kero Posted November 12, 2016 Report Share Posted November 12, 2016 Cześć, mam dziwny problem. Jakiś czas temu wymienilem stokowy tlok na SHS, i do dziś wszystko było ok. Robiąc szybki przegląd przed niedzielą urwałem kabel od mosfeta, więc rozebralem co trzeba, zlutowalem, ale podkusiło mnie żeby zajrzeć do gb. No i nie mogę złożyć gb. Tłok dochodzi do końca i blokuje zębatkę. Tlok SHS 14 zębów, zębatki stock, replika boyi g36. Spiłować pierwszy ząb na listwie? Quote Link to post Share on other sites
Kriss88 Posted November 12, 2016 Report Share Posted November 12, 2016 Ale jak nie możesz zamknać gb? Tłok leży na swojej prwadnicy w gb? Quote Link to post Share on other sites
kero Posted November 12, 2016 Author Report Share Posted November 12, 2016 Mogę zamknąć gb, to nie problem. Tyle że w tylnym położeniu tłoka zębatka tłokowa nie obraca się swobodnie, a blokuje się na pierwszym zębie listwy. Tak jakby tlok nie doszedł do końca, co jest nieprawdą. Na zdjęciu widać jeszcze luz z tylu, ale to miejsce prowadnicę. Wstawiłem stockowy tlok i jest dokładnie to samo. Gearbox się skurczył? :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Kriss88 Posted November 12, 2016 Report Share Posted November 12, 2016 A głowica cylindra nie wyskoczyła ci z otworków i cały cylinder nie cofnął się w tył? Quote Link to post Share on other sites
kero Posted November 12, 2016 Author Report Share Posted November 12, 2016 Głowica i cylinder są na swoich miejscach. Sprawdziłem sam tłok, bez cylindra i glowicy i niestety jest to samo. Quote Link to post Share on other sites
Kriss88 Posted November 12, 2016 Report Share Posted November 12, 2016 A jak dopychasz do końca cylindra tłok i wysuwasz go to zębatkazazębia się o ostatni ząb, największy? a nie jakiś późniejszy może? Quote Link to post Share on other sites
kero Posted November 12, 2016 Author Report Share Posted November 12, 2016 Tak, zębatka tlokowa łapie tłok prawidłowo, na pierwszym/ostatnim zębie (zależy od ktorej strony liczymy) Quote Link to post Share on other sites
kero Posted December 8, 2016 Author Report Share Posted December 8, 2016 Problem rozwiązany. Za mocno skręcony GB. Glowica tloka blokowała się a GB i tyle. Jak skręciłem z minimalnym luzem to wszystko ładnie działa.I to zarówno stockowa głowica jak i alu shs. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 (edited) Ale z luzem skręcony GB sie w końcu rozleci, gwinty od drgań zjedzie... To juz lepiej podpiłuj tak prowadnice tłoka (na tłoku) i tę głowicę,albo szkielet od wewnątrz żeby wszystko działało na skręconym na zicher GB. To jakby śmigłowiec poskręcać z luzami (wiem, daleko posunięte porównanie). Ja miałem taki przypadek,że otwór w tłoku (ten na przykręcenie głowicy) nie był wycentrowany dokładnie i głowica się klinowała w cylindrze... Edited December 9, 2016 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
kero Posted December 28, 2016 Author Report Share Posted December 28, 2016 Problemem okazała się glowica tloka (alu SHS podwójnie uszczelniona). Ma minimalnie za dużą średnicę - albo jest za blisko czoła tloka. Wstawiłem między tłok a glowicę kawałek plasiku ze starej karty bankowej i hula aż miło. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted December 29, 2016 Report Share Posted December 29, 2016 Ja bym powiedział,z powyższego,że chyba AoE miałeś/masz do bani... zamiast tej podkładki między głowicą a tłokiem zamień ori gumę z opony samochodowej na głowicy cylindra na sorbo o odpowiedniej grubości. I na wymasgu i YT pełno instrukcji i wyjaśnień. Quote Link to post Share on other sites
kero Posted December 29, 2016 Author Report Share Posted December 29, 2016 To nie AoE. Nawet bez zębatek tlok nie dochodził do końca. Na zdjęciu w sumie średnio to widać, ale glowica tłoka już wychodzi z cylindra i nie ma miejsca żeby wysunęła się jeszcze trochę. A tlok jeszcze ma miejsce. No chyba że jest źle wklejona listwa zębata. Sprawdziłem na glowicy Ultimate POM i nie ma żadnego problemu, działa aż miło - chyba kupie taką i tyle. A sorbo już leży w szufladzie i czeka na wklejenie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts