Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tłok blokuje zębatkę tłokową

Recommended Posts

Cześć,

mam dziwny problem. Jakiś czas temu wymienilem stokowy tlok na SHS, i do dziś wszystko było ok.

Robiąc szybki przegląd przed niedzielą urwałem kabel od mosfeta, więc rozebralem co trzeba, zlutowalem, ale podkusiło mnie żeby zajrzeć do gb. No i nie mogę złożyć gb.

Tłok dochodzi do końca i blokuje zębatkę.

Tlok SHS 14 zębów, zębatki stock, replika boyi g36.

Spiłować pierwszy ząb na listwie?

gb1.jpg

Mogę zamknąć gb, to nie problem. Tyle że w tylnym położeniu tłoka zębatka tłokowa nie obraca się swobodnie, a blokuje się na pierwszym zębie listwy. Tak jakby tlok nie doszedł do końca, co jest nieprawdą. Na zdjęciu widać jeszcze luz z tylu, ale to miejsce prowadnicę. Wstawiłem stockowy tlok i jest dokładnie to samo. Gearbox się skurczył? :icon_mrgreen:

• 4 weeks later...

Ale z luzem skręcony GB sie w końcu rozleci, gwinty od drgań zjedzie... To juz lepiej podpiłuj tak prowadnice tłoka (na tłoku) i tę głowicę,albo szkielet od wewnątrz żeby wszystko działało na skręconym na zicher GB.

To jakby śmigłowiec poskręcać z luzami (wiem, daleko posunięte porównanie).

Ja miałem taki przypadek,że otwór w tłoku (ten na przykręcenie głowicy) nie był wycentrowany dokładnie i głowica się klinowała w cylindrze...

Edited by karol_alasz
  • 3 weeks later...

To nie AoE. Nawet bez zębatek tlok nie dochodził do końca. Na zdjęciu w sumie średnio to widać, ale glowica tłoka już wychodzi z cylindra i nie ma miejsca żeby wysunęła się jeszcze trochę. A tlok jeszcze ma miejsce. No chyba że jest źle wklejona listwa zębata.

Sprawdziłem na glowicy Ultimate POM i nie ma żadnego problemu, działa aż miło - chyba kupie taką i tyle.

A sorbo już leży w szufladzie i czeka na wklejenie.