kvviingu Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Witam! Niedługo mam zamiar kupić sobie jakieś gogle albo okulary do ASG (dopiero zaczynam, jutro idę na siepe w pożyczonych Bollé TRACKER Smoke) i muszę pomyśleć nad własną ochroną. Przymierzałem uvex'y i-vo ale niestety mam szparę pod oczami w którą spokojnie włożę wskazujący palec i jednak jest jakaś szansa, że wleci mi tam kulka. Zainteresowały mnie jeszcze univety 5x3 ze względu na dobrą cenę, atesty i wytrzymałość aczkolwiek nie wiem, czy będę mi pasować od twarzy i nie mam za bardzo od kogo przymierzyć. Generalnie pomyślałem nad goglami, ale tutaj zupełnie się nie orientuję. Jest coś, z atestami co uratuje mój wzrok do powiedzmy 100zł? Dodam, że prawdopodobnie będę nosił jeszcze stalkera albo arafatkę na twarz bo zęby też chcę zachować :icon_razz: Dziękuje za wszelką pomoc! PS: Jak to jest z tymi Trackerami, na Gunfire podają, że klasa twardości to B ale jednak to są (chyba) okulary, a certyfikatu "EN166-F, 3-1.2, 1B, T" nie mogłem nigdzie znaleźć. Quote Link to post Share on other sites
Marcin_Modzel Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 nieco ponad 100zł kosztują ice. Mają różne noski. Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 (edited) A ja polecę Ci coś tańszego :icon_wink: Chyba są to najtańsze okulary ochronne dostępne w Castoramie http://www.castorama...iowe-dedra.html koszt ok 10 zł Testowaliśmy je na różnych replikach i nawet replika o mocy 600+ nie zrobiła na nich wielkiego wrażenia :icon_wink: Poniżej zdjęcie z testowania ich na różnych replikach - oddanych było nawet kilkadziesiąt strzałów, śladów jest tylko ok 8. Na zdjęciu nie widać żadnych uszkodzeń. Trzeba było użyć flasha w aparacie, aby były widoczne chociaż cienie które są wynikiem naruszenia struktury plastiku. Co ważne, żadne miejsce postrzału nie było wyczuwalne palcami. Dodatkowym plusem jest to, że są to okulary przeciwzamgleniowe i nie trzeba ich niczym smarować. Są pokryte konkretną warstwą antyfoga, który wytrzymuje naprawdę długo(nawet do 3 miesięcy). A ze względu na cenę, po czasie można kupić nowe, zamiast bawić się w smarowanie pianką lub psikaniem antifogiem :icon_wink: Edited September 1, 2016 by groszekoki Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 (edited) @groszekoki To co poleciłeś nie posiada żadnego atestu, jeśli chcecie ryzykować własnymi oczami to wasza sprawa, ale nie polecaj proszę czegoś takiego tu na forum nikomu. Powtarzam do znudzenia, na oczach się nie oszczędza. EDYTA: A chyba coś jednak jest napisane na lewym zauszniku, ale to musiałbyś mi dokładnie to przeczytać, bo może faktycznie jakąś normę spełniają. EDYTA2: DOgooglałem, powiększyłem i jest. CE SGI EN166F Czyli spełnia normę balistyczną dla F, nadaje się do ASG. Zwracam honor. Edited September 1, 2016 by _Czarny_ Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Dopiero odczytałem ;) może trochę źle napisałem poprzedni post. Polecam przetestować samemu te okulary i zadecydować ;) jak na jakość okularów, cena jest bezkonkurencyjna ;) po za tym warto też poszukać okularów bądź gogli w sklepach BHP. Te "specjalne" do airosftu mają odpowiednią do tego cenę, a te co robi się z przeznaczeniem do pracy w ciężkich warunkach zazwyczaj są o wiele tańsze i często lepsze. Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Zawsze jak kupuję gogle to przeznaczane dla służb mundurowych itp. Nigdy nie kupuję nieatestowanych produktów, oczy nie odrastają. Jeśli taki z BHP mają normę to nie widzę problemu :) Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Wątpię aby w sklepach BHP dało się kupić okulary bez atestów, to nie jest market w którym znajdziemy tanie chińskie "byleco". Oczywiście podzielam Twoje zdanie i nieatestowanych okularów również bym nie założył ;) Najlepsze co można zrobić, to kupić okulary i samemu je przetestować. Nie ważne czy są to Uvexy, Bolle czy inne cuda za 500 zł, czy okulary z Castoramy za dychę ;) Nikt Ci zdrowia nie zwróci, nawet odszkodowania od producenta nie dostaniesz, bo nie udowodnisz mu, że były stosowane zgodnie z instrukcją ;) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Jak pracowałem w sklepie budowlanym to mieliśmy w ofercie również okulary ochronne. Firmy Proline, kosztowały 10 czy 20 zł i miały klasę F. Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Do sprzętu z klasą F podchodził bym bardzo ostrożnie, jeżeli oprócz "F" nie mają klasy wg innych norm. Dlaczego? Bo klasa F wg EN chyba 166 zapewnia wytrzymałość niewystarczającą do ASG tak na prawdę. Wytrzymują więcej ale WYŁACZNIE na zasadzie "marginesu wytrzymałości". Ale gwarancje masz tylko do tego co jest zdefiniowane w normie, dla kasy F. A to jest niewiele. Nie warto ryzykować. 1000 razy wytrzyma, raz nie wytrzyma. A mnie, w przypadku oczy nie interesuje ten tysiąc, mnie interesuje ten raz. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 To akurat wiem, ale zauważ, że nawet renomowane okulary (np. Uvex I-vo) mają tylko EN 166. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts