Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

TM, czy Krytac ?

Recommended Posts

Cześć,

Postanowiłem sobie kupić kolejną replikę. Tym razem coś docelowo hight end AEG.

Od 2 lat jestem posiadaczem Amoeby AM013 - korzystam glownie do CQB, czasem również w zimę w lesie. Wbudowany mosfet itd, nawet nei tuningowałem, jest dosyć krótka, ale strzela całkiem przyzwoicie.

Strzelałem testowo z dziesiątek innych aegow typu specna, boyi a&k itd, jak dla mnie to w porównaniu z tą amoebą są totalnym crapem. Kultura pracy słaba, brak skupienia, dzwięk, jakby sie miały rozlecieć.

Generalnie na codzień biegam ze snajperką, ale stwierdzam, że leżenie w krzakach, lub skradanie się przez bagna w celu oflankowania kogoś to nie dla mnie :) . Chcę więcej akcji.

Nauczony doswiadczeniem, z amoebą wyszedłem z założenia, że warto zainwestowac więcej golda i kupić coś z wyższej półki (zakłądając, że Amoeba jest ze sredniej, a strzela bardzo fajnie, to wezme z wyższej i zobaczymy, co się stanie).

Zrobiłem research w internetach i dochodzę do wniosku, że są jakby dwa obozy.

Amerykanie preferują 'krajtaki', generalnie wszyscy dobrze o nich mówią.

Anglicy raczej preferują TM, nie wiem, czy nie mają jakichś dziwnych limitów fps.

Pytanie brzmi : czy te TM serio są takie dobre ? Niektórzy w UK nawet tego nie modują i biegają z 290 fps. Wszyscy podnieceni na maxa.

Z innej strony, to ja na pewno nie chce tego samemu modować. Wiem, że do TM od razu przydaje się mosfet i to taki z tych drozszych, i modowanie gearboxa, po czym itak dostajemy jakies 350 fps na sprezynie m100 eagle6.

Czy Krytac na nasze warunki nie bedzie lepszy ?

Jeszcze z innej strony, to mega podoba mi się ten symulowany blow back w tych TM, oraz wg mnie brzmią o wiele przyjkemniej.

Myślę o czyms 450 fps, szturm.

Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od airsoftu. Mam Scara-h TM i używam go na większości zwykłych strzelanek oraz krótkich, jednodniowych imprez. Frajda z gry tą repliką jest olbrzymia- recoil, brak możliwości oddawania "pustych" strzałów. W polu sprawuje się dobrze- po wyjęciu z pudełka strzela na 50m z bardzo dobrym skupieniem, po zainstalowaniu dobrej precki (PDI/promyk) zyskujesz parę metrów i trochę więcej fps. Musisz mieć tylko na uwadze, że ze względu na niskie fps gałęzie i liście stanowią większy problem niż dla mocniejszego sprzętu, a także strzelanie do ruchomego celu wymaga wzięcia dużej poprawki. Tuningować nie zamierzam, bo wyciągnięcie z niej ok 400 fps w taki sposób, żeby zachować to co w TM jest znakiem rozpoznawczym, czyli niezawodności, wymaga włożenie znacznie większej kasy, niż ta wydana na samą sprężynę.

Mimo powyższych zalet, nie zabieram TM-a na poważniejsze imprezy, zastępując go mocno ulepszonym M4 G&P. Powody? Po pierwsze w niektórych sytuacjach sto kilkadziesiąt fps więcej ratuje skórę, a po drugie zawsze ktoś Cię poratuje magazynkiem do emki jak skończy się ammo, czego z pewnością nie można powiedzieć o magach TM next gen.