Zairo Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 Witam, Postaram się w skrócie opisać mój problem. Mam replikę MK46 A&K (GF46 RS) i od pewnego czasu są z nią spore problemy. Obecnie wyeliminowałem jeden z nich - zacinające się kulki we wgniecionej lufie wewnętrznej (Guarder 6,02), obecnie powróciłem do stockowej, niemniej kilka innych usterek pozostało. Replika obecnie jest w większości stockowa, wymienione są tylko sprężyna na m120 A2A, tłok na SHS oraz komora HU wraz z gumką na zestaw CNC M249 AirsoftPro. Dodam, że nie skorzystałem z dołączonej do zestawu dyszy, bo po jej montażu była totalna klapa. Obecnie problem w tym, że dystanser w zestawowej gumce działa co najmniej dziwnie (kulki skręcają w prawą stronę), ponadto osiągi repliki nie są zbyt zadowalające (około 355 fps, zasięg celny 25-30 metrów). Testowałem co najmniej 5 gumek, od G&G po Prometheusa - bez większych zmian. Tu pojawiają się moje pytania: czy istnieje jakaś gumka, najlepiej bardzo miękka i z krótkim kołnierzem, która sprawdzi się w takim zestawieniu? Ponadto, czy da się uzyskać lepsze osiągi dzięki wymianie dyszy, na przykład na dedykowaną do m249? Testowałem co najmniej kilka dysz, żadna oprócz stockowej nie przyniosła efektów. Jestem już tym nieco zmartwiony, bo mam worek dodatkowych części, wpakowany szmal, a replika wciąż ma bardzo słabe osiągi. Czy ktoś z Was poradził sobie z podobnym problemem / zna temat i potrafi mi doradzić sprawdzony zestaw lub domyśla się, gdzie tkwi problem? Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 Generalnie o częściach od AirsoftPro złego słowa nie powiem, sam używam więc nie wiem czy tutaj jest problem pogrzebany. Jaki to zestaw kupiłeś, możesz podesłać link do konkretnego produktu? Dziwne skręcanie kulek to zazwyczaj problem z nieodpowiednim dystanserem. Powinien być na tyle duży, żeby się nie przesuwać w kanale na to przeznaczonym na boki. Bo wtedy kulki skręcają właśnie na boki, gdyż gumka podkręca je mocniej z jednej strony, zamiast równomiernie po środku. Próbowałeś dystanser wykonać sam? Do M120 jeśli daje taką ilość fpsów, może warto się zastanowić nad przeźroczystym guarderem. Chociaż sprawdziłbym też jak jest ze szczelnością na połączeniu głowica tłoka, cylinder a później głowica cylindra i na koniec z założoną dyszą również. Ciutkę mało tych fpsów, nawet gdyby przyjąć, że komora się nie uszczelnia dobrze z lufą. Quote Link to post Share on other sites
arthem Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 Miałem podobny problem ze szczelnościa - tzn moc spadła do ok. 300fpsów. Winne okazało się obluzowanie Gearbox'a (dwie śruby z lewej strony korpusu). Quote Link to post Share on other sites
Zairo Posted June 13, 2016 Author Report Share Posted June 13, 2016 Generalnie o częściach od AirsoftPro złego słowa nie powiem, sam używam więc nie wiem czy tutaj jest problem pogrzebany. Jaki to zestaw kupiłeś, możesz podesłać link do konkretnego produktu? Dziwne skręcanie kulek to zazwyczaj problem z nieodpowiednim dystanserem. Powinien być na tyle duży, żeby się nie przesuwać w kanale na to przeznaczonym na boki. Bo wtedy kulki skręcają właśnie na boki, gdyż gumka podkręca je mocniej z jednej strony, zamiast równomiernie po środku. Próbowałeś dystanser wykonać sam? Do M120 jeśli daje taką ilość fpsów, może warto się zastanowić nad przeźroczystym guarderem. Chociaż sprawdziłbym też jak jest ze szczelnością na połączeniu głowica tłoka, cylinder a później głowica cylindra i na koniec z założoną dyszą również. Ciutkę mało tych fpsów, nawet gdyby przyjąć, że komora się nie uszczelnia dobrze z lufą. To ten zestaw - http://deltashop.pl/p/216/1815/komora-cnc-m249-airsoftpro-zestaw--komory-hop-up-czesci-replik-elektrycznych-czesci-i-dodatki-do-replik.html Kurde, strasznie dużo niewiadomych. Postaram się zakupić tego guardera przezroczystego, jeśli mógłbyś podać link, to byłbym bardzo wdzięczny. Miałem podobny problem ze szczelnościa - tzn moc spadła do ok. 300fpsów. Winne okazało się obluzowanie Gearbox'a (dwie śruby z lewej strony korpusu). Mówisz o śrubach zewnętrznych? Już je sprawdzałem, są na tip top. Co radzicie Panowie, rozkręcić raz jeszcze i sprawdzać szczelność w układzie część po części? Jeśli możecie polecić konkretne zestawy części, które u Was się sprawdziły, to byłbym bardzo wdzięczny. Czekam na odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 A moze jednak źle wsadziłęś gb w replikę? otwory na te śruby sa dość spore i gb moze się przesuwać. ewentualnie daj to komuś ogarniętemu w szczególności komuś kto zajmował się juz m249. Ja sam robiłem swojego sawa i wiem jakie są bolączki tej repliki ale da sie je łatwo wyeliminować i poprawić trochę rzeczy. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Czeska komora nie ma klipsa, który pomaga ustalić lufę w pionie czyli oknem na gumkę hop-up idealnie do góry(a rowkiem satabilizującym gumkę do dołu). Upewnij się, że cały zestaw komora+lufa jest złożony prawidłowo. Najlepiej zamontuj lufę wraz z komorą w replicę, wyjmij gearbox i zdejmij kolbę. Wtedy patrząc od tyłu będziesz widział czy wysunięty na max element podkręcający kulki siedzi w lufie prosto. Jeżeli skręcają kulki to prawdopodobnie tak nie jest. Co do fpsów, to może na początek kup jakąś normalną gumkę np.Systemę. Zrób test szczelności na rozłożonym gearboxie - przyłóż komorę HU do szkieletu i jednym palcem zatkaj wylot lufy, a drugą ręką popychaj tłok (jak na fotce poniżej, oczywiście na popychaczu musi być sprężyna dociskająca). Jeżeli nie będzia łapał kompresji, to oznacza że dysza nie do końca współpracuje z gumką - albo jest za krótka albo jej kształt sprawia że kołnierz gumki się podwija. Naturalnie o problemach ze szczelnością dysza-gumka możemy się zastanawiać jedynie pod warunkiem że wszystko inne jest szczelne tzn. dopasowane oringi głowicy do cylindra itd. Ponadto upewnij się czy komora HU prawidlowo przylega do szkieletu GB gdy replika jest złozona. Quote Link to post Share on other sites
Zairo Posted June 14, 2016 Author Report Share Posted June 14, 2016 Czeska komora nie ma klipsa, który pomaga ustalić lufę w pionie czyli oknem na gumkę hop-up idealnie do góry(a rowkiem satabilizującym gumkę do dołu). Upewnij się, że cały zestaw komora+lufa jest złożony prawidłowo. Najlepiej zamontuj lufę wraz z komorą w replicę, wyjmij gearbox i zdejmij kolbę. Wtedy patrząc od tyłu będziesz widział czy wysunięty na max element podkręcający kulki siedzi w lufie prosto. Jeżeli skręcają kulki to prawdopodobnie tak nie jest. Co do fpsów, to może na początek kup jakąś normalną gumkę np.Systemę. Zrób test szczelności na rozłożonym gearboxie - przyłóż komorę HU do szkieletu i jednym palcem zatkaj wylot lufy, a drugą ręką popychaj tłok (jak na fotce poniżej, oczywiście na popychaczu musi być sprężyna dociskająca). Jeżeli nie będzia łapał kompresji, to oznacza że dysza nie do końca współpracuje z gumką - albo jest za krótka albo jej kształt sprawia że kołnierz gumki się podwija. Naturalnie o problemach ze szczelnością dysza-gumka możemy się zastanawiać jedynie pod warunkiem że wszystko inne jest szczelne tzn. dopasowane oringi głowicy do cylindra itd. Ponadto upewnij się czy komora HU prawidlowo przylega do szkieletu GB gdy replika jest złozona. Dziękuję bardzo za podpowiedzi, postaram się dostosować do wszystkich wskazówek i dać znać, jakie są efekty. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts