne, wolę przepłacić za kontrole jakości, lepsze maszyny, lepsze stopy metali i zupełnie inne technologie obróbki. Gadanie, że markowe to "droższe chinczyki" to gadanie zazwyczaj ludzi którzy kupili chińskie gówno i po kilku strzelankach wymienili połowe w środku bo.sie posypała i "no! Moja szpeczna strzela kozacko a dałem za nią 800zł a nie 1200!" Tylko zapominają, że części/serwis też się wlicza. :D

Z SHS to jest tak, że jak w fabryce wszystko pójdzie zgodnie z planem, to części są miodzio. Jednak nie wszystko zawsze idzie tak gładko, do tego brak kontroli jakości i mamy totolotek jakościowy dostępny w sklepach :D

W co 2 zdaniu wrzucasz słowo 'gowno' - poszukaj sobie jakichś synonimów może, bo kiepsko się to czyta :)

No świetnie, że masz lepszą kontrolę jakości, ja mam 2 lata gwarancji ;) Po tym czasie zużywanie się pewnych części jest rzeczą naturalną. Co więcej, specny maja tę przewagę, ze dostaniesz każdą jedną oryginalną część w śmiesznych pieniądzach. Automatycznie nie ma problemu z pilowaniem, szlifowaniem i innym majsterkowaniem u pana Kazia w warsztacie ;)

Edited by witaltas

Nie no, nie popadajmy w Specnowy fanatyzm. Są też lepsze repliki, ale akurat tu między SA, a EA nie bardzo jest za co propsować to drugie. W sumie jedyna przewaga to ładnie prezentujące się wykończenie w stocku.

W co 2 zdaniu wrzucasz słowo 'gowno' - poszukaj sobie jakichś synonimów może, bo kiepsko się to czyta :)

No świetnie, że masz lepszą kontrolę jakości, ja mam 2 lata gwarancji ;) Po tym czasie zużywanie się pewnych części jest rzeczą naturalną. Co więcej, specny maja tę przewagę, ze dostaniesz każdą jedną oryginalną część w śmiesznych pieniądzach. Automatycznie nie ma problemu z pilowaniem, szlifowaniem i innym majsterkowaniem u pana Kazia w warsztacie ;)

Jak coś jest gównem to nie zawijam tego w sreberko i nie udaje, że to cukierek. :) Tak czy siak kończe dyskusje, nie chce tutaj przekonywać, że markowe repliki są lepsze od chińczyków, jest kilkaset tysięcy postów o tym na forum, jak one nie dały rady to i ja nie dam. Chcesz to kupuj ciągle tanie części specny, po jakimś czasie zsumuj sobie i zobaczysz ile cie wyszło wymienianie zębatek po 50k kulek. Dla porównania moje Guarder'y 18:1, za zabójcze 130zł, wystrzeliły już 200k w dość krótkim czasie na SP120.

A z SHS to jest tak, że loteria straszna, zgadzam się aczkolwiek nawet te części z "lepszego rzutu" nie powalają. Ale przynajmniej cena adekwatna. ;)

Edited by zielen

No dobra, dobra, skoro już mowa, że specna taka i owaka. To jaka replika do 1000zł m4/m16 wraz z baterią, szynami RIS, kolbą składaną i najlepiej powyżej 78cm długości.

Ew. jakaś kolba co zmieści baterie 17cm :D