Wukasz Posted September 19, 2005 Report Share Posted September 19, 2005 Panowie i panie o technicznym wykształceniu !! Poratujcie!! Podejmuję dramatyczną próbę przywrócenia życia moim 5 lowcapom, które są niestety w stanie agonalnym. Podzielcie się więdzą i wytłumacznie laikowi jakie dane powinien podać. Nie chodzi o długość sprężyny czy ilość zwojów. To mogę zmierzyć/policzyć. Poszukując w sieci parametrów sprężyn zostałem zaskopczony ich mnogością. Przykład: http://www.vanel.com/_xgfx_images/compress...sion-params.png d (średnica drutu): Parametr określa grubość drutu z którego została wyprodukowana sprężyna. S (trzpień): Wielkość ta określa maksymalną średnicę trzpienia sprężynowego przy zastosowaniach przemysłowych. Tolerancja dla tego parametru to (+-)2%(orientacyjnie). Di (średnica wewnętrzna): Średnica wewnętrzna sprężyny może zostać obliczona przez odjęcie dwóch średnic drutu od średnicy zewnętrznej sprężyny. Tolerancja dla tego parametru to (+-)2%(orientacyjnie). De (średnica zewnętrzna): Średnica zewnętrzna sprężyny może zostać obliczona przez dodanie dwóch średnic drutu do średnicy wewnętrznej sprężyny. Tolerancja dla tego parametru to (+-)2%(orientacyjnie). H (otwór): Jest to minimalna średnica otworu w którym ma pracować sprężyna. Tolerancja dla tego parametru to (+-)2%(orientacyjnie). P (skok): Średnia odległość między kolejnymi aktywnymi zwojami sprężyny. Tolerancja dla tego parametru to (+-)2%(orientacyjnie). Ln (Zblokowanie): Maksymalna długość sprężyny po całkowitym zblokowaniu. Zblokowanie przedstawione jest na rysunku po prawej. Tolerancja dla tego parametru to (+-)15%(orientacyjnie). L0 (Długość swobodna): Długość swobodna sprężyny jest mierzona w stanie swobodnym po wcześniejszym jednokrotnym blokowaniu. Tolerancja dla tego parametru to (+-)2%(orientacyjnie). Ilość zwojów: Jest to całkowita liczba zwojów w sprężynie - dla powyższego rysunku wynosi ona sześć. Aby otrzymać liczbę zwojów aktywnych sprężyny należy odjąć dwa zwoje tworzące końcówki. R (Sztywność): Parametr określa opór jaki stawia sprężyna w momencie ściskania. Jednostką sztywności jest 1 DaN/mm = 10 N/mm. Tolerancja dla tego parametru to (+-)15%(orientacyjnie). L1 & F1 (długość przy sile F): Siła F1 przy zadanej długości L1 może zostać obliczona na podstawie formuły: F1 = (L0-L1) * R. Analogicznie długość sprężyny L1 przy sile F1 określa wzór: L1 = L0 - F1/R. Może jest ktoś kto dorabiał tego typu sprężyny i orientuje się w temacie. Czy firmy produkujące sprężynki mają sprzęt bu pomierzyć sobie co trzeba ze sprawnego oryginału?? Z góry dziekuje za pomoc. Link to post Share on other sites
stiff Posted September 20, 2005 Report Share Posted September 20, 2005 Może to mało profesjonalne było ale poszedłem do takiego Heńka, na oko pod 70ke i dałem mu sprężynkę żeby mi taką zrobił "tylko - wie pan - troche mocniejszą" i zrobił i działa i dałem 30 pln za 4 szt. grubość drutu ilość zwojów itd określają parametry - nie ma różnych drótów do sprężyn 9tej samej średnicy) - więc łatwe do zrobienia Link to post Share on other sites
Recommended Posts