Ślepak Posted May 31, 2016 Report Share Posted May 31, 2016 Witam. W moje ręce trafił noktowizor zza wschodniej granicy H3T-1 Cyklop. Mam go aktualnie zamontowanego na montażu na jaskółkę do swojej AKSU. Problem polega na tym, że chciałbym w nim wykombinować jakiś przycisk żelowy, bo noktowizor nie posiada włącznika stałego, ino chwilowy. Czyli trzeba trzymać włącznik. Ewentualnie jak nie da rady z przyciskiem żelowym, to jak tu wykombinować, by oryginalny przycisk służył jak zwykły przełącznik on/off. Tutaj zdjęcie, jak to wygląda na replice. http://s33.postimg.org/yg10i820t/WP_20160530_22_38_33_Pro.jpg Quote Link to post Share on other sites
witaltas Posted May 31, 2016 Report Share Posted May 31, 2016 Myślę, że najprościej byłoby wylutować przycisk chwilowy a na jego miejace wlutować taki jak Cie interesuje. Na ile pozwala konstrukcja ciężko powiedzieć bez dokładniejszych zdjęć :) Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted May 31, 2016 Author Report Share Posted May 31, 2016 Tak prawdopodobnie byłoby najlepiej. Tylko nie jest mój, ino pożyczony na tę chwilę. Więc jeśli będzie mój na własność, to tak będzie trzeba zrobić. :) Dzięki. :) Quote Link to post Share on other sites
witaltas Posted May 31, 2016 Report Share Posted May 31, 2016 Generalnie domontowywać przycisku żelowego bym raczej nie radzil, chyba, że potrafisz to dokladnie zabezpieczyć przed wilgocią później ;) Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted May 31, 2016 Author Report Share Posted May 31, 2016 Nie no, prościej będzie wymienić przełącznik, bo jednak trzymać i operować tym, to patologia. Że też sam na to nie wpadłem. Do tego prostrze w wykonaniu. :D Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted May 31, 2016 Report Share Posted May 31, 2016 I tak funkcjonalność nie wzrośnie za bardzo :D Potestuj go dużo na sucho zanim się zabierzesz za grzebanie, bo możesz utopić masę czasu, a dużo nie poprawisz. Mamy w ekipie to cudo i mimo burzy mózgów, nie znaleźliśmy sensownego powodu żeby gdziekolwiek go zabierać. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted June 1, 2016 Author Report Share Posted June 1, 2016 No minus tego noktowizora jest stały zoom. Ogólnie jest spoko, ale nie wiem jak sprawdza się w lesie. Karczu, a czemu się on wam nie przydaje? Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted June 1, 2016 Report Share Posted June 1, 2016 Masz 2 pokrętła do regulacji ostrości, naciskanie guzika co jakiś czas było niczym w porównaniu do ciągłego szukania ostrości ,,na dwie ręce". Wspomniany zoom i słaby obraz na krawędziach daje strasznie wąskie pole widzenia. W lesie w nocy widać to samo co bez noktowizji, tylko na zielono, żadnych nowych szczegółów. Jedyną nadzieję jaką mam to zmontowanie porządnego oświetlacza IR i próba lokalizowania przeciwnika po elementach odbijających podczerwień. Czyli wybitnie do statycznej obserwacji, szybkość trzeba wykluczyć od razu moim zdaniem. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted June 1, 2016 Author Report Share Posted June 1, 2016 No to lipa. Ale dla samego posiadania zawsze spoko. :) Ustawienie ostrości, to katorga. Muszę przyznać. Quote Link to post Share on other sites
witaltas Posted June 1, 2016 Report Share Posted June 1, 2016 z ciekawości, która to generacja? Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted June 1, 2016 Author Report Share Posted June 1, 2016 Szczerze? Nie mam pojęcia. Ale zakładam, że jedna z pierwszych. A da radę to sprawdzić? Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 http://blog.gruppa-l.com/review-cyclop-1-nvg/ There is a great variety of different versions reaching from gen0 to gen1+ tubes. Więc w sumie jest nadzieja że masz ciut lepszy model, a z artykułu wychodzi że faktycznie on/off da się zrobić. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted June 2, 2016 Author Report Share Posted June 2, 2016 Ja mam całkiem inną wersję. :D U mnie ta większa soczewa jest jak w starej - można powiedzieć - lornetce. Będę w domu, to podrzucę inne zdjęcia. :) Quote Link to post Share on other sites
witaltas Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 myślę, zeby być pewnym co tam w środku masz, musialbys to porozbierac aaale tu juz musisz popytać lokalnych ekspertów :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts