Addy Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 (edited) Cześć, stanąłem pod wyborem kupna stockowej Specny B02 ~ 700 zł z dość kiepskim kolimatorem. Replika w dobrym stanie wizualnym, strzelać - też strzela. Mam do wyboru też stockową SA02 ze czterema hi-cap'ami. Cena to 700 zł. Mam też "cokolwiek to znaczy" specnę, którą gość oflagował nazwą "keymod" - z fajniejszych rzeczy posiada on "lufa prometheus laylax 363" - chce 800 zł. Moje pytanie jest następujące - nie chodzi mi tutaj, żeby powiedzieć, czy opłaca się coś, czy nie, skoro nie rzucam linków, chciałbym po prostu się dowiedzieć czym te modele się różnią, na co zwracać uwagę w tych modelach i czy lepiej kupić 2letnią używkę po tuningu, czy chociażby B04 z gunfire. Chciałbym przeczytać tutaj wypowiedzi osób, które faktycznie się znają na specnach i aby te osoby nakierowały mnie na prawidłowy wybór :icon_smile: Jeżeli chodzi o samą budowę - wim, że SA02 jest nieco dłuższa aczkolwiek niewiele od B02/4, chcę replikę uniwersalną (CQB i las). Dzięki za odpowiedzi, proszę - nie zjadajcie mnie :icon_eek2: Edited May 31, 2017 by Addy Quote Link to post Share on other sites
vim Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 Dowiedz się przede wszystkim czy te modele Specny to są EC czy SAECi. Te same oznaczenia mogą być do tego i do tego. Poza systemem wymiany sprężyny poszczególne modele Specny różnią się tylko wyglądem zewnętrznym i tuninguje się je właściwie tak samo. Ponadto nowsze modele są trochę lepiej zrobione - zwłaszcza SAECi. Co do tego, od czego zacząć, to w Specnie przede wszystkim na początku trzeba wymienić gumkę, a potem ewentualnie lufę. Dalszy tuning to już standard. Specny mają na początek nie najgorszy GB, który powinien długo wytrzymać. Co do zaś kupna używki, to jeśli naprawdę ta używka nie będzie totalnie wypasiona i sprawdzona przez serwisanta, radziłbym jednak kupno nowego karabinu. Używki to zawsze jednak ryzyko. Quote Link to post Share on other sites
Addy Posted May 31, 2017 Author Report Share Posted May 31, 2017 (edited) Wszystkie mają EC - ten "drugi sposób" z tego co wiem jest dużo droższy w replice. Co do tuningu - tu możesz mieć rację, do tego znajomy podpowiedział mi, że firma, której części używał do tuningu ten gości - jest kiepska - mowa tutaj o SHS (?) [nie znam]. Mam rozumieć, że przy kupnie używki - nie sugerować się filmikami, które wysyłają sprzedawcy z "testowaniem" podawania kulek itd - tylko po prostu szukać czegoś , gdzie jestem w stanie dojechać i wziąć to w ręce - bo jednak te, na które patrzyłem mimo wieku (nie zwracając na to uwagi "BYŁEM NA STRZELANCE 2-3 RAZY") wyglądają ładnie. Czy czytając modele specny B02, B04 - mam rozumiec, że B04 jest po prostu nowsza? bo wyglądem to one się nei róznią. Edited May 31, 2017 by Addy Quote Link to post Share on other sites
vim Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 Czy czytając modele specny B02, B04 - mam rozumiec, że B04 jest po prostu nowsza? bo wyglądem to one się nei róznią. Różnią się wyglądem - spójrz na połaczenie frontu z resztą repliki oraz przyrządy celownicze. To też nie jest tak, iż B04 jest nowsza. Trzeba patrzeć na rocznik, bo B04 z np 2014 może się różnić od B04 z 2017. Co do kupna używek - tak, to jest moje zdanie. Co do SHS - to bardziej skomplikowane. SHS to na pewno nie najwyższa półka, ale części robi solidne i na pewno lepsze niż stockowe z większości replik. Coś w rodzaju części na tuning pierwszego stopnia - dla większości wystarczający. Po prostu nie można się spodziewać fajerwerków - tu masz nieco dłuższy tekst o tym http://airsoft.pl/shs-hejt/ Quote Link to post Share on other sites
Addy Posted May 31, 2017 Author Report Share Posted May 31, 2017 Przeczytałem cały artykuł - szczerze, to takich "przełomowych" informacji gościu nie dał - po prostu wywnioskowałem, że SHS jest dobre jak na swoją klasę i w sumie nie ma co się go bać. Mimo to - według Twojej rady, która w sumie nasunęła mi pytanie "Czy 2.5 letni sprzęt warto kupować w ciemno?" jednocześnie poruszyła kolejną kwestię - Porównując serie B do A - jeżeli faktycznie chodzi o budowę - ten pierwszy wymieniony ma więcej szyn i jest nieco krótszy, to jest jedyna różnica, jaką widzę. W takim razie - jeżeli chcę replikę uniwersalną - czy dołożenie lufy precyzyjnej *słyszałem, że to tak się nazywa* znacząco zwiększy mi zasięg? Czy jesteś w stanie odpowiedzieć mi, który model specny w granicach 800zł jest najbardziej godny polecenia? Jeżeli o mnie chodzi - wczoraj byłem z kolegą na wyjeździe w celu zakupu Specny dla niego (model SA-A02). Mimo tego, że używana nie było ani trochę po niej tego widać, jedyne co, to porysowana lufa, bo chłopak repliki używał chyba jako podpórki do stania. Tak oto specna ~1000zł , która wygląda jak nowa - poszła za 600. Tutaj chyba chodzi po prostu o trafienie... Wracając do sedna - za którymi używkami/nówkami warto się rozglądać? Quote Link to post Share on other sites
vim Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 Co do luf: Sam zasięg powinąć wzrosnąć minimalnie. To co zdecydowanie się poprawi o celność i powtarzalność strzału. Co do modeli, które warto brać: jeśli zobaczysz nówkę SAECa z risami w tej cenie, to bierz. Poza tym to już kwestia indywidualna - ja np lubię stałą kolbę jak w M16 i zwykłe RISy z przodu - ale każdy to musi wybrać sam. Używki, to inna kwestia i jak mówię nowym na wstępie ich nie polecam, bo można się czasem nieźle przejechać. Quote Link to post Share on other sites
malin2k2 Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 Dodam jeszcze, że cztery hicapy w zestawie to żaden bonus, jeden styknie a jesli ma być kilka to lepiej, żeby to były low czy midy:) Quote Link to post Share on other sites
Addy Posted June 1, 2017 Author Report Share Posted June 1, 2017 Dzięki; jeszcze powiedzcie mi, czy w tym przedziale , ok 800zl (słyszałem od zainteresowanego kolegi, że specny mają dobre body i słabe bebechy + skłonność do "przemielenia" - to prawda?) Brać specne czy mkę innej firmy w tym przedziale? Quote Link to post Share on other sites
vim Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 Dzięki; jeszcze powiedzcie mi, czy w tym przedziale , ok 800zl (słyszałem od zainteresowanego kolegi, że specny mają dobre body i słabe bebechy + skłonność do "przemielenia" - to prawda?) Brać specne czy mkę innej firmy w tym przedziale? Osobiście jestem zwolennikiem Specn, więc w tym przedziale cenowych zdecydowanie je najbardziej polecam. Co do uwag twojego kolegi, to bym raczej powiedział na odwrót - Specny mają średnie body i wytrzymałe bebechy, o nie najgorszej szczelności na początek i wytrzymujące wsadzenie do nich M130 - czyli więcej niż szturmówka potrzebuje. "Konkurencyjne" w tej cenie repliki mają znacznie mniej wytrzymałe bebechy. Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 (edited) W tym momencie 700zł za 2-letnią używkę Specny, to słaby deal - za 800 masz nówki na GF. EDYTA: zgodzę się też Vim'em w kwestii relacji body-bebechy. Wnętrze jest całkiem, całkiem i podatne na tuning w przyszłości. Body jest OK. HPAirsoft nie wsadzi Ci w nie konwersji HPA, ale nie ma tragedii. Edited June 1, 2017 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 A za 859zł nówke z SAEC na Azteko ;) Odnośnie używanych to sugeruje zakup ze sprawdzonego źrodla albo z odbiorem osobistym inaczej tylko nówka. Quote Link to post Share on other sites
Addy Posted June 2, 2017 Author Report Share Posted June 2, 2017 Z niżej wymienionych, po którego najlepiej jechać ,który wydaje się być najlepszą inwestycją? Na co zwracać uwagę przy kupnie? https://www.olx.pl/i2/oferta/replika-m4-cqb-specna-arms-sa-a04-half-tan-full-metal-promocja-nowa-CID767-IDl00KM.html#:ffd6665ea8 https://www.olx.pl/i2/oferta/specna-arms-b-04-m4-asg-CID767-IDjOyL9.html#:bd47775b2d https://www.olx.pl/i2/oferta/specna-arms-sa-b02-m4-nie-ak-g36-asg-airsoft-aeg-CID767-IDmlT9u.html#:0b3392b7cd Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 (edited) Przy takich cenach to nie wyjdzie Ci z dojazdem do sprzedawcy podobnie jak nówka na gwarancji w normalnym sklepie? EDIT: Z tego co widzę to pierwsza oferta jest od sklepu, więc budzi największe zaufanie. Ciekawe czemu na OLX mają taniej niż na stronie. Edited June 2, 2017 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
vim Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 Z niżej wymienionych, po którego najlepiej jechać ,który wydaje się być najlepszą inwestycją? Na co zwracać uwagę przy kupnie? https://www.olx.pl/i...tml#:ffd6665ea8 https://www.olx.pl/i...tml#:bd47775b2d https://www.olx.pl/i...tml#:0b3392b7cd Na stan zębatek, tłoku, silnika, otarcia w komorze hop-up, głos jaki wydaje dana replika, RoF, FPS(realne a nie to co podaje sprzedawca), szczelnosc, no i czy ma wewnątrz wszystkie części. Tak naprawdę, nie wiem czy ta replika za 729 to nie nówka, ale gdybym kupował i miał te 800PLN to dołożyłbym do tego SAECa o którym wspomniał Yeneth Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 (edited) Jeszcze jedna uwaga - Specny (nie wiem czy wszystkie, chyba tylko te z SAEC) fabrycznie mają w zestawie akumulator LiPo, więc będziesz potrzebował odpowiedniej ładowarki. Edited June 2, 2017 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 (edited) +1 do wypowiedzi kukunamuniu :icon_smile: Ale jeśli się upierasz - Pierwsza jest nowa i w dobrej cenie, jak rozumiem ze sklepu. No nowa, to nowa - w razie czego masz możliwość zwrotu, jeśli w coś nie będzie jak trzeba. Druga, jeśli faktycznie na użyta te parę razy też jest fajną opcją - kolimatorek, jeśli Ci nie podejdzie zawsze możesz sprzedać i mieć na przykład na nowy zestaw doszczelnionych. Chwyt to koszt 30zł za nowy, 15zł za używany. Kulki, jak widać na zdjęciu, to 24zł. No i możesz coś tam jeszcze potargować :icon_wink: Zewnętrznie patrz przede wszytkim na osiowość - czy front nie jest przekrzywiony. Kolba będzie trochę latać na prowadnicy, więc tylko ważne, czy Ci to nie będzie przeszkadzać. Warto ją przestrzelać. Posłuchać jak chodzi, czy silnik nie jęczy, czy kulek nie znosi konsekwentnie w prawo/lewo (pomijając wiatr),... Zajrzyj w gniazdo magazynka, czy jest plomba na GB (w niektórych sklepach je dają jeszcze i może to dać pojęcie, czy GB był otwierany). Czy jest paragon/pudło - replika powinna być jeszcze na gwarancji (cokolwiek to jest warte). No przy kupnie używki trzeba się niestety trochę znać, albo mieć ze sobą kogoś, kto się zna. Trzecia analogicznie do drugiej pod kątem repliki, za to mniej dodatków. Przy używce, realną odpowiedź, czy warto dałoby dopiero przestrzelanie replik z chonografem i rozłożenie gearbox'ów ze sprawdzeniem stanu części. Inaczej, to kupujesz naprawdę w ciemno :icon_smile: SAEC faktycznie jest zdecydowanie lepszy od E&C. Pierwszy to rzeczywisty szybki system wymiany sprężyny. Drugi, to takie pół/na pół. Edited June 2, 2017 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Addy Posted June 2, 2017 Author Report Share Posted June 2, 2017 Saec chyba jest droższy. Quote Link to post Share on other sites
vim Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 Saec chyba jest droższy. Jest, ale da się znaleźć go blisko twojego limitu: http://azteko.pl/specna-arms-replika-karabinka-sa-b02-saec-system-half-tan-p-16429.html http://azteko.pl/specna-arms-replika-karabinka-sa-b01-saec-system-half-tan-m4a1-p-12281.html Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 (edited) To pytanie do Ciebie Addy: jak często przewidujesz wymianę sprężyny? Bo jeśli nie będziesz tego robić często albo nie jest dla Ciebie problemem wyjmowanie GB z body za każdym razem, kiedy będziesz wymieniać sprężynę, to weź wersję z E&C. Jeśli natomiast masz w okolicy strzelania z różnymi limitami mocy i zakładasz, że przynajmniej kilka razy w roku będziesz wymieniać sprężynę, to na prawdę znacznie wygodniejsze jest to z SAEC. No i mniej wyrobisz sobie otwory na śruby mocujące chwyt pistoletowy do GB (bo to też trzeba demontować przy wersji E&C). Edited June 2, 2017 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Addy Posted June 2, 2017 Author Report Share Posted June 2, 2017 Majkhel - faktycznie jeżeli patrzymy w skali roku, to tak - sprężyna będzie wymieniana, bo chciałem mieć replikę uniwersalną - stąd właśnie mój pomysł na Specnę - wiem, że wymiana przez "wyrobionego" serwisanta trwa 10-15 minut, więc na początek dla mnie co najmniej 45minut. Co do linku, który podał vim; http://azteko.pl/specna-arms-replika-karabinka-sa-b02-saec-system-half-tan-p-16429.html jestem Ci bardzo wdzięczny za poświęcony czas na research i w/w replika bardzo mnie zaciekawiła - ale powracając do poprzedniego nurtu - czy faktycznie E&C tak bardzo jest w stanie mi wyrobić mocowanie chwytu? Gdyby nie cena (przewidywałem w pierwszym poście - przewidywałem ok. 750zł) - to bym kupował bez zastanowienia, chociaż w tym momencie nie wiem, czy to nie jest kupowanie "bajeru" za taką cenę . :icon_confused3: Quote Link to post Share on other sites
vim Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 SAEC to nie bajer. To naprawdę przydatna rzecz:) Dodatkowo, tak jakoś od pół roku bodaj repliki z SAECiem mają troche lepszy zespół cylindra-tłok. O LiPo w zestawie nie wspomnę:) Quote Link to post Share on other sites
Addy Posted June 2, 2017 Author Report Share Posted June 2, 2017 (edited) Chyba jednak dołożę tą stówkę i zainwestuję. Skoro jesteśmy już w "toku rozmowy" - czy w specnach warto od razu w coś inwestować, coś zmieniać? Co to jest za różnica w kolorach gumek hop-up? Widziałem w większości "Zieloną G&G", spotykałem się też z czarnymi (?) -> to jest tylko różnica kolorów, czy faktycznie to ma jakieś znaczenie (materiał/trwałość/cokolwiek) Edited June 2, 2017 by Addy Quote Link to post Share on other sites
Hesh Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 (edited) Musi być koniecznie specna? W tych pieniądzach masz dużo lepsze EA http://zbrojownia.li...roducts_id=2006 Edited June 2, 2017 by Hesh Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 No RIS, no fun :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Addy Posted June 3, 2017 Author Report Share Posted June 3, 2017 Nie musi być koniecznie Specna - po prostu ta firma wydawała się być najlepszą w moim przedziale cenowym, no i cytując słowa kolegi wyżej: "No RIS, no fun" :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts