Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Colty/hi capy od kjw czy army?

Recommended Posts

Od dłuższego czasu borykam się z tym "problemem". Mam ok +/- 500zł do wydania na replikę. I tu się pojawia moje pytanie. Zastanawiałem się nad kupnem którejś z tych replik na CO2, mianowicie:

Kjw KP05 lub KP07

Army R27

Przekopałem wiele tematów ale opinie są podzielone. Jak sprawa wygląda z awaryjnością i ewentualnym serwisem, dostępem do części.

PS. Na Maruica mnie nie stać od razu mówię, a używki nie chcę. ;)

Wszystko w systemie TM, więc z dostępem części i akcesoriów nie ma najmniejszego problemu. Mam zarówno KP07 (którą zresztą sprzedaję) jak i KP05 - kupiłem KP05 ze względu na większą pojemność magazynka na GG, choć mam też maga na CO2. W przypadku KP07 jest problem z dostępnością "ładnych" magazynków na CO2. Te z wąską stopką są trudno dostępne. W przypadku KP05 zawsze w którymś z większych sklepów są magi na CO2.

Z KP07 trochę postrzelałem - bardziej w domu niż "w polu" - awarii żadnych nie uświadczyłem. Przez KP05 również przepuściłem parę magów i tak samo - żadnych awarii. Zaznaczam jednak, że obie repliki mają u mnie naprawdę niewielki przebieg.

W przypadku KJW wybór zależy tak naprawdę od tego, czy zamierzasz strzelać wyłącznie na CO2, czy dopuszczasz też strzelanie na GG.

Jeśli wyłącznie na CO2 to nie ma różnicy między KP05 a KP07. Nawet pasują do tej samej plastikowej kabury (a nawet dwóch). Jeśli dopuszczasz użycie GG, to skłaniałbym się jednak ku KP05 ze względu na pojemniejsze (ale i dużo cięższe) magazynki.

Tutaj napisałem o KJW KP07 brandowanej przez ASG.

http://forum.wmasg.p...w/#entry2033225

Miałem okazję obejrzeć Army i sprawiał wrażenie gorzej wykonanego.

KJW KP05 w porównaniu z KJW KP07 ma bardziej pękatą rękojeść, KP07 leżała mi w ręku lepiej.

KJW KP07 przy CO2 ma potężny blow-back, co bardzo cieszy.

Niestety przy intensywnym strzelaniu ciągle coś się psuło, cieknący zawór magazynka, złamany kurek, problem z mechanizmem spustowym, a na koniec przestał działać bezpiecznik skrzydełkowy po prawej stronie.

Ostatnio replika nie psuje się, ... bo przestałem jej używać i przerzuciłem się na inne nabytki.

Po zakupie byłem zachwycony, teraz mam bardzo mieszane uczucia.

Stary KJW G23 zniósł o wiele, wiele więcej zanim coś się sypnęło, a i tak po wysypaniu okruchów znalu działał nadal.

Miałem też nadzieję, że KP07 z CO2 zniesie niższą temperaturę, niestety w okolicy 5-0 stopni zamek działa jak w zwolnionym tempie, potrafi nie wprowadzić kulki i po kilku strzałach przestaje.

Ponownie, stary KJW G23 działał w tej samej temperaturze, na green gazie, tak samo albo nawet lepiej.

To są wszystko rebrandy KWC

http://www.kwcgun.co.../122-kcb77-en-1

Widziałem, bardzo ładnie wykonane.

Miałem inne klamki tej firmy, solidne, nie do zdarcia, niestety każdy serwisant, z którym rozmawiałem mówił, że nie ma części zamiennych.

Coś padnie, klamka do śmieci lub na allegro na części za gorsze.

Z modelem, który wskazałeś jest jeszcze ten problem, że strzela sporo powyżej 350fps.

Pistolet wykorzystujesz, kiedy wchodzisz do budynku, do okopu i będzie strzelanie z małej odległości wg. limitów CQB, czyli do 350fps.

Wzięcie KP05 wydaje się chyba najrozsądniejsze. Czy jeśli kupię wersję greengaz to mogę potem dokupić magazynki CO2? Czy to nie będzie kompatybilne?

Obecnie dostępne wersje dostosowane są zarówno do GG jak i CO2 - czerwony cylinderek gazowy. Nie ma więc "wersji na greengaz". W sklepach są po prostu dostępne zestawy z magiem na GG albo CO2. I tak, możesz sowobodnie używać wymiennie magów na CO2 i GG.

Edited by Pietracha