Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam.

Jestem posiadaczem m16 od firmy P&J i chce ją troszeczkę podrasować :)

Mianowicie zwiększyć jej wydajność (zasięg, fps) oraz trochę wyciszyć, bo jest strasznie głośna :icon_lol:

Większość tematów które czytałem są dosyć stare z przed kilku lat przez co też linki do niektórych części już nie są dostępne, a może jest coś nowego na rynku co warto zakupić i zamontować do repliki?

Przez to też mam problem z doborem części bo gdzieś na forum czytałem że stock'owo siedzi tam cylinder ala bore up (trochę mnie to zdziwiło, czy to w ogóle prawda?) i przez to nie wiem jaką głowie tłoka kupić a chciałbym wyciszoną.

Części jakie chce kupić;

tłok SHS z 15-stoma stalowymi zębami

sprężyna Guardera sp120 (nie che wkładać mocniejszej ze względu na szkielet, a słyszałem że PJ najmocniejszych nie ma w serii eMek)

Tu proszę o doradzenie w wyborze:

wyciszona głowica tłoka (tu właśnie nie wiem jaka)

uszczelniona dysza (również nie za bardzo wiem jaką wybrać)

Ewentualnie co jeszcze można zrobić, aby podciągnąć osiągi i jednocześnie trochę wszystko wyciszyć?

PS. Próbowałem już doszczelniać, wymieniać uszczelki na głowicy tłoka, ale wiadomo że jednak nie zawsze to coś pomoże przy stocku.

Pozdrawiam!

Jeśli ją próbowałeś doszczelniać to zapewne widziałeś, że masz głowice typu cichego. Co chcesz wyciszyć? Tłok się tłucze cz zębatki mielą? W pierwszym przypadku to zapewne nie wyszło ci to uszczelnienie. W dugim po pierwsze zrób podkładkowanie i regulację silnika. Jeśli nie pomoże to wymiana zębatek i może łożysk. Przynajmniej niektóre nowe PJoty mają normalny cylinder ale większość to ma to ichniejsze bore. Musiałbyś pomierzyć.