madmax Posted September 17, 2005 Report Share Posted September 17, 2005 Mam pewien problem. Jest kilka rodzajów bluz i spodni bdu? Chodzi mi o różnice w plamach woodlandu i kroju bluzy. To znaczy mówie woodlandzie 81. Mam dwa oryginały. Jeden z 93 i drugi z 2000 i jest spora różnica w plamach woodlnadu. Dodam że obydwa to ripstopy. Rozmawiałem też jednym gosciem i on coś wspomniał także o różnicy w kroju. Jak by ktoś mógł to niech się tym ze mną podzieli :twisted:. To samo zauważyłem na molle-u(nie moim, kontrakt 97) i lbv-ce ( kontrakt 93), kolor khaki różni się dość mocno. Jest to poprostu różnica przy farbowaniu, zmianie technologii, czy celowo zmieniony odcień o odrębnym oznaczeniu. Za wszystkie odpowiedzi dziękuje. :D pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted September 17, 2005 Report Share Posted September 17, 2005 Krój w BDU od zawsze był ten sam. Jedynie bluzy różniły się obecnością pasków regulujących szerokosć na wysokosci pasa. Opisz dokładniej czym te dwa komplety się różnią, bo możłiwe, że jeden z nich miał na przykład przeszywane kieszenie na ramiona (ala RAID) lub inne tego typu. Co do kamuflażu, to jedyna różnica może wynikać ze stopnia zużycia, czyli np. jeden z kompletów wyblakł bardziej. Z tego samego może wynikać różnica w kolorach MOLLE i LBV. I to nie kolor khaki tylko Olive (prawdopodobnie Drab). Procent Quote Link to post Share on other sites
izi Posted September 17, 2005 Report Share Posted September 17, 2005 Procent... ekhmmmm :) BDU różnych producentów, różnią się wzorem i kolorami(najdlużej zachowują kolor produkty Wranglera :)).Ściągacze "brzuchowe" w bluzie i zakładka przeciwinsektowa w spodniach i wzmocnienie na tyłku są stosowane tyklo w RIP-STOPie. reszty róznic nie chce mi sie pisać... mam lenia, wypiłem pare piw i jeśli chcesz wiedzieć więcej, to zadzwoń(wole powiedzieć, niż mozolnie klepać w te głupie klawisze :) ) tel na prv :) Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted September 18, 2005 Report Share Posted September 18, 2005 są różnice w kroju. ale to było po 91szym. jeśli chodzi o BDU i DCU też są. a wranger jest penisowy. kupiłem sobie jeansy i kilka szwów pusciło w kroku. molle nie było w 97mym roku. w ogóle po penis, szmatka to szmatka, i tak się ją ubrudzi. Quote Link to post Share on other sites
izi Posted September 18, 2005 Report Share Posted September 18, 2005 Miałem na myśli BDU robione przez Wranglera :wink: Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted September 18, 2005 Report Share Posted September 18, 2005 Miałem na myśli BDU robione przez Wranglera :wink: A ja miałem na myśli jeansy robione przez wranglera. to jakaś różnica? Quote Link to post Share on other sites
izi Posted September 18, 2005 Report Share Posted September 18, 2005 Raczej tak :) Jeansy Wranglera szybko mi się rozpadają, a BDU nie(bardziej sie starają przy produkcji, czy co?) :) Quote Link to post Share on other sites
Adams Posted September 18, 2005 Report Share Posted September 18, 2005 wzmocnienie na tyłku są stosowane tyklo w RIP-STOPie. Ja mam 50/50 NYCO(nie ripstop) i tez maja wzmocnienie na tylku. O ile przez wzmocnienie rozumiemy "latke" w ksztalcie "jajka" ;). Pozatym to BDU co mam rozni sie jeszcze od ripstopu ze w dolnych kieszeniach bluzy jest jedna "wypustka" a nie "trzy"(mam nadzieje ze rozumiecie ;) ). Quote Link to post Share on other sites
_Siwy_ Posted September 19, 2005 Report Share Posted September 19, 2005 coz... co do kolorow woodlanda, to tez sie roznia... w jednych dominujaca barwa jest braz (mam taka bluze), w innych z kolei zielen... ale nie wnikalem dlaczego :D Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted September 21, 2005 Report Share Posted September 21, 2005 tak tak najbliższa prawdy to chyba jest odpowiedź iziego chociaż mu się nie chce rozpisywać :) Różnice w kolorze wynikają głównie z tego że mundury są robione przez różnych producentów / fabryki itp Jeśli chodzi o inne rzeczy to mundury bdu czy dcu a zwłaszcza ich bluzy róznią się od siebie krojami i drobiazgami wykończenia takimi jak np. te regulatory czy kieszenie w zależności od producentów i lat w których były robione Poza tym jak to juz było powiedziane nie są to zbyt wielkie różnice i wszystkie te mundury działaja bardzo podobnie :) Poza tym cześć wszystkim bo się w końcu zarejestrowałem :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 22, 2005 Report Share Posted September 22, 2005 http://www.recon.net.pl/equip/bdu/bdu.php Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts