Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Rozpoczęcie przygody z ASG

Recommended Posts

• Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Trackery mają klasę B (dokładniej BT), mam dwie pary tych okularów a właściwie okularo-gogli bo w zestawie masz gumę jak w goglach i wyjmowaną uszczelniającą wkładkę z pianki. Są naprawdę w porządku jak za tę cenę.

Skoro tak mówisz przyjrzę się temu bliżej bo wyglądają fajnie.

Dzięki wielkie za Info.

Po analizie dochodzę do wniosku, że jednak wydłużanie lufy nie ma chyba sensu i lepiej zainwestować w jakąś porządną precyzyjną lufę wewnętrzną, i tu się pojawia pytanie , otóż ori ma 198 mnie ale nigdzie takiej nie znalazłem i jedynie pozostaje montaż 200 mm , raczej to nie będzie stanowiło problemu?

Prometheus jest 6.03 i to jest dobra lufka ale przy 200mm długości nie oczekuj skupienia jak ze snajperki. Te 2mm różnicy długości nie jest żadnym problemem.

A coś z 6.01 ?

Wiem że nie ma co oczekiwać, chciałbym tylko poprawić to co fabryka dała, Przy montażu lufy jaką dobrą gumę brać od razu?

Jak chcesz dobrą lufę 6.01 to PDI ale nie z serii Raven. Różnica w cenie spora. W snajperkach PDI jest trochę lepsze od Prometheusa ale nie jest to różnica kolosalna, więc pewnie przy tak krótkiej lufie będzie niemal niezauważalna. Tylko teoretyzuję, bo nie próbowałem nawet krótkich luf tych producentów. Co do gumek to zdania są strasznie podzielone. Sam osobiście po prostu w każdej replice testuję kilka gumek i zostawiam tą która się najlepiej spisuje.

Jak chcesz dobrą lufę 6.01 to PDI ale nie z serii Raven. Różnica w cenie spora. W snajperkach PDI jest trochę lepsze od Prometheusa ale nie jest to różnica kolosalna, więc pewnie przy tak krótkiej lufie będzie niemal niezauważalna. Tylko teoretyzuję, bo nie próbowałem nawet krótkich luf tych producentów. Co do gumek to zdania są strasznie podzielone. Sam osobiście po prostu w każdej replice testuję kilka gumek i zostawiam tą która się najlepiej spisuje.

Problem w tym, że z pdi nie trafiłem żadnej lufy 200 mm lub coś zbliżonego, chyba nie produkują takich krótkich, wygląda na to, że lufa będzie musiała zostać stock, chyba że kiedyś przyjdzie pomysł wydłużenia, ale to chyba mija się z celem, bo kosztami może dosięgnąć całego nowego karabinu...

Takie uroki tuningu. Sam czasem kosztuje kilka razy więcej niż sama replika a przy próbie sprzedaży cenę repliki podnosi w niewielkim stopniu. Czasem wystarczy wymienić gumkę i zmienić kulki na lepsze i nawet cięższe. Ile masz teraz fps, jakich kulek używasz i jaki masz typ cylindra w GB?

<p>

Takie uroki tuningu. Sam czasem kosztuje kilka razy więcej niż sama replika a przy próbie sprzedaży cenę repliki podnosi w niewielkim stopniu. Czasem wystarczy wymienić gumkę i zmienić kulki na lepsze i nawet cięższe. Ile masz teraz fps, jakich kulek używasz i jaki masz typ cylindra w GB?

Nie mierzyłem, bo nie mam jak, kulki 0.2 PSBP, gearbox seria <span style="color: #000000">

Edited by arend

Zoom3r do takiego rozpylacza lufa 6.01 to bezsens. Dobre 6.03 i dobre kulki wystarczą. Z drugiej strony o ile się orientuję ( a o tych KWA nie wiem zbyt dużo) do twojej przyszłej repliki wkładają dość przyzwoite lufy.

Ale pytanie czy 6.03 jest warte zachodu w porównaniu z dobrym stockowym 6.05 ? Bo karabin sam w sobie jak dla mnie jest dość celny i powtarzalny.

Edited by arend

KWA ma bardzo dobre stockowe lufy porównywalne do luf precyzjnych ze średniej półki (czyli nieco gorsze od promyka). Jakiejś mocno wyrazistej zmiany po wymianie nie zauważysz.

Dzięki za odpowiedź, czyli zmiana lufy nie ma sensu. W takim razie zostaje inwestowanie w akcesoria. Więc następne pytanie, jaki dobry kolimator? Bo ten za 50zł to padaka, lepiej już celować muszką.

I drugie: mosfet ? I jeśli tak to jaki? Widziałem na przykład takie z funkcją wstępnego napinania tłoka, ale to chyba nie jest zbyt dobre dla gearbox'a.

Edited by arend

To już ( i koli i mosfet) zależy tylko od przewidzianych funduszy. Moim zdaniem optyka powinna być dobra, a dobra tania nie jest. Z drugiej strony na rynku jest już taka ilość sprzętu że zawsze coś dopasujesz. Moim ( powtarzam moim) zdaniem warta uwagi jest firma Delta Optical. W temacie mosfetów to w zasadzie używam konstrukcji kumpla i jestem zadowolony ale firma Gate zbiera niezłe opinie.

Natomiast co do samego tuningu polecam wgryzienie się w dział tuningowy. Tu nie jest na to miejsce.

A przy okazji to już służbowo poproszę cię o przyglądanie się temu jak piszesz. Mam dość roboty z poprawianiem nawet kropek więc mogę zacząć być złośliwy.

To już ( i koli i mosfet) zależy tylko od przewidzianych funduszy. Moim zdaniem optyka powinna być dobra, a dobra tania nie jest. Z drugiej strony na rynku jest już taka ilość sprzętu że zawsze coś dopasujesz. Moim ( powtarzam moim) zdaniem warta uwagi jest firma Delta Optical. W temacie mosfetów to w zasadzie używam konstrukcji kumpla i jestem zadowolony ale firma Gate zbiera niezłe opinie.

Natomiast co do samego tuningu polecam wgryzienie się w dział tuningowy. Tu nie jest na to miejsce.

A przy okazji to już służbowo poproszę cię o przyglądanie się temu jak piszesz. Mam dość roboty z poprawianiem nawet kropek więc mogę zacząć być złośliwy.

Dział tuningowy studiuję co chwila, ale jak wiadomo jak wybór jest za duży to potem nie wiadomo co wybrać, dla tego wolałem zapytać samemu.

Ok, przepraszam, będę się bardziej starał, to pierwsze forum na którym spotykam się z taką dbałością o pisownię:P

Dział tuningowy studiuję co chwila, ale jak wiadomo jak wybór jest za duży to potem nie wiadomo co wybrać, dla tego wolałem zapytać samemu.

I tu też dostaniesz taką ilość informacji że zgłupiejesz ;P

Masz dwa wyjścia. Albo sam wybierasz i uczysz się na swoich błędach, albo szukasz zaufanego serwisanta który podpowie i nauczy.