Farawayjoker6 Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Witam! Mam 15 lat i chciałbym zacząć przygodę z ASG. Mam 600zł, ewentualnie 650, jeśli nie da rady zmieścić się w 600. 1. Replika: Bardzo chcę mieć szyny RIS, aby potem dołożyć sobie jakiś kolimator lub uchwyt. Myślałem nad CM 0.22a... Taki żarcik. CM 0.28A lub G36 od JG. Nie chcę MP5. Która z tych dwóch replik karabinów bedzie lepsza? Dodam tylko, że wygląd jest dla mnie gdzieś na końcu, jednak gdyby to on miał decydować o wyborze to bardziej podoba mi się kałaszek. 2. Ochrona oczu: Oczywiście jakaś z atestami, najlepiej najtańsza, ale dobra, nie chcę stracić wzroku. 3. Ładowarka lub bateria i ładowarka: Albo ładowarka do NiMh'a, bo słyszałem że te dołączane to takie średnie, albo LiPo + ładowarka do niego. Nie wiem jakie baterie ani ładowarki wybrać do w/w replik więc pytam. 4. Kulki: Myślę że tysiąc na początek mi wystarczy. Z góry dziękuję za pomoc. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Lhash1 Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Jeśli chodzi o te dwie repliki to uważam że obie są dobre, g36 jest lepsze do cqb ze względu na wymiary i składana kolbę, Ak z kolei ma trochę więcej FPS więc zasięg pewnie trochę lepszy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Moja propozycja z tematu obok: http://forum.wmasg.pl/topic/163316-zestaw-do-rozpoczecia-zabawy-w-asg-za-500-zlotych/#entry2128010 Do tego w sklepie modelarskim akumulator LiPo 7.4 Redox mieszczący się we froncie giety to około 35 złotych i prosta ladowarka Redox z zasilaczem to ~60-70 złotych, albo jakieś 110 za bardziej zaawansowany model, którym naładujesz wszystko (ja ładuję tym LiPo, NiMH, akumulatorki AA, baterię do latarki. Akumulatora samochodowego jeszcze nie próbowałem, ale ponoć się da. Udało mi się też zreanimoważ padnięty akumulator Li-Ion z komórki). Kupując ładowarkę, zwracaj uwagę czy w zestawie jest zasilacz, niejeden się na tym naciął ;) W innej opcji - kup replikę serii RK, a na ładowarkę i LiPo dozbieraj za jakiś czas. Quote Link to post Share on other sites
Endranii Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Ad.1 Obydwie repliki w tym przedziale cenowym są jak najbardziej OK, dorzucisz gumkę hop-up za 20zł i będziesz miał przyjemną repliką w w tej cenie nie ważne czy weźmiesz jg czy cymkę. Ad.2 Okulary przede wszystkim powinny spełniać wojskowe normy i jeśli je spełniają to reszta jest już kwestią preferencji co do kształtu, koloru, firmy. Aczkolwiek warto rozglądnąć sie za okularami od ESS/Bolle badź Peltor jeśli budżet ciśnie, jako że jest to inwestycja na lata i pewnośc że nic się nie stanie złego podczas dostania kulką w okulary. Ad.3 Dobrze jeśli bateria z zestawu będzie w ogóle będzie dychać :D. Osobiście nie pchał bym się w nimh'y tylko od razu kupił jakieś Li-po i ładowarkę do tego. Koszt najtańszej ładowarki to okolice 40-50zł, podczas gdy lipo starczy kupić 7.4v 1100-1300mAh. Przyczym li-po w sklepach ASG są strasznie przebite na cenie także warto się rozglądnąc na Allegro/olx gdyż można tam je kupić zazwyczaj 15-30zł taniej na najpopularniejszych pakietach. Ad.4 To co zawsze więc G&G/5.95/Madbull z polecanych. Quote Link to post Share on other sites
Farawayjoker6 Posted April 20, 2017 Author Report Share Posted April 20, 2017 1. Raczej wolę las niż cqb, więc zdecyduję się na "Akacza". Czy jak zamówię gumkę hop-up na Taiwangun to mogę poprosić o wymianę? 2. Jakiś konkretny model okularów do 70-80 zł? 3. --- 4. Rocketsów i tych kulek z podobnej półki nie brać wogóle? Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Pomyśl raczej o jakimś AK Boyja lub Cymie nowszych generacji. Cymy 028/31 mimo że są niezłe to są mało perspektywiczne. Quote Link to post Share on other sites
Endranii Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 (edited) Rk-02- 520zł Gumka - 20zł guarder przeźroczysty powinien się nadać spokojnie. ładowarka redox do lipo - 40zł - Nic innego sensownego nie ma. Po niej to już tylko ładowarki za 100zł i więcej. Bateria - 40zł - Jakie lipo 7.4v 1300mAh na allegro badź olx spokojnie znajdzie, upewnij się tylko że wejdzie pod dekiel. Okulary peltor Balistic -45zł - Miałem je osobiście i używałem przez 3 lata do momentu kiedy zaczęłu się rysować. Spełniają wojskowe normy itp. Ale z czasem lubią parować więc antifog może sie im w późniejszym okresie przydać. Kulki - 20-40zł Za 40zł masz guardera 4 tyś. 0.25g Przesyłka =20-30zł Razem wyjdzie = lekko ponad 700zł ale w razie wkręcenia się w ASG i chęci sprzedaży repliki nie będzie problemu opchnąć boyca za ~350zł podczas gdy 0.28 wyjdzie taniej ale jej odsprzedarz może się okazać problematyczna jak i również boyec lepiej wykonany ogólnie od 0.28 cymy a I w razie zabawy w "tuning" to lepsza platforma. Także jeśli masz możliwośc pożyczenia kasy od rodziców bądź nie wiem pakowania zmywarki przez 1-2 tyg. bądź skoszenia trawnika to dozbieraj do RK-02. A jeśli twój budżet kończy się na 650zł i jest nie do przeskoczenia to 0.28 jest dobrym wyborem. Co do kulek to lepsze kulki to mniej problemów z nimi jak problemy z podawaniem kulek/kulkami latającymi gdziekolwiek etc. Kulki typu rockets itp. to używam tylko w karabinie wsparcia gdzie nie muszę się przejmować celnością tak bardzo jak w innych replikach jak i bęben z silnikiem elektrycznym jest wstanie przyjąć gorsze kulki niż taki mid/low cap. A jak uważasz że G&G/Guarder/5.95 są drogie to wystarczy nauczyć się strzelać ogniem pojedyńczym a nie mordować ludzi na "full auto". Edited April 20, 2017 by Endranii Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 A jeśli twój budżet kończy się na 650zł i jest nie do przeskoczenia to 0.28 jest dobrym wyborem. Lepiej kupić RK, a zakup baterii i ładowarki odłożyć na później. W lecie na stockowej można strzelać. Quote Link to post Share on other sites
Endranii Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Lepiej kupić RK, a zakup baterii i ładowarki odłożyć na później. W lecie na stockowej można strzelać. Jeśli bateria jest sprawna to jak najbardziej można to rozwiązać w ten sposób, aczkolwiek sam osobiście miałem przyjemność kupić nową G3 jg jak i RPK cymy które przyjechały z bateriami które do niczego się nie nadawały jako że batka od g3 była martwa a ta od RPK miała siły na 3-4H strzelania maksymalnie pomimo wykonania krok po kroku instrukcji od obchodzenia się z nowymi nimh. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 (edited) Wiem, że sklepy lubią sobie pisać, że na baterię jest "gwarancja rozruchowa". Czekam na dzień, kiedy ktoś dostanie bubla i pokażę tę "klauzulę" w UOKiK. Ja w G608 i CM.045 trafiłem akurat na jakieś dobre sztuki. Edited April 20, 2017 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Guma tylko czarna systema co do kałachów polecam rk-02 i cm0.45. Miałem 0.31 ale tak jak piszą wyżej dalej nie masz co z nią zrobić. Na dzień dobry wystarczy ci stokowa batka idzie lato więc do września będziesz strzelał na bank. Okulary są już za 30zł bolle kulki rocketsy ale platinum 0.25g. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Guma tylko czarna systema Guarder przezroczysty też da radę, a w TG założą gratis przy zakupie. Systemy czarnej nie mają w ofercie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts