ArQoN Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 (edited) Witam, ostatnio na strzelance miałem mały wypadek z repliką, otóż już kiedyś ułamał mi się mały kawałek plastiku trzymający pin, przez co replika po prostu się rozsuwała. Jak to polak potrafi spiąłem ją trytytką żeby na jakiś czas wytrzymało, no i w tym problem, że zahaczyłem podczas strzelanki repliką o coś i po prostu się rozsunęła prawie cała. Siedząc w lesie próbowałem złożyć body żeby się trzymało, ale replika przestała dobrze strzelać, w sensie strzelała jak to chłopaki mówili jak "haubica" na jakieś niecałe 10 m. Po mocnym dociśnięciu strzela normalnie. W domu pospinałem całość do kupy jeszcze raz trytytkami żeby zobaczyć co się będzie działo i owszem replika zaczęła strzelać normalnie, ale z mniejszą siłą i bardzo nierównomiernie (raz na 20m, potem na 40m). Myślę że tu chodzi o luzy w tym pokiereszowanym body, ale nie jestem pewny, bo w asg nie jestem jeszcze bardzo doświadczony i samej budowy repliki dopiero się uczę. Generalnie myślałem też nad tym żeby dokupić metalowe body, bo to już się do niczego nie nadaje, tak do maksymalnie 300 zł i pytanie jakie pasowałoby do tej repliki. Bardzo proszę o pomoc, bo już niedługo szykuję się niezła strzelanka a ja nie mam repliki. Edited May 23, 2016 by ArQoN Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Stawiam, że straciłeś szczelność. Skoro raz jest lepiej, a raz gorzej to pewnie odsuwa Ci się lufa (wraz komorą HU) od gearboxa. Raz jest trochę mocniej dociśnięta (lepsza szczelność - lepszy "szczał"), raz gorzej (gorsza szczelność - gorszy "szczał"). Spróbowałbym docisnąć komorę do czoła gearboxa przy pomocy sprężynki, ale nie wiem czy uda Ci się to zrobić przy luzach frontu. Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 23, 2016 Author Report Share Posted May 23, 2016 A wymiana body na nowe przyniosła by jakiś efekt? bo w nowym to nie byłoby szans na odsuwanie lufy od gearboxa, przynajmniej tak mi się wydaje :icon_cry: Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Jeżeli w tym tkwi problem to tak, wymiana pomogłaby (nie pytaj jakie body Ci tam podejdzie - nie wiem). Spróbowałbym jeszcze zanim wymieniłbym body (bo za body trzeba bezahlen) jakoś może podkleić ułamanie. Jeśli brakuje Ci plastiku to mógłbyś spróbować powycinać odpowiednie fragmenty z pudełek od płyt CD/DVD. Prawdopodobnie nie zda to egzaminu, zapewne będzie brzydkie i to prowizoryczna robota, ale mieć 100 czy 300zł w kieszeni, a nie mieć to spora różnica. Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 23, 2016 Author Report Share Posted May 23, 2016 Ten kawałek był zaokrąglony i już raz próbowałem go kleić ale to jest zbyt małe i zbyt kruche po pęknięciu, żeby było w stanie wytrzymać chociaż trochę. Dlatego chyba podklejanie nie ma sensu, a ściskanie całej broni trytytkami to zbyt duża prowizorka, która niestety też zbyt dobrego efektu nie przynosi. No nic będę musiał chyba zainwestować w nowe body :icon_confused: w końcu dzień dziecka za niedługo, to może jeszcze się załapie mimo wieku :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 23, 2016 Author Report Share Posted May 23, 2016 Witam, w ostatnim czasie moje body trochę się rozsypało, nawet trochę bardzo rozsypało. Dlatego postanowiłem dokupić nowe, metalowe body do tej m4. Niestety nie wiem za bardzo jakie i tutaj prosiłbym o pomoc. Chciałbym żeby nie kosztowało więcej niż 300 zł. Bardzo proszę o pomoc, bo bez nowego body nie postrzelam sobie za bardzo, a za niedługo mam w planach strzelankę :icon_cry: Quote Link to post Share on other sites
PrOdEuX Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 To nie jest zbieg okoliczności jak coś. Mojemu koledze w tym samym miejscu pierdyknęło :D Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 23, 2016 Author Report Share Posted May 23, 2016 widocznie felerna wada fabryczna :icon_biggrin: teraz już przynajmniej mogę zwalić na producenta, a nie na swoją nieuwagę haha :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Jeśli ordynarne produkowanie replik z nienadających się do tego materiałów można nazywać wadą fabryczną, a nie celowym działaniem :teethh: Quote Link to post Share on other sites
Polishman213 Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Jak do spartacka to ja bym polował na używane, nowe będzie więcej warte niż ta replika. Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 23, 2016 Author Report Share Posted May 23, 2016 A jakie body by do niej pasowało, w sensie od jakiej firmy, bo z tego co wiem to spartac metalowych body nie robi chyba? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Każde TMowskie, bez udziwnień. Od Cymek na przykład, bo to ich uboższa wersja. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
Krwawy Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Jak się kupuje taki syf to nie ma co się dziwić... Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Każde TMowskie, bez udziwnień. Od Cymek na przykład, bo to ich uboższa wersja. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Nope. TM, JG, starsze A&K mają body z uszami i dwuczęściowe komory HU. Spartaki natomiast robione są w innym, bardziej aktualnym standardzie. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Ano tak, zapomniałem już o uszanym standardzie. Myślałem że chińczyki już tego nie stosują :) Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Bo nie stosują :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 24, 2016 Author Report Share Posted May 24, 2016 Dobra, to w takim razie jakie body by pasowało do mojego chinczyka? :D Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 24, 2016 Author Report Share Posted May 24, 2016 (edited) Reszta repliki jest wytrzymała nawet jak na plastik, tylko ten mały element taki trochę gówniany :( To moja pierwsza replika, więc nie kupowałem czegoś z wyższej półki, bo to miał być mój wstęp do asg i na pewno kiedyś kupię coś lepszego bo asg mnie w wciągnęło, ale jak na początek to myślę, że ta m4 jest wystarczająca :) Edited May 24, 2016 by ArQoN Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 24, 2016 Report Share Posted May 24, 2016 Widzisz, reszta repliki mogłaby być nawet z tytanu, ale słabość tego jednego elementu skutecznie zniszczyła całe body. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted May 24, 2016 Report Share Posted May 24, 2016 Ziomeczku, a to nie jest Twój drugi temat w tej sprawie? Wiesz, my tu gadu gadu, ale jakieś zasady istnieją... Z body możesz mieć ten problem, że nie wiem jak wygląda montaż tego chwytu S-system, z tego co pamiętam tam szyna ris jest wyżej niż w standardowych korpusach. Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 24, 2016 Author Report Share Posted May 24, 2016 No to niestety prawda :( Ale w takim razie wiesz może jakie body pasowałoby tutaj? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 24, 2016 Report Share Posted May 24, 2016 Już pisałem, że nie. Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 24, 2016 Author Report Share Posted May 24, 2016 Faktycznie, sorki, ale i tak dzieki za pomoc :D Quote Link to post Share on other sites
ArQoN Posted May 24, 2016 Author Report Share Posted May 24, 2016 Jeśli ktoś wie jeszcze jakie body by tutaj pasowało to proszę o pomoc, jak nie to można zamknąć ten temat już. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts