TheSlowik1997 Posted June 10, 2017 Report Share Posted June 10, 2017 Witam :). Ostatnio naładowałem dwa akumulatory 8.4V 1100mAh i jestem szczerze zdziwiony. Obie batki naładowały się podobnie mimo, że w batce jest 7 ogniw po 1.2V czyli powinno być 8.4V lub troszeczkę wyżej po naładowaniu, a tu takie zaskoczenie, bo batki naładowały się do ~9.7V. Ładowarka stock'owa 8.4V. Ładowałem tyle ile trzeba. Teraz pytanie czy replika mi się nie uszkodzi jeśli podłączę napięcie ~9.7V? Póki co nie chcę ryzykować uszkodzeniem dlatego was się pytam :). Sprawdzę jeszcze napięcie na wyjściu ładowarki. Quote Link to post Share on other sites
TheSlowik1997 Posted June 10, 2017 Author Report Share Posted June 10, 2017 (edited) Sprawdziłem obie ładowarki, których używałem i okazuje się, że napięcie na wyjściu waha się 12-15V co jest bardzo dziwne. Tą samą ładowarką ładowałem akumulatory do AK i nie było problemu. AK normalnie się naładował trochę powyżej 8.4V. Jakaś porada? Z góry dziękuję :icon_smile:. Edited June 10, 2017 by TheSlowik1997 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 11, 2017 Report Share Posted June 11, 2017 Nic się nie dzieje, to normalne. Nawet powiedziałbym że za mało masz naładowane, jak jeszcze miałem nimhy 7-ogniwowe to bodaj powyżej 10V wchodziły w pełni naładowane. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
TheSlowik1997 Posted June 11, 2017 Author Report Share Posted June 11, 2017 (edited) To dobrze wiedzieć, ale moja batka ok AK naładowała się normalnie 8.8V tą samą ładowarką. Czyli mówisz, że replika się nie uszkodzi? Bo słyszałem, że jak się podłączy dużo wyższe napięcie to podobno w replice mogą się zębatki zjechać. Tak słyszałem. Edited June 11, 2017 by TheSlowik1997 Quote Link to post Share on other sites
TheSlowik1997 Posted June 11, 2017 Author Report Share Posted June 11, 2017 To dobrze wiedzieć, ale moja batka ok AK naładowała się normalnie 8.8V tą samą ładowarką. Czyli mówisz, że replika się nie uszkodzi? Bo słyszałem, że jak się podłączy dużo wyższe napięcie to podobno w replice mogą się zębatki zjechać. Tak słyszałem. Tak słyszałem o Stockowych częściach. Nie wiem ile w tym prawdy. Quote Link to post Share on other sites
mikoma Posted June 19, 2017 Report Share Posted June 19, 2017 Zasada jest prosta. Jak bateria robi się ciepła to jest naładowana. Co nie oznacza, że tak należy ją ładować :) Pakiety Ni-Mh są naładowane gdy mają po 1.5 V na ogniwie. Quote Link to post Share on other sites
TheSlowik1997 Posted June 19, 2017 Author Report Share Posted June 19, 2017 Batki okazały się padnięte. Niby ładują się do ~9.5V ale mimo tego replika nie chce strzelać. Słychać tylko minimalny ruch silnika. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts