Troll Posted September 22, 2005 Report Share Posted September 22, 2005 Witam ! Prowadzę sobie aktualnie tuning allegrowego SIG'a 550 CYMA i zastanawiam się , czy nie ścisnąć mu sprężyny (kilka jednogroszówek do tłoka). Wyczytałem na forum , że tak "usprawniony" gun może dlugo nie pociągnąć - czy jest jakaś metoda żeby zaradzić temu ? Wiem że to może bez sensu wobec faktu że ten karabin to tania chinszczyzna, ale mimo to chciałbym żeby nie połamał się przy pierwszej-drugiej strzelance... a może lepiej będzie po prostu kupić nową sprężynkę ? Pozdrawiam !! Link to post Share on other sites
kluchu Posted September 22, 2005 Report Share Posted September 22, 2005 Spokojnie potrzyma Ci na stockowym tłoku przez 3 strzelanki :wink: a nawet więcej :roll: ? Zależy czy dobry "kawałek plastiku" Ci sprzedali :wink: Zrób nowy tłok z aluminium i wzmocnij czymś resztę rzeczy w środku. a może lepiej będzie po prostu kupić nową sprężynkę ? Jeżeli chodziło Ci o broń, to tak. Kup nową :) . A jeżeli chodzi Ci o sprężynkę (przykładowo 190PDI) to....Kup nową sprężynkę(broń) :wink: Pozdro EDIT : literówki Link to post Share on other sites
Troll Posted September 22, 2005 Author Report Share Posted September 22, 2005 nie , nie chodziło mi o nową broń - od jakiegoś czasu posługuję się mp5a3 TM 8) po prostu została mi ta CYMA jeszcze z samego początku zabawy (kiedy to kupiliśmy ją z kumplami jako "coś taniego na próbe") i pomyslałem , że popracuję nad nią i może jeszcze kilka strzelań przeżyje :P A jest szansa że jak dorobie nowy tłok to wytrzyma i mocniejszą sprężynę ? Pozdrawiam ! Link to post Share on other sites
PONS Posted September 22, 2005 Report Share Posted September 22, 2005 Ja zapakowałem 6 gr i trochę przestrzelałem go działa Ok ( G36). Mam zamiar wpakować jeszcze, z 3 ale wzmocnię wszystkie elementy siłowe cienka blachą Link to post Share on other sites
kluchu Posted September 22, 2005 Report Share Posted September 22, 2005 A jest szansa że jak dorobie nowy tłok to wytrzyma i mocniejszą sprężynę ? Oprócz tłoka musisz jeszcze dorobić cylinder i ostro wzmocnić bebechy. Po tych ulepszeniach twoje poczciwe "coś" potrzyma troche dłużej. Sprężynkę mocniejszą może też :wink: Link to post Share on other sites
Troll Posted September 26, 2005 Author Report Share Posted September 26, 2005 Hmmm.... przeglądając jeszcze formu trafiłem na wzmiankę , że jakoby po scisnięciu sprężyny karabin znacząco poprawia swoje osiągi, potem jednak dość szybko osiągi bardzo znacznie spadają. Jak mniemam powodem jest tutaj jakieś odksztłcenie albo znacznie przyśpieszone zużycie sprężyny... Niestet nie udało mi się znaleść informacji czy da się i ew. jak ominąć ten problem... Ktoś może mi coś podpowiedzieć ? Z góry dzięki !! Link to post Share on other sites
Tropiciel Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 Hmm wytłumacze ci to tak jak włożysz sprężyne o długości 8cm w imadło zciśniesz i zostawisz na jakiś czas to jak ją wyciągniesz na 100% będzie krótsza a o ile to zależy od czasu zciśnięcia dlatego jak ja wkładałem podkładki pod guna co jakis czas rozbierałem go i rozciągałem sprężyne Link to post Share on other sites
flaytec Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 Mam siga 550 Cymy. Rozlozylem go ,dokladnie okladke by zalozyc nowa lufe, ale zaczolem lufa tak zadzialala,a jest ona beznadziejna,ma chyba z 6,5mm... Link to post Share on other sites
samu Posted November 11, 2005 Report Share Posted November 11, 2005 Ja tam po prostu zamiast eksperymentowac i wydawac kasę na coraz to inne "jeszcze całe" repliki to wolałem kupic raz a dobra replikę za trochę większe pieniądze.Sam kiedyś bawiłem sie w tuning sprężyny ale w koncu znudziło mi się to bo swierdziłem że kiepskiej sprężyny nie da się poprawic,a nawet jak juz to na tylko na jakiś okres czasu i koniec...Ja ktoś ma trochę gotówki i cierpliwośc to radzę po prostu kupic dobrą replike za większe pieniądze i zrobic profesjonalny tunng,który daje trwały efekt.Oczywiście jak kogoś nie stac na taką sprężynę to radzę nie eksperymentowac tylko zebrac się i zamówic po prostu nową sprężynę ze sklepu a nie z allegro.A tak w ogóle to pozdro :D [ Dodano: 11 Lis 2005 10:17 ] P.S. Chodziło mi o sprężynę do tłoka oczywiście :ściana: Link to post Share on other sites
Troll Posted December 2, 2005 Author Report Share Posted December 2, 2005 cóż, generalnie zgadzam się w pełni z samu. Dlatego na codzień używam xm177e2 od TM 8) Ale ten SIG został mi jeszcze z dawnych czasów, z samych początków zabawy. Teraz od jakiegoś czasu leży sobie już nazwijmy to "poprawiony" - i muszę powiedzieć , że po dodaniu "obilufy" i wrzuceniu kilku jednogroszówek do tłoka (chyba 3-4, nie pamiętam już dokładnie) trzyma się i strzela nawet znośnie. Gdybym miał jeszcze czas to dodałbym HU. Na obecnym etapie tuningu stanąłem za to przed innym problemem - po przeładowaniu kulki i skierowaniu lufy w dół kulka po prostu wypada... zastanawiam się czy HU poprawi sytuację (zawsze niby coś przytrzyma kulkę) czuy może da się to załatwić w inny sposób ? Jak któs miał taki problem i go rozwiązał lub wie jak to zrobić to niech wrzuci info, będę wdzięczny :) I jeszcze malutka prośba do moda - może by zmienić tytuł topicu na "Tuning SIG 550 CYMA" ? Pozdro for all Link to post Share on other sites
kitek Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 Troll ja tu nie chce znów krytykować, ale czytam ten temat i jakoś irytujący sie wydaje. Po co tuningujesz taki plastikowy badziew cymy skoro masz takie "wypasione" giwerki :lol: . Moim skromnym zdaniem niepotrzebny temat, z igły widły jak to sie mówi. Secundo: i muszę powiedzieć , że po dodaniu "obilufy" i wrzuceniu kilku jednogroszówek do tłoka (chyba 3-4, nie pamiętam już dokładnie) trzyma się i strzela nawet znośnie. Gdybym miał jeszcze czas to dodałbym HU. Chciałoby sie powiedzieć: "No co Ty???" :roll: Techniki "tuningowania" allegrowych badziewi są jasne i proste i IDENTYCZNE dla większości takich zabawek. Nie rozumiem gdzie tu sens robienia wykładu z ulepszania SIG`a Cymy i kolejnego do G36 DE skoro jakość obu modeli jest podobna. W dodatku jak już wczesniej pisałem w innym poście jeden SIG będzie miał dobry mechanizm, inny zły, trzeci taki sobie, jeden wytrzyma podkładki, inny załaduje raz i j*****ie. :ściana: Ech... :? Pozdrawiam Link to post Share on other sites
JIN5 Posted March 10, 2006 Report Share Posted March 10, 2006 Troll ja tu nie chce znów krytykować, ale czytam ten temat i jakoś irytujący sie wydaje. Po co tuningujesz taki plastikowy badziew cymy skoro masz takie "wypasione" giwerki Laughing . POPIERAM! Scisniesz sprezyne 3 dni postrzelasz bo jakas zebatka niewytrzyma i trach postrzelaniu.(tez to przerabiałem :wink: ) Link to post Share on other sites
wacho Posted March 15, 2006 Report Share Posted March 15, 2006 ja osobiście do mojego m16 WEEL`A wsadziłem prawie 3 centymetrową podkładke i działa do dzisiaj. Rasowanie odbyło się prawie 6 miesięcy temu i wystrzelał conajmniej 10000 kulek. jeden SIG będzie miał dobry mechanizm, inny zły, trzeci taki sobie, jeden wytrzyma podkładki, inny załaduje raz i j*****ie. Ściana kitek masz racje, i ten fakt trzeba wziąć pod uwage NARX :F Link to post Share on other sites
Recommended Posts